Podcast

Podcast

Velkommen til Byg Videre podcast – nærværende, inspirerende og nørdet 

Vært, Pia Skjøtt-Larsen, har med sin baggrund som murer og AMU-underviser et kæmpe netværk, hvorfra der opstår skæve fortællinger, adskillige anekdoter og et helt unikt indblik i bygge- og anlægsbranchen.

I Byg Videre podcast besøger hun bl.a. progressive håndværkskollektiver, en murer og overlæge, iværksættere, italienske terrazzo-entusiaster og en jæger i Grønland. Fælles for alle deltagere er en kæmpe passion for håndværksfagene og deres byggefaglige uddannelsesbaggrund. 

Podcast med fokus på efteruddannelse

Byg Videre podcast åbner dørene for de utallige muligheder, der er indenfor efteruddannelse i bygge- og anlægsbranchen. I slutningen af hver podcast anbefaler Pia de oplagte efteruddannelsesmuligheder, der ligger i forlængelse af podcast'ens tema. Ønsker du vejledning om tilskudsordninger, priser på kurser og inspiration til sporskifte og viden om sporskiftepuljen, så kontakt Pia på psl@bygud.dk. 

Pia Skjøtt-Larsen har med sin baggrund som murer og AMU-underviser et kæmpe netværk, hvorfra der opstår skæve fortællinger, adskillige anekdoter og et helt unikt indblik i bygge- og anlægsbranchen.

BAGGRUND

Pia er til daglig uddannelseskonsulent her i Byggeriets Uddannelser, og hun skyder løbende nye podcasts fra hoften. 

Har du kommentarer, spørgsmål eller gode ideer til Pias kommende podcast, så kontakt hende på psl@bygud.dk eller 35 87 87 44.

📢 

En god akkord med Chastine

I denne episode er jeg taget op til Nordsjælland for at få en snak med Chastine. Der er nemlig en sjov fordom som florerer og det er at kvinder i murerfaget kun kan gå på timeløn ligesom at det passer bedst til kvinder at lave flisearbejde.

Det hører jeg stadig og har hørt på i 30 år på trods af at jeg selv har gået rigtig meget på akkord og det ikke har været fliseakkord. Derfor vil jeg gerne høre en af vores unge murere om, hvordan virkeligheden ser ud i dag og om hun er stødt på de samme udsagn eller om der er sket en udvikling på det sidste. Og så vil jeg da bare lige høre en murersvend ad, hvordan livet ser ud som murer lige nu. Vi skal jo skaffe folk til faget.

Lyt til episoden og få indsigt i murerfaget.

Din vært er Pia Skjøtt-Larsen murer og uddannelseskonsulent for murerfaget.

 

 

 

 

 

 

📢 

Med ler skal land bygges

I denne episode af Bygvideres podcast stiller vi skarpt på en murer som brænder for at arbejde med ler og kalkmørtler, nemlig Line Gringmuth Aagaard. Line er selvstændig og lever af at arbejde med ler, som hun mener spiller en afgørende rolle i fremtidens bæredygtige byggebranche inden for murerfaget.

Line har altid haft interesse for materialer. Ler og kalkmørtler er langt mere bæredygtige alternativer til konventionelle materialer, da de kan genbruges og er perfekte til at afgive og absorbere fugt i langt højere grad end de fleste andre materialer.

Et af de største problemer i den moderne byggebranche er mængden af affald og CO2-udledning forbundet med produktionen af konventionelle byggematerialer som cement. Ved at erstatte cement med ler og kalk kan man effektivt reducere CO2-udledningen og opnå et mere bæredygtigt byggeri og så kan det skilles ad og genbruges.

I denne episode møder vores podcastvært Pia Skjøtt-Larsen Line mens hun arbejder på et specielt byggeri på Mäkværket, hvor alle kollegaerne er kønsminoriteter i byggesektoren.

Så bliv hængende og lyt med, når vi udforsker Line Gringmuth Aagaards passion for ler og dens potentiale for nøglen til et mere bæredygtigt byggeri.

 

📢 

Murerlærlinge på havnen

Du lytter her til den anden podcast i serien ”Murerfaget for alle”. Små og store historier fra en murerverden. Din podcastvært og murer Pia Skjøtt-Larsen kom forbi Havnegade i København. Her var 20 murerlærlinge fra Next som er erhvervsskolen i København i gang med at opføre en pavillon i mursten. Teglpavillonen 'Bricks in Common', opføres i forbindelse med Arkitekturåret 2023 i København. Pavillonen vil vise, hvordan klimaaftrykket kan sænkes i et samarbejde mellem moderne teglsten og genbrugte tegl. Jeg har selvfølgelig talt med to murerlærlinge der er på projektet. Begge lærlinge går på 4. hovedforløb hvilket betyder at de er næsten færdige med uddannelsen som murer, hvor der er 5 hovedforløb i alt. 

