”Det handler om fællesskab, anerkendelse og faglig stolthed”

”Det handler om fællesskab, anerkendelse og faglig stolthed”

Det nye Håndværkskollegie i Horsens handler først og fremmest om fællesskab. Håndværkskollegiet bliver det første kollegie for unge håndværkerlærlinge inden for byggeriets klassiske håndværksfag. Fonden for Håndværkskollegier har lagt vægt på, at håndværkskollegiet bliver bygget med bæredygtige materialer i en høj byggestandard til fremtidens håndværkere. Formålet er at skabe det fællesskab, som mange lærlinge savner i dag på byggeriets erhvervsuddannelser, samt en faglig stolthed og anerkendelse.


Et katalog over godt håndværk

Håndværkskollegiet i Horsens står færdigt i marts 2024, men to andre kollegier er under opførelse i Herning og Roskilde. Fonden for Håndværkskollegier er grundlagt af BRFfonden i 2020 med det formål at bygge kollegier til håndværkerlærlinge.  

Kollegiedirektør Anne Sophie Madsen forklarer idéen med håndværkskollegierne, som skal imødegå to udfordringer ved byggeriets erhvervsuddannelser:

”Vi oplever, at håndværksfagene savner anerkendelse bredt set i samfundet. Og vi oplever, at de unge på byggeriets erhvervsuddannelser savner et fællesskab. Man er meget lidt sammen med de samme unge og skal i høj grad finde sit fællesskab ude på lærepladsen. Vi prøver at skabe fællesskaber og en anerkendelse af håndværksfagene gennem den måde, vi bygger på, og sætter håndværket i centrum. Kollegiet i Horsens er nærmest et katalog over godt håndværk.”


Et bedre ungeliv for håndværkerlærlinge

Fonden for Håndværkskollegiers ønsker at skabe en ny tradition for håndværkskollegier. Inspirationen kommer fra landbrugsskoler, skolehjem, høj- og efterskoler. Alternativet til at bo på kollegie er, at de unge bor hjemme i deres læretid eller måske er på skolehjem. Det er til gengæld meget udbredt at bo i et - ofte attraktivt - kollegiebyggeri, når man tager en videregående uddannelse. Anne Sophie Madsen fortsætter:

”Håndværkskollegierne handler om prestige, æstetik og anerkendelse af håndværksfag. Kollegierne kan være én af de løsninger, der skal til, hvis vi skal gøre det mere attraktivt at gå håndværksvejen. Vi tror meget på det faglige fællesskab. Det at være sammen om noget. Alt det, man kan få på skolehjem, højskoler, efterskoler med mere, er noget, vi gerne vil have med i vores kollegier."

Anne Sophie Madsen forklarer, at rammerne på kollegiet i sig selv er en æstetisk oplevelse, hvilket også kan være med til at skabe en stolthed over fagene - og derigennem et fællesskab.


Vil skabe større trivsel og mindre frafald

Det kræver noget af de unge at indgå i det fællesskab, Fonden for Håndværkskollegier forsøger at skabe på kollegierne, men det er ifølge kollegiedirektør Anne Sophie Madsen dér, man kan skabe større trivsel og mindre frafald på erhvervsuddannelserne:

”Det er noget af det, vi kan se, der virker på de gymnasiale uddannelser, hvor vi ser et meget lavere frafald. Vi forsøger at give nogle bud på, hvordan man kan gøre det i Herning, Horsens og Roskilde. Og så håber vi, at vi kan bringe vores erfaringer i spil i diskussionen om, hvordan vi kan udvikle vores erhvervsuddannelser på sigt.”

At de første tre kollegier bliver placeret i Horsens, Herning og Roskilde, sker efter en analyse af, at der skulle være er et opland, der kunne tage lærlinge, samt en kommunal opbakning. Kollegierne bliver bygget i etaper, så man kan bruge de mange erfaringer, man får det ene sted, i de andre byggerier.

