Tagdækkeruddannelsen fejrer 25 år i branchen

Tagdækkeruddannelsen fejrer 25 år i branchen

Den første lærling påbegyndte uddannelsen som tagdækker i 1998, og siden har der været 748 lærlinge igennem. Det er en vigtig uddannelse for branchen, siger tidligere formand for tagdækkersektionen Torben Bjørndal. Men alle er enige om, at selv om det går den rigtige vej, er der endnu lang vej til det ønskede antal lærlinge.

For 25 år siden blev tagdækkeruddannelsen oprettet for at øge kvaliteten i branchen og ’få et fag ud af det’. Før i tiden var det ufaglærte og arbejdsmænd, som blev tagdækkere. I dag er tagdækkere nogle, der ønsker at blive håndværkere på linje med tømrere og murere, og det er et håndværksfag lige som alle mulige andre. Men der bliver ikke uddannet nok tagdækkere.

- Vi er i en proces for at få taget flere ind, siger tidligere formand for tagdækkersektionen Torben Bjørndal, som har været i branchen i 43 år.

- Der er lige nu fx fokus på at lave et trainee-forløb, hvor de træner unge mennesker i at komme i lære. Bare det at komme op om morgenen kan være svært for nogle. Det er bare ét eksempel på en måde at få flere folk til branchen.

Der mangler tagdækkere
For 25 år siden talte man om, at der var mange, der forlod faget på grund af alder og helbred. Men tilgangen er ikke blevet meget større end for 25 år siden. Der uddannes i gennemsnit 35 lærlinge om året.

- Der skulle vi gerne op på det dobbelte eller bare 30-40 procent mere. Så kunne vi bedre stå imod al den ufaglærte arbejdskraft, siger Helge Hansen, som er formand for det lokale uddannelsesudvalg i Audebo, og har været med i udvalget, siden det startede for 25 år siden.

- Det er skidegodt, at vi har fået en uddannelse, men det er lidt op ad bakke, at vi ikke engang har nået 800 uddannede endnu. Vi slås stadig for at få folk til vores fag. Men der er flyttet nogle holdninger i vores branche. De unge mennesker går op i kvalitet, og de går op i bestemmelserne. Før i tiden var det bare et arbejde, nu er det også et fag, og det er kvalitetsarbejde.

Her supplerer Torben Bjørndal med sit syn på branchen i dag i forhold til for 25 år siden.

- Førhen var det det rent praktiske, de blev oplært til, hvorimod i dag får de en hel del tegningsforståelse. Arbejdet er blevet mere den samlede konstruktion, man koncentrerer sig om end bare at lægge tagpap på. Det er blevet et mere udfordrende arbejde. En del af uddannelsen er også den arbejdsmiljømæssige side, som mange unge mennesker går op i.

Han har store forventninger og håb for fremtiden.

- Vi er på vej igennem den udvikling, at balancen mellem ufaglærte og faglærte i branchen tipper. Det er en langsom proces. Men det går er den rigtige vej.

Vi ønsker tagdækkeruddannelsen et stort tillykke med de 25 år.