Fordelsuddannelser 2017

Fordelsuddannelser 2017

Undervisningsministeriet har nu sat navn på de uddannelser, der er fordelsuddannelser i 2017. 33 uddannelser, hvilket i antal og elevvolumen svarer til ca. en tredjedel af de i alt 104 erhvervsuddannelser. De fleste fordelsuddannelser er tekniske erhvervsuddannelser inden for fremstillings- og fødevareindustrien, byggeriet og servicefag.                      

Anlægsstruktør, bygningsstruktør, brolægger, tagdækker, teknisk isolatør og træfagenes byggeuddannelse er fordelsuddannelser i 2017.

Både faglige udvalg og brancheorganisationer har været med til at pege på de relevante uddannelser.

Uddannelserne er udpeget som fordelsuddannelser, fordi der forudses mangel på dem på arbejdsmarkedet, og fordi det er svært at skaffe elever.

Se hele listen over fordelsuddannelser her

Hvad er fordelen – for elever og for virksomheder?

Fordelsuddannelser er uddannelser, hvor der især kommer til at mangle faglærte i fremtiden, så de er et godt valg for både unge og voksne. For arbejdsgiverne består fordelen i, at elever på uddannelserne udløser en økonomisk bonus.

Fordelsuddannelser kræver praktikpladser

Der skal ikke oprettes et bestemt antal praktikpladser, for at en uddannelse bliver fordelsuddannelse, men der er et mål om, at virksomhederne skal bestræbe sig på at tilbyde eleven en uddannelsesaftale senest tre måneder efter grundforløbets afslutning. Skoler, praktikcentre og lokale uddannelsesudvalg må meget gerne hjælpe med dette.

Uddannelsen bliver fjernet fra listen over fordelsuddannelser, hvis:

  • Færre end 9 ud af 10 elever får en praktikplads senest tre måneder efter, at de har kvalificeret sig til hovedforløbet eller
  • hvis eleverne tilbringer mere end 15 pct. af deres tid i skolepraktik på den enkelte fordelsuddannelse set over et år.

Når året er omme, vil ministeriet opgøre, om uddannelserne levede op til kravene. Man ved altså først efter opgørelsen, hvilke uddannelser der ender med at være fordelsuddannelser i 2017.

Fordelsuddannelser udløser bonus

Med trepartsaftalen blev det aftalt, at virksomheder, der har elever på fordelsuddannelser, kan en bonus. Bonussen kan maksimalt være på 5.000 kr. pr. årspraktikelev. Samlet kan der udbetales maksimalt 20 mio. kr. årligt for den samlede ordning. Bonussen måles i årspraktikelever, hvor en aftale 12 måneder svarer til en årspraktikelev. En aftale på 6 måneder svarer til ½ årspraktikelev.

Når det én gang om året er opgjort, hvilke uddannelser der lever op til kravene for at være en fordelsuddannelse, opgør ministeriet også, hvor mange årspraktikelever, der kan udløse en bonus. Hvis der er flere end 4.000 årspraktikelever et år, nedsættes bonussen, fordi den samlede pulje ikke må overstige 20 mio. kr. Er der fx 5.000 årspraktikelever et år, vil bonussen på årspraktikelever være 4.000 kr. pr. årspraktikelev.

Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB) udbetaler tilskuddet, når opgørelsen er foretaget, dvs. ca. midt i det følgende år. Det betyder, at bonus for fordelsuddannelserne 2017 udbetales medio 2018.

Læs undervisningsministeriets officielle pressemeddelelse her

Læs DRs interview med tømrerelev Frederik Cederholm: Elev: Fordel at folk ikke skal stresse over praktikplads