Seksuel chikane som emne i undervisningen om arbejdsmiljø

Seksuel chikane som emne i undervisningen om arbejdsmiljø

Nyt undervisningsmateriale om APV og seksuel chikane er klart til bygge- og anlægsfagene på både GF2 (Grundforløb 2) og HF (Hovedforløb).

I midten af 2020 kom der i Danmark fokus på seksuel chikane. Det var blevet klart, at den form for chikane gennem rigtig mange år havde været et alvorligt, men overset problem - med store negative konsekvenser for mange mennesker.

På rigtig mange arbejdspladser er der iværksat tiltag, der skal forebygge seksuel chikane. For at sikre at lærlinge er opmærksomme på problemstillingen og kender deres rettigheder, indgår emnet om seksuel chikane nu både i grundforløbsuddannelserne til bygge- og anlægsuddannelser og på hovedforløbene i det tværfaglige fag Byggeri og arbejdsmiljø.

Nyt materiale til straks-brug eller inspiration
Der er nu helt nyudviklet undervisningsmateriale klar til emnet seksuel chikane til både GF2 og HF. Materialet, der kobles med arbejdspladsvurdering (APV), kan bruges, som det er, eller til inspiration.

I materialet til GF2 kommer lærlingene især til at arbejde med, hvad en APV er, hvad seksuel chikane er, og hvad de to ting har med hinanden at gøre. På baggrund af en kort, men dilemmafyldt film, prøver lærlingene egne holdninger af, og til slut arbejder de med håndtering af seksuel chikane.

I undervisningsmaterialet til HF genopfriskes definitionen på seksuel chikane og koblingen til APV. Derefter dykkes kort ned i lovgivning på området, problemets omfang samt konsekvenser for medarbejdere og samfund. En lille film illustrerer kort, men tydeligt, at grænser er individuelle, og med baggrund i yderligere to små film lægges op til en snak om håndtering og forebyggelse af seksuel chikane.

Hvor ligger materialet i IPraxis-forløbene? 
Det nyudviklede materiale er lagt i allerede eksisterende iPraxisforløb. Til GF2 findes det i sektionen Arbejdsmiljø i disse forløb:

  • GF2, murer (rødstenspakken), opgave 3, Læmur
  • GF2, murer (gulstenspakken), opgave 2, Løberforbandt 1
  • GF2, struktør og brolægger, opgave 3, Udstykninger
  • GF2, træfagenes byggeuddannelse, opgave 4, Væg og spær

Til HF er der i iPraxisforløbet Byggeri og arbejdsmiljø oprettet en ny sektion, Psykisk arbejdsmiljø og seksuel chikane, til det nye indhold.

I samtlige fem iPraxisforløb er det nye indhold lagt i én sektion, så det er let at kopiere over i egne iPraxisforløb.

Spørgsmål
Hvis der er spørgsmål til det nye indhold, er man velkommen til at kontakte redaktør Heidi Parsberg på hpm@Praxis.dk / tlf. 2274 7522.

Adgang til forløbene
Skoler, der abonnerer på grundforløbs- eller hovedforløbspakker til de nævnte uddannelser, har direkte adgang til det nye materiale via kopifunktionen på praxisOnline.

Skoler, der ønsker at købe adgang til forløbspakker, der omfatter det nye materiale om seksuel chikane, kan kontakte Praxis’ kundeservice på info@praxis.dk eller tlf. 8988 2672.