Bær over med lyden, vi er i den friske luft på havnekajen og lige op af byggepladsen. Denne episodes superseje murerlærling er Camilla Farcinsen.

Podcast fra Det Faglige Fællesudvalg for Murer-, Stenhugger- og Stukkaturfaget

📢 

Murerlærlinge på havnen - 2023

Den første podcast i serien: ”Murerfaget for alle”. Små og store historier fra en murerverden. Denne gang kom murersvend Pia Skjøtt-Larsen forbi Havnegade i København. Her var 20 murerlærlinge fra Next, erhvervsskolen i København i gang med at opføre en pavillon i mursten. Teglpavillonen 'Bricks in Common', opføres i forbindelse med Arkitekturåret 2023 i København.

Pavillonen vil vise, hvordan klimaaftrykket kan sænkes i et samarbejde mellem moderne teglsten og genbrugte tegl. Så i de næste to episoder har Pia talt med to murerlærlinge, der murer på projektet. Begge lærlinge går på fjerde hovedforløb hvilket betyder at de er næsten færdige med uddannelsen som murer, hvor der er femhovedforløb i alt.

 

 

 

📢 

Er murværk bæredygtigt? Hør en specialist i murværk, Abelone Køster, fortælle - den 16. september 2022

Er murværk bæredygtigt? Det spørgsmål og mange andre stiller vi Abelone Køster, som er specialist i murværk på Teknologisk Institut. 

I podcasten fortæller Abelone Køster om, hvor langt Teknologisk Institut er nået med udvikling og forskning på området. Er du teglnørd eller drømmer du bare om, at Danmark bliver ved med at bygge teglstenshuse med sundt indeklima og et smukt ydre, så lyt med her og bliv opdateret på det sidste nye inden for tegl og grøn omstilling.

📢 

Alice - murerlærlingen, der udvikler en bæredygtigheds-app - den 18. okt. 2021

I denne episode har jeg besøg af Alice Elmerkjær, som er murerlærling og i gang med at udvikle en rigtig spændende app om bæredygtige materialer.

Appen skal være en hjælp til håndværkeren, når man gerne vil udskifte et traditionelt produkt til et mere bæredygtigt. Det er først murerne, der får glæde af den nye app, når den er færdig og dernæst de andre bygningshåndværk. Hør mere om den nye app i podcasten.

 

Murerlærling Alice Elmerkjær_app

📢 Murer på murer på murer - den 1. sept. 2021

Min overbo, Flemming Andersen, er bare én ud af mange murere i hans ret specielle familie.

Man siger, at de største oplevelser og de bedste historier tit er dem, der er så tæt på dig, at du slet ikke opdager dem. Sådan er det også med min gæst i dag. Han er nemlig min overbo og derfor selvfølgelig murersvend. Det er han så ikke ene om i sin familie, som man nok i positiv mening kan sige er ramt af den sociale arv. Hans familie er helt speciel, og det opdagede jeg en dag, vi sad og snakkede nede i haven. Men den historie må Flemming hellere selv fortælle.

 

📢 Når ordblindhed er din styrke - den 28. jun. 2021

Peter Bygum er murersvend, bygningskonstruktør og murerfaglærer i Randers.

Og det er titler, der ikke stod skrevet i kortene, Peter skulle have, da han i gik i folkeskole. Skoletiden fik han nemlig ikke meget ud af, da han var stærkt ordblind, hvilket skolen ikke lige tog hånd om dengang. Men Peter tog heldigvis murerskeen i egen hånd og lagde selv sin vej for livet.

Hør hvordan Peter kom igennem både mureruddannelsen og senere en videregående uddannelse, og hvordan han i dag bruger ordblindheden til at give sine elever med udfordringer selvtillid til og mod på at fortsætte.

 

📢 Egen Vinding og Datter, bæredygtighed der batter - den 11. jun. 2021

Er du bæredygtighedsnørd eller drømmer du bare om at vide lidt mere om bæredygtige materialer eller hvordan man kan køre en helt speciel virksomhed som Egen Vinding og Datter?

Så lyt til Lars Jørgensens erfaringer inden for bæredygtighed, åndbarhed og alternativ isolering i byggeriet.📢 Tømrerarbejde rimer på bæredygtighed - den 11. maj 2021

Helga Mathiassen er tømrer og fortæller om det modsætningsfyldte ved til daglig at arbejde med stål, gips og glas og samtidig arbejde for mere bæredygtighed i byggeriet, som bl.a. indbefatter at langt flere enfamiliehuse opføres i træ. Hør hele podcasten med Helga nedenfor.

