Værktøjs- og maskinkørekort

Værktøjs- og maskinkørekort

For at undgå ulykker med håndværktøjer skal eleverne på en række af Byggeriets Uddannelser nu have et værktøjs- og maskinkørekort, før de kan gå fra grundforløb til hovedforløb.

I samarbejde med Forlaget Praxis er der udviklet værktøjs- og maskinkørekort til uddannelserne inden for Træfagenes byggeuddannelser, Murerfagets Fællesudvalg og STB, se nedenstående bekendtgørelser af 1. august 2022:

Værktøjs- og maskinkørekortene er udviklet for at tydeliggøre, hvad eleverne/lærlingene skal kunne, før de starter i virksomhederne. Det skal dog påpeges, at kørekortene ikke fratager virksomhedernes deres fulde ansvar for såvel instruktion af lærlingene som for lærlingenes sikkerhed, når de er i virksomheden.

Prøveansvarlig på hver skole

Alle skoler får fri adgang til alle fire digitale værktøjs- og maskinkørekort med de tilhørende faktaark og har udpeget en prøveansvarlig, der fungerer som tovholder på skolen. Eleverne skal bestå en teoretisk prøve samt have godkendt en praktisk opgave for hver af de værktøjer/maskiner, der indgår i kørekortet. Når samtlige teoretiske prøver er bestået og samtlige praktiske opgaver godkendt, kan hver elev/lærling få udskrevet sit personlige kørekort.

Skolens prøveansvarlige over for Byggeriets Uddannelser vil modtage et link med tilhørende vejledning, hvoraf det fremgår, hvordan de tilgås. Vi forventer, at den prøveansvarlige kan få adgang til kørekortene i slutningen af september 2022. 

Alle skoler har allerede modtaget en mail, hvori det fremgår, hvilke maskiner og værktøjer, der indgår i de enkelte maskinkørekort (se billederne nedenfor).