Medaljeregn på glarmester- og alubyggeruddannelsen

Medaljeregn på glarmester- og alubyggeruddannelsen

I sidste uge gennemførte det seneste hold af glarmestre og alubyggere deres svendeprøve. Et hold på ti elever med helt usædvanlige præstationer, der går over i historien.

”Det er helt fantastisk. Det er aldrig sket før, at et hold er kommet igennem med så smukt et resultat. Vi har ti elever, der alle gennemfører uddannelsen, heraf får fire medalje og tre får ros. Det er meget imponerende.” fortæller Anne Reusch, uddannelsesleder på EUC Nordvestsjælland.

Elevernes faglærer, en meget stolt Stefan Broby Larsen erfarer også, at der er noget ganske særligt ved dette hold af glarmestre og alubyggere.

”De er en del af en meget dygtig årgang og som er meget seriøse omkring det de laver. De er ikke tilfredse med den hurtige forklaring, de vil gerne dybere ned i håndværket og nørde.”

Glarmesteruddannelsen er landsdækkende, og udbydes kun hos EUC Nordvestsjælland i Audebo. Det gør, at eleverne kommer fra hele landet, og hovedparten af dem bor på skolehjem. Det betyder noget for fællesskabet, og som Stefan forklarer, så skal eleverne helst arbejde videre på værkstedet om aftenen og stå og hygge.

Han fortæller videre,

”Jeg vil gerne rose dem for den holdånd og nysgerrighed, som de har udvist igennem de tre et halvt år. Det kammeratskab og den måde som de bruger det på i forhold til både at udvikle sig som mennesker og fagligt, det er ganske interessant, set fra hvor jeg sidder. Rigtig meget håndværk handler om at øve sig, og de har også konkurreret sig selv op.”

Det er ikke så mærkeligt, når der også er to Skills-vindere på holdet.

”Eleverne får en tro på, at hvis du kan, så kan jeg også, og jeg prøver lige igen. Men udover at man kan tale sig selv op i en eller anden konkurrence, så kræver det også talent”, fastslår Stefan Broby Larsen.

Og det talent kom i sidste uge til udtryk ved en sølvmedalje, hele tre bronzemedaljer og et højt karaktergennemsnit på tværs af årgangen.

Et helt særligt sammenhold

Sølvmedaljevinderen og nu glarmester, Daniel Poulsen, peger selv på det særlige sammenhold, som en af grundene til de flotte resultater.

”Vi er en god klasse, fordi vi er gode til at bakke hinanden op. Hvis der er udfordringer, så i stedet for at gå til læreren med spørgsmål, så har man en dialog med klassekammeraterne om hvordan man løser opgaverne smartest. Vi er gode til at få alle med."

Daniel har tidligere vundet DM i Skills, og derfor var det personlige pres for hans eget vedkommende også lige lidt større.

”Jeg vil jo gerne gøre det godt og jeg ville gerne have en god karakter. Men nemt var det ikke. Jeg er selv meget ordblind og kan ikke læse, men så kan jeg jo så meget andet. Og heldigvis har klassen også været gode til at hjælpe med at læse op.”

Fra venstre stående:
Christian Aksel Lindemann Stender, Glarmester, Stender Glas og Glarmester, Svendborg 
Lars Kingo, Alubygger, Redtz Glas & Facade A/S
Daniel Poulsen, Glarmester, RC Glas og Ramme, Skive
Heine Reimer Justesen, Alubygger, Snoer Alu APS, Taastrup 
Mikkel Godballe Jensen, Glarmester, Glarmester Kvist ApS, Horsens 
Jacob Johan Andersen, Glarmester, Nillan-Hyllekilde Glas ApS, Odense Sø
Nick Kabat, Glarmester, P C Glas A/S, Slagelse
Jacob Alexander Carlsen, Glarmester, Glarmester Snoer og Sønner A/S, København NV
Fra venstre, siddende: 
Marck Christian Sørensen, Alubygger, Tarpgaard A/S Glas og Alu-facader, Fredercia
Frederik Weidich Gandsø, Glarmester, Glarmester Hans Jensen, København S

Svendebrev og høje gennemsnit midt i en coronatid

Med det nyudklækkede hold får Danmark tre nye faglærte alubyggere og syv glarmestre. Uddannelsen er sat sådan sammen, at eleverne tager grundforløbet som glarmester og specialiserer sig derefter i enten glas eller alu.

Men hvordan formår en hel klasse at vække opsigt med enormt højt gennemsnit, når meget af undervisningen foregår bag en skærm grundet coronarestriktioner? 

”De er uden tvivl det hold, der har været hårdest ramt, men omvendt har de måske fået et andet udbytte. De har muligvis et teoretisk niveau, der er bedre end mange af deres kollegaer – sådan bredt set. Det her onlineundervisning, det er vi ikke færdige med. Det kan ikke det hele, men kan noget andet. Teoridelen bliver prioriteret på en anden måde, fordi der ikke er så meget andet at gå i gang med. Eleverne får talt opgaverne igennem på en anden måde”, fortæller Stefan.

Det giver bronzemedaljevinder og nu alubygger, Heine Reime Justesen, ham ret i.

”Selvfølgelig har der været udfordringer på grund af corona, men vi har været ekstra gode til at hjælpe hinanden. Der har været masser af hjemmeundervisninger, hvor vi har arbejdet i grupper og snakket om de forskellige ting. Det har været hårdt, men også lærerigt.”

Også Det Faglige Udvalg for Glarmesteruddannelsen har ros til skolen og eleverne

”Vi har en skole, der har formået at motivere og udfordre eleverne på trods af svære vilkår, og det er dejligt, at coronabegrænsninger og onlineundervisningen ikke har betydet dårligere resultater.”

Det udtaler formand for Det Faglige Udvalg, Torben Snoer.

”Det er en forstærkende effekt med flere dygtige elever, der udfordrer hinanden til at blive dygtigere hver især. Men det allerbedste resultat er måske, at en elev, som dumpede for seks måneder siden, denne gang gennemførte med et rigtig flot resultat, efter en stor faglig og personlig udvikling, siden forrige svendeprøve.”

Stærkt samarbejde mellem skole og virksomhed er grundstenen

”Det giver os et boost af energi, når vi lykkes med at få sådan et hold gennem uddannelsen og ud i erhvervslivet. Og det giver naturligvis lyst til at arbejde videre med at tiltrække gode hænder og hoveder til vore fag”, fortæller den stolte formand i Det Faglige Udvalg.

Og spørger man på Audebo, mener uddannelsesleder Anne Reusch, at det stærke og tætte samarbejde med virksomhederne er en af grundstenene til at uddanne dygtige faglærte.

”Når det lykkedes så godt med det her hold, så er det også fordi, at samarbejdet mellem skole og virksomhed er godt. Vi er jo fælles om at få eleven igennem uddannelsen. Jo bedre samarbejdet er, jo bedre får vi klædt eleverne på til deres håndværk.”

Både Heine Reime Justesen og Daniel Poulsen glæder sig begge til at komme i gang med arbejdet og vende tilbage til deres kollegaer. Og Morten Lehmann, næstformand i Det Faglige Udvalg for Glarmesteruddannelsen, spår en lys fremtid for de nye svende.

”Der er stor efterspørgsel efter dygtige glarmestre og alubyggere, og med den grønne omstilling, bliver efterspørgslen ikke mindre i fremtiden.”