Det gør en stor forskel at få lov at se andre kvinder i branchen

Det gør en stor forskel at få lov at se andre kvinder i branchen

– Jeg håber, at der i fremtiden er flere, der tør vælge den uddannelse, de har lyst til

Der er ikke mange kvindelige forbilleder for de unge i byggefagene, men de kvindelige deltagere ved årets DM i Skills har håb for fremtiden: Det gør en stor forskel at få lov at se andre kvinder i branchen, hvis man skal have øjnene op for byggefagene som kvinde.

Nogle går efter at vinde, andre er glade for at være med. Fælles for deltagerne er, at træningen til DM i Skills 2.-4. februar 2023 nu for alvor er gået i gang. Noget andet, de kvindelige deltagere fra byggeriets fag har til fælles, er, at de er kvinder både i en konkurrence med få andre, der ligner dem, og i et fag, hvor det er sjældent, at de møder kvindelige rollemodeller.

– De to gange, hvor jeg har været på skolen, har jeg kun mødt én kvindelig glarmester. Og hun var udlært, siger Vivien Denise Falke, som er ved at uddanne sig til glarmester på EUC Nordvestsjælland i Holbæk. Hun startede egentlig på tømrerforløbet, men efter at have gået et halvt år sammen med glarmestrene, skiftede hun retning.

– Jeg har ikke mødt så mange kvinder i faget, men jeg ved også, at det ikke er alle, som kan holde til det og er interesseret i det på grund af de tunge løft.

Gulvlægger Lykke Ledet Jeppesen

Gulvlægger Lykke Ledet Jeppesen

På gulvlæggeruddannelsen kan Lykke Ledet Jeppesen genkende det samme billede.

– Det er sjældent, at jeg ser andre kvinder på skolen. Jeg tror, vi er omkring tre stykker sammen med ca. 60 mænd.

Selv om det ikke påvirker hendes lyst til at gå på uddannelsen, og hun oplever at passe godt ind som lærling i virksomheden, kan der en gang i mellem falde en kommentar, når hun er ude hos kunder.

– Så kan en kunde godt finde på at sige: ”Er det virkelig dig, som skal lave det her?”, men jeg får dem jo hurtigt overbevist om mine evner, når jeg går i gang med opgaven, siger Lykke.

Anlægsgartner Lærke Rose Kvisgaard

Anlægsgartner Lærke Rose Kvisgaard

Betydningen af den manglende synlighed kommer både til udtryk i hverdagen, men også når der skal vælges uddannelse. Lige som de andre kvindelige deltagere havde Lærke Rose Kvistgaard ikke planlagt, at hun skulle være anlægsgartner.

– Det var helt tilfældigt, at jeg kom i gang med uddannelsen. Jeg kendte ikke uddannelsen, før jeg kom i gang med den, siger Lærke Rose Kvisgaard. Hun fik dog støtte fra familie og venner med det samme.

– De fleste synes, det var fedt, at jeg gik i gang.

Det samme gjorde sig ikke helt gældende for Sofie Sørensen, som er i lære som flisemurer.

– Det er ikke noget, jeg har drømt om, siden jeg var lille, siger hun, og fortsætter:

–  Nogle kan slet ikke forstå mit valg og synes, det er mærkeligt, andre synes, det er megafedt og sejt. Det påvirkede mig lidt i starten, hvis folk sagde, at det var det forkerte valg, fordi jeg selv var i tvivl. Men her efter to et halvt år, så ved jeg, at det er det helt rigtige valg for mig.

Sofie har et håb om, at det bliver nemmere at være kvinde i branchen i fremtiden, og at man som følge heraf også kommer til at se flere kvinder i branchen – på den måde hænger det hele sammen.

– Jeg håber, det kommer til at ændre sig. Jeg håber, at der er flere, som tør vælge en uddannelse, de har lyst til og ikke vælger efter, hvad andre synes. Jeg tror, der kommer en tid, hvor alle kan føle sig hjemme på deres uddannelse og får en arbejdsplads, hvor de føler sig trygge.

(Der er seks kvindelige DM-deltagere i år, og vi har talt med fire af dem. De to andre kvindelige deltagere er murer Gry Astrup Hansen og anlægsgartner Signe Bæk.)

Flisemurer Sofie Sørensen      Foto: Suna Borgaard

Flisemurer Sofie Sørensen Foto: Suna Borgaard