Derudover stiller Byggeriets Uddannelser i samarbejde med en række vigtige aktører skarpt på uddannelse til bæredygtighed, og inviterer til digitalt event: ONSDAG DEN 19. MAJ kl. 13 – 15. Læs mere og se program og tilmeld dig her.

 

📢 Stille og roligt bygger man sig op - den 26. apr. 2021

Interview med murersvend Mehmet Arabaci om at læse til bygningskonstruktør.

Der er brug for dig som håndværker på de uddannelser, hvor man uddanner sig inden for byggeriet. Som du også selv ved, er det altid rart, når man på stilladset møder en arkitekt, ingeniør eller byggeleder med faglig baggrund. Der kan være mange grunde til at gå i gang med en uddannelse. Det kan være at kroppen begynder at sige fra eller at man har lyst til at springe ud i at bruge sin viden som håndværker på en ny måde. Det kan også være begge dele som med Mehmet Arabaci. Han fortæller om sin vej til uddannelsen som bygningskonstruktør. 

Hvordan han klarede økonomien og ikke mindst det boglige. Du er velkommen til at ringe og høre om, hvad dine muligheder er. Du kan ringe til Pia på 35878744 eller skrive en mail på psl@bygud.dk.

📢 Du skal tænde maskinen og turde trykke på knapperne - den 21. apr. 2021

Lars Kjøller-Block fra murerfirmaet A. Villadsen fortæller om, hvordan hans firma sender ham på online-kurser, når der lige er et hul i arbejdet. Han fortæller om sin oplevelse af online-kurser og hvad man kan lære på sådan et kursus. ”Det kræver bare, at man kan tænde pc’eren og tør trykke på knapperne”, fortæller han. Virksomheden får 185 kr. i godtgørelse pr. time pr. medarbejder de sender på online-kursus.

📢 ”Det er fedt at gå ude hele året og vi har et godt kammeratskab” - den 19. mar. 2021

I dag får vi et sjældent indblik i murerarbejdsmandsuddannelsen. En næsten hemmelig uddannelse, som rummer rigtig mange discipliner, som er vigtige, når man arbejder i byggeri. Det er fx stilladskursus, materialelære, arbejdsmiljø og nu også arbejdsplatforme, som der i den grad mangler uddannede folk til at betjene og det er netop det sidste, der er kursus i på Roskilde Tekniske Skole i dag, hvor jeg får en snak med Kenneth Kruse og Kent Trabandt Haandbæk om livet som murerarbejdsmænd og om uddannelsen. 

📢 Gøgler, stilladsarbejder og podcaster - den 16. mar. 2021

Besøg ude på landet hos Klovnen, Karsten Mathiasen, som er gammel stilladsarbejder, klovn, gøgler og podcaster.

Karsten fortæller om sin vej ind i stilladsbranchen og hvordan han har kombineret sit arbejdsliv med stillads, gøgl og her på det seneste podcasten Stilladsarbejderhistorier. Man behøver ikke kun have et fag, man kan sagtens lave lige, hvad man drømmer om.

Karsten laver selv podcast for stilladsklubben med interviews op gennem tiden. Hør om livet som stilladsarbejder i stilladsarbejdernes egen podcast.

📢 Interview med Pia Skjøtt-Larsen - den 8. mar. 2021

I anledningen af Kvindernes Internationale Kampdag får du her et interview med Pia, der fortæller om hendes spændende tid som håndværker.

📢 Hvordan ender et helt almindeligt stilladsfirma med at lave et akademi? - den 4. mar. 2021

Hør om akademiet, der skal sikre en systematisk indkørsel i stilladsfaget, sørge for at stilladslærlingen kommer igennem alle dele af faget og som skal fastholde medarbejdere ved at forbedre arbejdsmiljøet og de tunge løft.

Vi har taget fat i Mathias Kløjgård Jensen, HSE advisor hos Brunsgaard. I denne podcast har jeg også min kollega fra det opsøgende VEU-team, Rasmine Reeh, med som medvært.

📢 Når overlægen svinger murerskeen – den 10. feb. 2021

Ja, som murer kan man alt, men alligevel ligger der en spændende historie bag, når man ser sin gamle murermakker tone frem på skærmen under Corona-pandemien som overlæge på lungemedicinsk afdeling på Hvidovre hospital. Der var ingen vej udenom, jeg måtte have fat i min gamle makker og høre hendes historie.

