Skuemesteren gik til svendeprøve for tækkemænd

Skuemesteren gik til svendeprøve for tækkemænd

Tekst: Christian Riis Kistrup. Foto: Byggeriets Uddannelser

Tækkemand Per Keis har siden 1995 været tækkemand, og han har i mere end 12 år fungeret som skuemester på tækkemandsuddannelsen. Men svendebrevet har han ikke fået. Før nu.

Sammen med 8 andre tækkemænd gik han den 31. marts op til svendeprøve efter at have været på skolebænken i 6 uger. Til svendeprøven, som varede 20 timer, skulle de bygge en tømrerkonstruktion, som siden skulle tækkes – lige som den prøve, lærlinge udsættes for.

Fokus på efteruddannelse
De ni tækkemænd ville gerne prøve kræfter med den svendeprøve, nogle af dem selv er med til at bedømme, og samtidig fik de mulighed for at få officielt papir på deres uddannelse.

Derudover ønskede de at slå et slag for den efteruddannelse, kun meget få tækkemænd vælger at benytte sig af.

"Vi har længe forsøgt at lave en efteruddannelse for svende, og det er ikke lykkedes før nu. Vi var to fra tækkebranchens uddannelsesudvalg, der gik op til svendeprøven og 9 i alt, der gennemførte den. Den største udfordring var at tegne i AutoCaD, men det gik", udtaler Per Keis om sit skoleforløb og svendeprøve. Som et kuriosum blev Per Keis’ søn på 22 år udlært samme dag.

Per Keis har i øvrigt udlært Danmarks første svend inden for faget, som den dag i dag er ansat i Keis’ tækkefirma på Fyn.

Læs mere
Om tækkemandsuddannelsen

Landets to tækkemandslaug slår sig sammen