Mestermurer træner præcision og hurtighed op til WorldSkills

Mestermurer træner præcision og hurtighed op til WorldSkills

Tekst: EUC Sjælland. Redigeret af Christian Kistrup. Foto: Per Daugaard/SkillsDenmark

Den 21-årige murer og dobbelte danske mester Jacob Trærup Ahlgreen var for nylig på træningslejr på EUC Sjælland frem mod WorldSkills i Abu Dhabi i oktober.

Til oktober forsvarer den dobbelte DM-vinder i Skills Jacob Trærup Ahlgreen de danske farver i murerfaget ved WorldSkills, der er håndværksfagenes verdensmesterskaber. Forud er gået tre års slid og målrettet træning.

For nylig var Jacob på træningslejr på EUC Sjælland i Næstved. Her trænede han side om side med nogle af de elever, der den 24. og 25. august stillede op i Næstved Storcenter for at dyste i skolemesterskaberne i Skills i 11 håndværksfag. Ved den lejlighed kunne de tage første skridt mod at gøre Jacob kunsten efter.

Hurtighed, koncentration og præcision
For Jacob handler den sidste træning frem mod mesterskaberne i Abu Dhabi i høj grad om hurtighed. At nå i mål med en given opgave inden for den afsatte tid og uden at tabe den afgørende koncentration, der hurtigt afslører sig i præcisionen.

Det handler om præcision ned til millimeter - og evnen til at blive færdig inden for en given tid. Begge dele udløser point op til de maksimale 100. For Jacob Trærup Ahlgreen er spidskompetencen kvalitet og præcision i arbejdet, og fokus i træningslejren ligger derfor på at fastholde det, mens tempoet skrues i vejret.

Den dobbelte danmarksmester holder hovedet koldt
”Jeg skal træne hurtighed og presser mig selv med nogle ambitiøse tidsplaner. Alle kan være præcise, men ikke alle har tålmodighed hele vejen til slut. Det handler om at holde hovedet koldt hele vejen, og ikke stresse til sidst”, siger han.

Han har allerede demonstreret en særskilt god evne til det ved at sætte alle konkurrenter til vægs ved to danmarksmesterskaber i træk. Og det er tydeligt under træningen. Alt foregår med rolig hånd, selv når strategien justeres undervejs og rammerne er anderledes end vanligt.

Den 21-årige murer er fra Nørre Snede i Midtjylland og for nylig flyttet til København. På EUC Sjælland er der både plads og faciliteter klar til ham og landstræner Finn Pedersen, der ud over at hjælpe Jacob er faglærer på EUC Nord i Hjørring.

Inden han 10. oktober tilbagelægger de 5000 kilometer til Abu Dhabi for at dyste om medaljer, venter yderligere træning, herunder muligvis en international træningslejr i Rusland.

”Det handler om at prøve at træne i et konkurrencelignende miljø, for det er helt anderledes end at stå for sig selv i en murerhal”, forklarer Jacob, der til Worldskills kan forvente vældig opmærksomhed, når konkurrencen afvikles foran flere tusinde medlevende tilskuere.

Dygtige danske murere ved WorldSkills
”Det er lidt sværere at forberede sig på, men Jacob er god til at holde fokus og levere høj præcision under pres”, roser landstræner Finn Pedersen, der har stor tiltro til, at den unge murer kan hive en topplacering med sig hjem og dermed følge i fodsporene på en stolt dansk murertradition ved WorldSkills.

Siden bronzemedaljen ved World Skills i Shizuoka i Japan i 2007 har danske murertalenter hjemtaget guld i 2011 samt sølv i 2013 og 2015.

EUC Sjællands skolemesterskaber løb af stablen den 24. og 25. august i Næstved Storcenter, hvor der var mulighed for at komme tæt på både konkurrencer og de talenter, der tog første skridt mod DM i Skills og måske senere får chancen for at repræsentere Danmark ved WorldSkills.