I denne episode hører vi både om, hvordan det er at stå midt i corona-epidemiens centrum, hvordan Pia ser på livet som murer og hvordan Pia kan bruge store dele af murerfaget i sin uddannelse og arbejde som læge. Med denne historie håber vi på at kunne inspirere til at gå i gang med den uddannelse, efteruddannelse eller videreuddannelse, som du brænder for og har lyst til. En faglig uddannelse kan man bruge hele sit liv. Man kan vælge at arbejde i sit fag hele livet eller man kan bruge de ting, man lærer i faget i en ny uddannelse eller et nyt fagområde.

📢 Mesterlige råd til opstart af eget firma – den 1. okt. 2020

Murermester Søs Haynes deler ud af sin erfaring med selv at starte virksomhed op. Hun driver i dag et murerfirma med 6-10 ansatte. Firmaet startede hun op i 2005.

Hun fortæller bl.a. om hvordan hun er kommet igennem både finanskrise og coronakrise, og at hun godt kunne have brugt et kursus i at opstarte forretning i sin tid. Dengang var der ikke noget kursus, men det er der heldigvis i dag.


Kurset hedder: Iværksætteri - Ny forretningside
For at finde andre kurser, kan du gå ind på amukurs.dk

📢 En murer drager til Grønland – den 10. sep. 2020

"Nu er der rensdyrjagt, så er der ikke nogle på job"

I et opslag på Facebook, hvor Emil Olsen skildrer sin tidligere rejse til Grønland og sit kommende arbejdseventyr, er det svært at undgå at få lyst til at høre mere. Derfor skriver jeg til Emil, og efter et par måneder i det smukke land, snakker vi sammen en fredag aften, om hvordan livet udfolder sig for en dansk murer i Grønland.

📢 Under Ombygning – et helt specielt håndværkertræf – den 4. sep. 2020

"Det er særligt, fordi det er uvant, men samtidig føles det også meget hjemligt"- murer på håndværkstræffet arrangeret af Under Ombygning.

Jeg faldt ved et tilfælde over en indbydelse på Facebook: Velkommen til et deltagerdrevet håndværkertræf for kvinder, transpersoner og ikke-binære i håndværksfagene!

Interessant, tænkte jeg, men det hele så også lidt fremmed ud. Jeg vendte dog tilbage til teksten og tænkte, det lyder da egentligt ret spændende og aftalte derefter med min gamle bygningssnedkerveninde Karin Pryn, at tage afsted til Makvärket sammen som håndværkerudgaven af Thelma og Louise :-)

Der er lidt støj på linien, det håber jeg, at I kan holde ud. God tur og husk at kigge efter efteruddannelse specielt i uge 5 og 6.

📢 Hvem har lavet terrazzogulvet? – den 17. jul. 2020

De blev ikke ret gamle...

"Så når jeg er på Glyptoteket, går jeg altid med næsen ned mod gulvet..."

I denne episode har jeg først taget fat i Carl Åge Passarge, som jeg hørte om gennem en af mine veninder fra hendes kolonihave på Amager. Han er barnebarn af bedsteforældre fra terrazzomiljøet. Da jeg altid selv har været interesseret i terrazzo, har jeg tit, når jeg har arbejdet som murer, (hvor vi bare rev terrazzogulvene op og lagde klinker i stedet) gået og tænkt over hvordan deres arbejdsforhold var dengang og hvordan de kom op til Danmark. Senere har jeg selv arbejdet lidt med terrazzo og lavet kurser i det inden for AMU-systemet.

Carl Åge ved en del om hans bedsteforældres liv og omtaler et af de første og største italienske firmaer Oderico og beslutter jeg for at kontakte Lina Oderico, som er fjerde generation Oderico og som har sit eget mosaik- og terrazzofirma. Lina vil gerne være med til at fortælle om familien Odoricos vej til Danmark.

Interview med Carl Åge er optaget i Coronatiden over telefonen.

Heldigvis er Corona ved at være på nedadgående, så jeg besøger Lina i hendes smukke værksted fyld med fliser, mosaikker og spændende bøger og tegninger.

📢 Bindingsværk med Mads Okking – den 25. jun. 2020

I denne podcast-episode tager jeg en spændende snak om bindingsværk og tværfaglighed med Mads Okking, som er murer, stenhugger og formand for foreningen for Bevaringshåndværkere.

Det er en god idé at høre forrige podcast-episode for at få lidt viden om hvem Mads Okking er og lidt om hans erfaring med restaurering.

📢 Restaurering med Mads Okking – den 20. jun. 2020

I denne podcast-episode tager jeg en spændende snak om sammenhængen mellem restaurering og en bæredygtig byggeproces med Mads Okking.

Mads er murer, stenhugger og formand for Foreningen for Bevaringshåndværkere.