Vejen til medaljer og diversitet i håndværksfagene

Vejen til medaljer og diversitet i håndværksfagene

Vi har nu startet det spændende arbejde med to nye projekter om talentudvikling/rekruttering frem mod EuroSkills 2025 og diversitet i håndværksfagene med støtte fra trepartsmidler.

”Vejen til medaljer – EuroSkills 2025”

I 2025 afholdes EuroSkills som bekendt i Herning, og her vil 700 deltagere fra 30 lande skulle dyste om at blive europamestre i deres fag. SkillsDenmark forventer ca. 100.000 besøgende, hvilket dermed vil blive det største uddannelsesevent i Danmark nogensinde.

Projektet ”Vejen til medaljer – EuroSkills 2025” har to formål: Det ene er kommunikation, branding og rekruttering: EuroSkills som event og deltagernes vej dertil skal bruges til en målrettet branding- og kommunikationsindsats, der kan kaste spotlight på håndværksfagene som en attraktiv karrierevej for de unge og tiltrække flere unge. Derudover Talent og Træning: De mest kvalificerede deltagere skal udvælges, og deltagerne og trænerne skal forberedes så godt som muligt frem mod eventet, så chancen for medaljer øges.

Vi har i Byggeriets Uddannelser indkaldt til det første styregruppemøde samt første interne konsulentmøde efter påske, hvor vi starter med at kigge på følgende fire aktiviteter:

  1. Udrulning af ”nørdeklubber”, som er faste seancer i både virksomheder og på erhvervsskoler, hvor man kan blive endnu bedre til sit fag. Det er hverdagstræning om eftermiddagen, og den første virksomhed i Esbjerg har meldt sig under fanerne.
  2. Talentcamps uge 7 (Sjælland) og 27 (Herningsholm).
  3. Træn trænerne: Trænerne skal også trænes i at deltage i internationale konkurrencer.
  4. Mentaltræning for deltagerne: Fokus på, at det ikke kun er det faglige talent, der skal opbygges, men også det mentale mindset i at stå i en konkurrencesituation.

Der skal ske en vidensdeling på tværs af landsdele i forbindelse med talentcamps. Vi er desuden i gang med at videreudvikle på talentudvikling, og vi har fået inkluderet anlægsgartnerne i vores talentcamps, så de kan deltage i uge 27 og 7. Det har de ikke været før. De er i øvrigt et af de fem fag, der deltager i EM 2025.

”Diversitet – håndværksfagene er for alle”

Projektets formål er at give faglærerne nogle redskaber og kompetencer for at imødekomme alle elever på skolen og øge det gode studiemiljø, så alle føler sig velkomne. Projektets formål er også at øge opmærksomheden på målpindene om seksuel chikane og det undervisningsmateriale, der er udviklet hertil. Det forventes, at projektet vil bidrage til at sætte fokus på diversitet, mangfoldighed og seksuel chikane på erhvervsskolerne, og at det vil give faglærerne viden inden for diversitet, mangfoldighed og seksuel chikane. 

Projektet er et fælles projekt mellem følgende udvalg: Det Faglige Fællesudvalg for Murer-, Stenhugger og Stukkaturfaget, Det Faglige Udvalg for Træfagenes Byggeuddannelse og Det Faglige Fællesudvalg for Struktør-, Brolægger- og Tagdækkerfaget.