 

Anne Sophie Madsen, kollegiedirektør

Kollegiedirektør for Fonden for Håndværkskollegier Anne Sophie Madsen Foto: BRFfonden

Kollegieværelse på Håndværkskollegiet i Horsens    Foto: BRFfonden

Kollegieværelse på Håndværkskollegiet i Horsens Foto: BRFfonden

Store krav til beboerne på kollegiet

I Horsens starter man med at fylde et hus med 12 beboere med indflytning den 1. marts 2024. Der er plads til 84 håndværkerlærlinge i alt i husene. Målgruppen for kollegierne er unge på 18-26 år, primært inden for byggeri, men andre fag kan også komme i betragtning. Der bliver holdt personlige samtaler med alle ansøgere. Kollegiedirektøren forklarer:

”Vi har en grundig dialog med alle, så vi kommer godt fra start. Kollegiet skal være mere end et sted at bo. Så de unge, der flytter ind, skal være unge, der vil være en del af denne udvikling. Det er de unge selv, der skal skabe fællesskabet. Så vores krav er, at man har lyst til fællesskabet, lyst til at være med til at udvikle kollegiet, og man kommer med et fagligt engagement og en nysgerrighed på fagene. Fællesskaber er svære, for det kræver noget af dig.”


Mentorer som rollemodeller for de unge

Der er fire værksteder med klassiske håndværksfag på kollegiet i Horsens: snedker-, tømrer-, murer- og malerværksted. Der er fem mentorer, der kommer til at have deres daglig gang i værkstederne. Alle er selvstændige håndværkere. Anne Sophie Madsen mener, at de unge med mentorerne får nogle voksne at spejle sig i, og det er yderst vigtigt, for som hun siger:

”Vi ved, at den støtte og inspiration, de unge får fra rollemodeller og mentorer, er meget afgørende for fastholdelse.”

Cirka en tredjedel af ansøgerne er til håndværkskollegierne er kvinder, men der er stadig en overvægt af mænd – som på alle de tekniske erhvervsuddannelser. Anne Sophie Madsen giver sit bud på dette:

”Vi er meget glade for, at vi har fået relativt mange ansøgninger fra kvinder. Det er vigtigt for os, at visionen og æstetikken i projektet appellerer til både kvinder og mænd. Vi er for alle, der har lyst til fællesskabet og det håndværksmæssige. Det er kun et fælleskøkken i klyngehuset, så du bliver en del af to fællesskaber: Det lille fællesskab i klyngen af det lille hus og det store fællesskab af alle husene.”

Fonden for Håndværkskollegier er ved at ansætte en ny forstander i Horsens, hvis vigtigste opgave er at understøtte netop dette fællesskab. Personen skal skabe værdierne og rammerne for stedet.

 
Tre kollegier med meget forskelligt afsæt

Ud over Håndværkskollegiet i Horsens, hvor fokus er på de klassiske håndværk, åbner to nye kollegier i de kommende år. Håndværkskollegiet i Herning kommer til at ligge i baghaven til Herningsholm Erhvervsskole og Gymnasier og bliver dermed en del af det store Skills-City projekt, hvor der blandt andet også skal bygges et nyt lærlingehus støttet af A.P. Møller Fonden.  

På kollegiet i Herning kommer man også til at skabe et 3D-værksted, og værkstederne vil i høj grad lægge op til tværfagligt arbejde.

På håndværkskollegiet i bydelen Musicon i Roskilde er der igen en anden profil, hvor der lægges vægt på samspillet mellem håndværk, bæredygtighed, kunst og arkitektur. Det forventes at stå færdigt i 2027. Kollegiedirektør Anne Sophie Madsen udtaler:

”Arkitekter, antropologer, håndværkere og kunstnere har lavet et stort forarbejde før arkitektkonkurrencen om at bygge kollegiet. Det har været en meget speciel proces, hvor mange unge har været involveret. Vi håber, det kan understøtte vores vision, for vi er i bund og grund optagede af, at vores kollegier skal være et godt sted for de unge.”

Foto: BRFfonden 

Læs mere på Fonden for Håndværkskollegiers hjemmeside

Håndværkskollegiet i Horsens

Håndværkskollegiet i Horsens

Facade i Horsens

Facade i Horsens

Fælleskøkken til fællesskabet

Fælleskøkken til fællesskabet

Flot facade

Flot facade

Interiør    Foto: Mads Kvist

Interiør Foto: Mads Kvist