Uddannelseslængde / merit - før 1.8.15

Uddannelsens varighed

Uddannelsen varer mindst 2 år og 9 måneder og højst 3 år og 3 måneder. Den indledes i praktikvirksomheden eller med grundforløbet på skolen.
Uddannelsen afsluttes med en eksamen (svendeprøve), der gennemføres i sidste skoleperiode (6. skoleperiode).

Skoleundervisningen varer i alt 35 uger.

I uddannelsesforløbet indgår 2 ugers valgfri specialefag, som anbefales placeret i tilknytning til 4. skoleperiode i hovedforløbet.

Hvad er Merit?

Formålet med merit er, at man ikke behøver at lære det samme to gange. Hvis der er et eller flere fag, som er gennemført i en anden uddannelse, kan man - efter visse regler - derfor blive fritaget for disse fag i en ny uddannelse.

Når man får merit for et fag, betyder det normalt, at man hverken skal følge undervisning i faget eller skal gå til prøve heri.

Omfang af merit bør om muligt afklares, inden man starter på uddannelsen, da det ofte har betydning for uddannelsestidens længde. Men man kan også søge om merit under selve uddannelsesforløbet.

Regler for afkortning af uddannelsestiden

Alle har krav på at få merit for tidligere relevant beskæftigelse og uddannelse. Men voksne over 25 år, som har arbejdet i branchen eller har været beskæftiget med lignende beskæftigelse, har i ht. bekendtgørelsen særlige uddannelsesmuligheder.

Det faglige udvalg træffer beslutning vedrørende afkortning af praktiktiden.

Den lokale skole træffer beslutning vedrørende fritagelse for dele af skoleundervisningen, ofte efter anbefaling fra Det faglige udvalg.

Merit for fag fra de andre ungdomsuddannelser

De almene fag i ungdomsuddannelserne er inddelt efter niveau i syv grupper.

Skalaen går fra niveau G som svarer til folkeskolens afgangsprøve, til niveau A som er det højeste niveau i de gymnasiale uddannelser. På denne skala svarer niveau E til folkeskolens udvidede afgangsprøve. Normalt skal man til prøve mindst på niveau F i de almene fag, der har krav om prøve.

For at få merit for almene fag fra andre ungdomsuddannelser skal man dokumentere, at man enten har aflagt prøve i faget på det aktuelle niveau og opnået mindst karakter 6 (seks) eller har opnået mindst 6 i årskarakter/standspunkt, hvis faget ikke har været udtrukket til prøve eller har haft faget på et højere niveau og fået prøvekarakter eller årskarakter på mindst 6.

Hvis skolen godkender merit-ansøgningen, skal karakteren i det meritgivende fag overføres fra dokumentation til det nye eksamensbevis.

Skolen kan bestemme, at man skal deltage i undervisning og en eventuel prøve i et fag, selv om man opfylder betingelserne for at få merit. Det gælder for eksempel, hvor faget og prøven indgår i en sammenhæng med andre fag, sådan at man skal følge disse fag og eventuelt gennemføre prøverne for at forstå den samlede teori og praktik.

Men man vil altid kunne fritages for at modtage karakter i faget, man har merit for.

Merit for erhvervserfaring

Hvis man har en erhvervserfaring som er relevant for uddannelsen, kan man ansøge om afkortning af uddannelsens praktiktid gennem Det Faglige Udvalg. Er man påbegyndt uddannelsen kan kontaktlærer eller vejleder hjælpe med at ansøge om merit.

Også her vil der være et krav om dokumentation for erhvervserfaring

Meritregler, afkortning af uddannelsen

Fritagelse for undervisningen på uddannelsens grundforløb

Fritagelse for undervisningen på grundforløbet eller dele heraf tildeles på baggrund af dokumenteret tidligere gennemført uddannelse eller relevant erhvervserfaring. Fritagelse for dele af skoleundervisningen kan ske på baggrund af f.eks. gennemførte AMU-uddannelser.

Lærlinge, der fritages for hele grundforløbet, får nedsat uddannelsestiden med 3 måneder.

Merit til uddannelsen teknisk isolatør

 Anden uddannelse

 Erhvervserfaring*

 Nedsættelse af
 skoletiden 

 Nedsættelse af 
 praktiktiden 

 Uddannelsestid
 efter nedsættelse

 Ingen

 0-6 mdr.

 0

0

 Min. 2 år og 9
 mdr.

 Max. 3 år og 3
 mdr.

 

 over 6 mdr.

 Konkret 
 vurdering

 Indtil 50 % af  er-
 hvervserfaringstiden

 Individuelt

 Almen eller

 Erhvervsgymnasial

 uddannelse

 Nej

 Konkret 
 vurdering

 0

 Individuelt

 

 Ja

 Konkret 
 vurdering

 Indtil 50 % af er-
 hvervserfaringstiden

 Individuelt

 AMU-uddannelser
 på 
 isoleringsområdet

 0-6 mdr.

 20 uger /

 Konkret 
 vurdering

 Konkret vurdering

 ½ år /

 Individuelt

 

 over 6 mdr.

 Konkret 
 vurdering

 Indtil 50 % af er- 
 hvervserfaringstiden

 Individuelt

 Udenlandsk 
 isolatøruddannelse

 Konkret vurdering

 Konkret  
 vurdering

 Konkret vurdering

 Individuelt

*Ved erhvervserfaring forstås beskæftigelse som teknisk isolatør eller anden beskæftigelse, som kan sidestilles hermed.

Med hensyn til merit for skoleundervisningen henvises til hovedbekendtgørelsen og meritbekendtgørelsen

Hvad kan merit bruges til?

