Grib Værktøjet: De unge skal have fingrene i håndværksfagene!

Grib Værktøjet: De unge skal have fingrene i håndværksfagene!

Både nu og i fremtiden vil der være mangel på faglærte i bygge- og anlægsbranchen: Faldende ungdomsårgange, unge, som ikke kommer videre med job eller uddannelse efter folkeskolen, samt et stagnerende søgetal til erhvervsskolerne direkte fra grundskolen er alle faktorer, som påvirker de manglende lærlinge i branchen. Det vil Byggeriets Uddannelser nu bidrage til at lave om på med støtte fra A.P. Møller Fonden.

En af årsagerne til den lave søgning er de unges manglende kendskab til bygge- og anlægsfagene. Det begrænsede kendskab er ofte præget af fordomme, eller at de unge ikke selv har erfaringer med uddannelsen og heller ikke kender uddannelserne fra deres omgangskreds.

Med en bevilling på 2,5 millioner kroner fra A.P. Møller Fonden skaber Byggeriets Uddannelser nu initiativet Grib Værktøjet: En ’prøv, mærk og føl’-stand, som skal stilles op på events, fx DM i Skills, hvor mange unge deltager. Ved standen skal de unge besøgende få mulighed for at prøve fagene af – og netop gribe værktøjet. Det kan for eksempel være ved at prøve at støbe mindre ting som lysestager eller mobiltelefonholdere i beton, for på den måde at få struktøruddannelsen i hænderne og samtidig skabe noget, de efterfølgende kan tage med hjem. Mens de unge prøver uddannelserne af, er der mulighed for, at de kan få en god dialog med unge rollemodeller og undervisere fra branchen.

­- Vi glæder os til at vise alle byggeriets fag frem for de unge mennesker, som vil kunne opleve en ’prøv, mærk og føl’-stand, der er helt up to date. Alle fag, fra de store og kendte fag som tømrer og murer til de små fag som fx tagdækker og alubygger, bliver vist frem på lige vilkår, så der er mulighed for at blive tiltrukket af præcis det fag, som passer bedst til de unge, siger direktør i Byggeriets Uddannelser Louise Pihl.

Første gang standen skal vises frem er på DM i Skills i Roskilde 18.-20. april 2024.

Alubyggernes prøv, mærk og føl-stand på Skills Denmark 2023. Foto: Lasse Lagoni

Alubyggernes prøv, mærk og føl-stand på Skills Denmark 2023. Foto: Lasse Lagoni