Trepartsaftale om flere lærepladser og entydigt ansvar

Regeringen og arbejdsmarkedets parter har netop indgået en aftale for at få flere igennem en erhvervsuddannelse, hvorved der tilføres 500 mio. kr. i varige midler til - dels en styrkelse af de allerede igangværende indsatser, og dels nogle omlægninger af ansvar for at sikre lærepladser.

Selve aftalen ses nederst. Konkrete måltal og udmeldinger til de enkelte uddannelser bliver bestemt og udmeldt i løbet af foråret 2021, så hovedtrækkene er følgende:

  • Aftalen fokuserer meget på en fælles indsats for at få langt flere elever i uddannelsesaftaler allerede, mens de er i gang på grundforløbets afsluttende 20 uger (GF2). 
    Hertil får erhvervsskolerne nu pålagt et ansvar for at få eleverne i aftale i løbet af grundforløbet og vil blive målt på denne indsats ud fra måltal på 60 % i aftale efter 15 uger og 80 % ved grundforløbets afslutning. Dette så manglen på en uddannelsesaftale med en praktikvirksomhed ikke opleves for den enkelte elev som en barriere og medvirkende årsag til frafald.
    Det vil betyde en fælles indsats for at ændre virksomheder og erhvervsskolernes praksis, hvor der ofte først indgås en uddannelsesaftale, når en elev har afsluttet sit grundforløb.

  • Dertil tydeliggøres, hvor meget den lærepladsopsøgende indsats udgør af de midler, de enkelte erhvervsskoler for nuværende modtager til at gennemføre uddannelserne, og hvordan midlerne bliver anvendt. Derved bliver indsatsen en del af den samlede strategi, som de enkelte skolers bestyrelser bør overveje.

  • De faglige udvalg vil modtage midler direkte fra AUB til at understøtte den lærepladsunderstøttende indsats i uddannelserne. Midlerne skal anvendes til selvstændige indsatser eller i aftaler med erhvervsskoler.

  • Ordningen med fordelsuddannelser udfases fra 2022.

  • Lønrefusion til virksomheden, når lærlingen er på skole, er forsat forhøjet med 20 % resten af 2020. I 2021 vil lønrefusionen være forhøjet med 7 %, og der er sat midler af til en forhøjelse i 2022 uden at der er sat procentdel på endnu.
    Den forhøjede lønrefusion gives ikke til elever i korte uddannelsesaftale.

  • Fra start 2022 kan der kun indgås én kort uddannelsesaftale mellem en virksomhed og en navngiven elev. Det ud fra et ønske, om at skabe balance mellem brug af ordinære og restaftaler og korte aftaler.

  • Der vil blive mulighed for at trække på eksterne gæsteundervisere på praktikcentrene.

  • Der er i aftalen sat midler af til at hæve skolepraktikydelsen.

Find trepartsaftalen her.