Anja Lundstrøm Grønhøj bygger bro mellem tømrerlærlinge og lærepladser

Anja Lundstrøm Grønhøj bygger bro mellem tømrerlærlinge og lærepladser

Imponerende 24 lærepladser til tømrerlærlinge hos virksomheder i Nordjylland og en succesrate på godt 50 procent! Så flot er resultatet, som Anja Lundstrøm Grønhøj, lærepladskonsulent for 3F og det lokale uddannelsesudvalg for Træfagenes Byggeuddannelse, har opnået fra september til december sidste år efter besøg hos i alt 51 virksomheder i Nordjylland som en del af projektet ”Godkendte virksomheder uden en lærling – Skulle du ikke ha’ en lærling?”

Udnytte tomme lærepladser

Projektet står Det Faglige Udvalg for Træfagenes Byggeuddannelse bag. Det handler om at udnytte lærestedspotentialet bedre hos virksomheder, som er godkendt til at have lærlinge, men ikke har haft det inden for de sidste 12 måneder. Det faglige udvalg har udviklet et koncept, så alle aktører (Byggeriets Uddannelser, de lokale uddannelsesudvalg og erhvervsskolerne) samarbejder om en koordineret indsats for at få udnyttet de ”tomme” lærepladser.

Det er i første omgang blevet afprøvet i region Nordjylland med Anja Lundstrøm Grønhøj som omdrejningspunkt. Nu skal de gode erfaringer så bredes ud til hele landet.   

Øjenkontakt og tryghed er vigtig

En succesrate på cirka 50 procent er noget af en bedrift. Og hvordan er Anja Lundstrøm Grønhøj så lykkedes med det? Der er ifølge hende helt afgørende for at få succes, at man kommer personligt ud til firmaerne, trykker dem i hånden, får øjenkontakt og gør dem trygge ved det at tage imod en lærling.

”I alle de virksomheder, hvor det er gået rigtig fint, har det været vigtigt. Nogle gange har jeg ringet to-tre gange, så de vidste, hvem jeg var. De har frygtet at kaste sig ud i det med lærlinge. Vejen til det har været information, og det har også været et arbejde med lærlinge, der ikke rider samme dag, de sadler. Der er hele tiden en afvejning af, hvad er godt for denne virksomhed, og dér er det vigtigt at kunne kigge folk i øjnene. Besøgene har aldrig varet under en time”, som hun siger, for der er meget, der skal nås, og Anja Lundstrøm Grønhøj har forberedt sig godt, inden hun tager ud.

Der er ikke mange virksomheder, der gør noget for at hente informationen selv om, hvad det kræver at få en lærling. Nogle af dem har haft en godkendelse liggende længe uden at lykkes med det.

Jeg skal så nogle frø og vække firmaerne

Anja Lundstrøm Grønhøj sørger for at have materiale med ud til virksomhederne, som spænder meget bredt. Hun laver et forarbejde på lærepladsen.dk, inden hun tager ud til virksomhederne for at finde ud af, hvilke elever der er i nærheden og går på hovedforløbet. Hun konstaterer energisk:

”Hvis man først får dem til at sige ja til noget, får man lavet et netværk. Jeg bærer 3F og DI med mig, så jeg kan fortælle om løn, pension, ferieregler og overenskomstmæssige ting, hvilket skoler ikke må vejlede om. Det med, at man er informeret på forkant, er godt. Det kan helt sikkert noget, at man kommer fra det lokale uddannelsesudvalg og bærer de forskellige parter med sig ud til mødet. Jeg skal så nogle frø og vække firmaerne.”

Anja Lundstrøm Grønhøj har også en oversigt med om, hvem der er i det lokale uddannelsesudvalg, og hvem der kan hjælpe - også oplysninger om, hvis det ikke går med den lærling, man har fået. Skolen er en rigtig god samarbejdspartner, men i de tilfælde, hvor det ikke går med en lærling, kan det være rigtigt rart for en mester at vide, hvem man kan kontakte.

Anja Lundstrøm Grønhøj mener, at det er det, projektet kan. At hun kan nå at forberede det hele inden, så hun for eksempel har et CV med på en elev i området, der søger læreplads.

”Så bliver det meget håndgribeligt for virksomheder, når man kommer med et CV. Nogle gange hjælper jeg dem også med at bruge lærepladsen.dk. Jeg hjælper dem på vej fremover.”

Det har også handlet om, at der skulle skabes et samarbejde mellem erhvervsskole og virksomhed. Efter digitaliseringen af virksomhedsgodkendelser får skolerne ikke mere besked om, at der er kommet nye, godkendte virksomheder. Anja Lundstrøm Grønhøj fortæller, at det lokale uddannelsesudvalg i Aalborg med stor succes har inviteret de nye virksomheder ind til et infomøde hvert halve år for at fortælle, hvad de skal gøre for at få en lærling. Det er for at hjælpe dem med at sætte ansigt på, hvem der kan hjælpe dem til at få en lærling.  

34 potentielle lærepladser venter

Udover de 51 virksomheder skal Anja Lundstrøm Grønhøj følge op på 34 virksomheder, som tidligere har tilkendegivet, at de formentlig har en læreplads ledig til foråret. De vil gerne gå i dialog om at tage en lærling, og Anja Lundstrøm Grønhøj har allerede booket møder med ni af dem.

32 af de 150 godkendte virksomheder har derudover bedt om at få godkendelsen lukket, så man får derfor et mere reelt billede af, hvilke virksomheder der ønsker en godkendelse og lærling. Det gør, at man som en afledt effekt i projektet også får ryddet op i listen over godkendte virksomheder.

Lærepladskonsulent Anja Lundstrøm Grønhøj

Lærepladskonsulent Anja Lundstrøm Grønhøj