I mange tilfælde vil man få mulighed for at vælge andre fag eller bruge flere timer på de fag, man har tilbage. I enkelte tilfælde kan man få afkortet sin uddannelsestid.

Skolens kontaktlærer og skolens uddannelses- og erhvervsvejledere kan fortælle mere om, hvilke muligheder en merit giver den enkelte lærling.

Har man for eksempel planer om at tage en videregående uddannelse efter erhvervsuddannelsen, kan man bruge meritten til i stedet at få undervisning i bestemte fag på et højere niveau, så man senere kan opfylde de nødvendige adgangskrav

Kompetencevurdering

Lærlinge, hvis uddannelses- og erhvervsmæssige baggrund indeholder større elementer af målene fra uddannelsen teknisk isolatør, kan gennemføre et kortvarigt ophold på en skole med det formål at opnå individuel fritagelse for dele af skoleundervisningen.

Som relevant erhvervserfaring indgår beskæftigelse med arbejdsprocesser og -opgaver, der er sammenfaldende med bekendtgørelsens praktikregler for uddannelsen.

På grundlag af gennemført kompetenceafklaring og skolens vurdering af muligheden for fritagelse for skoleundervisning fastsætter Det faglige udvalg for Isoleringsfaget uddannelsens varighed.

Voksne over 25 år

I henhold til uddannelsesbekendtgørelsen kan personer, der er fyldt 25 år og har relevant erhvervserfaring, gennemføre uddannelsen i et særligt tilrettelagt forløb bestående af praktik og særligt tilrettelagte skoleophold. Det faglige udvalg for Isolatørfaget kan dispensere fra beskæftigelseskravet, hvis det skønnes, at lærlingen har de nødvendige forudsætninger for at gennemføre uddannelsen.

Lærlinge kan fritages for dele af undervisningen på baggrund af relevant uddannelse eller beskæftigelse.

Fritagelse kan omfatte enkeltfag eller skoleperioder. Retningslinjer for afkortelse af uddannelsestiden i henhold til uddannelsesbekendtgørelsens §§ 6-8. Fritagelse for dele af uddannelsen kan ske på baggrund af f.eks. gennemførte AMU-uddannelser, der har relevans for opfyldelse de uddannelsesmål, der er beskrevet for uddannelsen teknisk isolatør.

Skolen kan, i samråd med Det faglige udvalg for Isoleringsfaget, tilrettelægge et særligt uddannelsesforløb, der kan indledes med et suppleringskursus efter erhvervsuddannelseslovens § 16 med en varighed på indtil 10 uger. Suppleringskurset har til formål, at lærlingene, på baggrund af forudgående uddannelse og erhvervserfaring, opnår kvalifikationer svarende til slutmålene for grundforløbet. Skolen kan i forbindelse hermed foretage afklaring af lærlingens praktiske og teoretiske kvalifikationer med henblik på afgørelse om merit i uddannelsesforløbet i et forløb på indtil 2 uge. Suppleringskurset og afklaringen kan gennemføres uden uddannelsesaftale.

Afkortning af uddannelsestiden (Meritansøgning)

Det faglige udvalg for Isolatørfaget har udarbejdet et meritskema, som kan benyttes ved ansøgning om nedsættelse af uddannelsestiden (merit). Ansøgning kan rekvireres hos Det faglige udvalg for isoleringsfaget, sekretariatet, tlf. 35 87 87 87 eller hent det her: meritansøgningsskema- teknisk isolatør

Udfyldelse af ansøgning om merit

En forudsætning for, at Det faglige udvalg og skolen kan give en korrekt og maksimal merit er, at det fremsendte meritskema er udfyldt korrekt. Derfor skal alle former for tidligere uddannelse og beskæftigelse angives, dels skoleuddannelser, dels beskæftigelse i andre isoleringsvirksomheder, samt i alle virksomheder i bygge- og anlægsbranchen eller i jern- og metalindustrien. Endvidere skal den samlede ansættelsesperiode i den nuværende virksomhed oplyses.

Erhvervsuddannelsen forudsætter, at man har afsluttet folkeskolens 9. klasse.

Hvis man har gennemført folkeskolens 10. klasse, kan der evt. ske fritagelse for dansk. Gennemførelse af en anden erhvervsuddannelse kan give fritagelse for et eller flere grundfag.

Fastlæggelse af en afkortet uddannelse

Ved fastlæggelse af en afkortet uddannelsestid, vil der fra Det faglige udvalg og skolens side samlet blive vurderet på følgende 3 parametre:

1. Hvor lang afkortning af praktiktiden kan der gives.
2. Hvilke faglige emner har lærlingen behov for at få under skoleundervisningen.
3. Hvilke grundfag kan der fritages for, grundet tidligere uddannelse.

Der vil blive tages hensyn til, at skolen skal have en reel mulighed for at tilbyde den resterende skoleuddannelse i et fornuftigt sammenhængende skoleforløb/uddannelsesforløb. Da der skal være sammenhæng i skoleundervisningen, vil det derfor ikke altid være muligt at give merit i alle enkeltfag, selv om lærlingen formelt kunne forvente merit i et bestemt fag.

Skoleperioderne på det særlige voksenuddannelsesforløb vil typisk blive gennemført i perioder, der passer branchen bedst muligt.

Merit er ikke tvungen!

Hvis man - selv om man har ret til merit i et fag - alligevel ønsker at få undervisning og gennemføre prøve i faget, har man lov til det.

Behandlingstid

Ansøgningerne bliver behandlet løbende. Normalt vil der foreligge svar på en ansøgning om merit inden for et par uger.