Bæredygtigt byggeri stiller store krav til håndværkeres digitale og grønne kompetencer

Bæredygtigt byggeri stiller store krav til håndværkeres digitale og grønne kompetencer

Ny analyse belyser behovet for at opbygge et fælles ”grønt mindset” og stærkere grønne kompetencer i bygge- og anlægsbranchen  

Kravene til et mere klimavenligt og bæredygtigt byggeri stiller skarpt på de grønne kompetencer hos bygge- og anlægsbranchens virksomheder og medarbejdere. Der er behov for en fælles bevidsthed om betydningen af en bæredygtighedsindsats i byggeriet, og der er behov for, at et såkaldt ”grønt mindset” udbredes på både grund- og efteruddannelser og på tværs af branchen.

Den nye COWI-analyse, ”Efteruddannelse til klimavenligt og bæredygtigt byggeri”, har belyst ni kompetencer, som er essentielle for faglærte og ufaglærtes arbejde med grøn omstilling. Ud over et fælles grønt mindset i branchen, anbefaler COWI-analysen et løft af håndværkernes digitale kompetencer for at imødekomme de stigende dokumentationskrav i forbindelse med den grønne omstilling. Mange medarbejdere har ikke i tilstrækkeligt omfang de nødvendige digitale kompetencer eller er fortrolige med anvendelsen af digitale redskaber i deres arbejde. Derfor anbefales det, at der udvikles nye undervisningsaktiviteter i anvendelsen af digitale redskaber i byggeriet - både på erhvervs- og efteruddannelserne.  

Af andre tiltag lægges der vægt på, at unødigt energiforbrug på byggepladser reduceres, og viden om affaldssortering og genbrug styrkes, at der sker en øget anvendelse af bæredygtige materialer, og at man i nedrivningsbranchen arbejder på at udnytte uddannet arbejdskraft, der har kompetencer inden for digitalisering, energiforbrug, klimaftryk og sikkerhed.

Formand for Efteruddannelsesudvalget Bygge/Anlæg og Industri (BAI) og uddannelseskonsulent i 3F, Jens Kirkegaard, siger:

– Det er godt, at vi nu på nogle af de centrale brancheområder i byggeriet har fået afdækket kompetencebehovet som følge af den grønne omstilling og mere bæredygtigt byggeri. Det viser sig, at vi har et behov for en række nye generiske kompetencer, der gør både de faglærte og ufaglærte i branchen på tværs af fag i stand til at arbejde mere bæredygtigt. Og det vil vi naturligvis følge op på.

Næstformand i BAI, konsulent Benjamin F. R. Jensen, Dansk Industri, er enig med Jens Kirkegaard, og siger:

– Rapporten danner nu udgangspunkt for det arbejde, Efteruddannelsesudvalget for Bygge, Anlæg og Industri igangsætter for at revidere Byggeriets Uddannelsers udbud af AMU-kurser, så de matcher kravene fra den grønne omstilling. Vi er allerede i gang, og et nyt AMU-kursus om Life Cycle Assessment i byggeriet er lige på trapperne.

COWI-analysen kommer også til at indgå i De Faglige Udvalgs arbejde med at revidere erhvervsuddannelserne til at imødegå fremtiden med bæredygtigt byggeri og grøn omstilling. Aktørerne inden for Byggeriets Uddannelser vil her i oktober og november blive inddraget i resultaterne af analysen på diverse konferencer.

BAI er ved at fastlægge en mere konkret handlingsplan baseret på analysens resultater. Du kan læse hele analysen her