"De danske flisemurere kan et og andet"

"De danske flisemurere kan et og andet"

Alpencup – vi er med i toppen af poppen inden for flisemureri

”De har fået øjnene op for, at danske flisemurere kan et og andet”, mener Samuel Birk Axelsen, som er træner for det danske flisemurerteam, der den 7. – 8. juli i år skal deltage i Alpencup i Augsburg i Tyskland.

Danmark deltager for første gang, og Samuel fortsætter:

"Vi fik en invitation til Alpencup. Det er toppen af WorldSkills og EuroSkills, der deltager, lige på nær af asiaterne: Det er Tyskland, Schweiz, Sydtyrol osv. Toppen af poppen, og det er dem, vi gerne vil slå."

Alpencup for flisemurere blev startet sidste år som en konkurrence for de bedste flisemurernationer. I år deltager Danmark, Tyskland, Østrig, Schweiz, Sydtyrol og Frankrig.

Flisemurerteamet, der tager til Alpencup, består af Kenny Bech Bruun og Kristian Bak Hansen, som blev hhv. nr. 1 og 2 ved seneste DM i Skills i Høng. Faktisk er Kenny tredobbelt og ubesejret danmarksmester i flisemurerkonkurrencen.

Kenny og Kristian var i sidste uge på træningscamp på EUC Nord. Her blev de trænet i den kommende opgave af flisemurer Samuel Birk Axelsen, tidligere dobbelt DM-vinder, sølvvinder til EuroSkills og deltager ved WorldSkills, samt Erik Fog Larsen, uddannelseskonsulent for Byggeriets Uddannelser, og landstræner Lars Skibdal Schmidt. Til Alpencup tager Samuel med som træner og Erik som dommer.

Kristian Bak Hansen og Kenny Bech Bruun under træningen til Alpencup.  Foto: Erik Fog

Kristian Bak Hansen og Kenny Bech Bruun under træningen til Alpencup. Foto: Erik Fog

 

Skjult mentaltræning og samarbejde

Kenny og Kristian arbejder normalt alene, når de er til konkurrencer, så vi har spurgt dem, hvordan er det pludselig at skulle samarbejde med en anden flisemurer? Kenny svarer:

”Jeg kender Kristian lidt. Det er første gang, at vi som flisemurere skal arbejde sammen. Ingen har prøvet det før, heller ikke trænere og dommere. Man skal kun lave 50 % på en opgave, ikke det hele, så det bliver lidt specielt. Vi har snakket om, at træningen skal være med fokus på samarbejdet, når vi træner på opgaven.”

Kristian synes, det var lidt svært at skulle samarbejde i starten:

”Det har været lidt svært i denne uge med samarbejdet, men jeg regner med, det bliver bedre og lettere. Det går dog som forventet med træningen. Vi finder ud af, hvordan vi gør det forskellige ting, og vi får lidt hjælp og coaching af trænerne. Vi forbereder os mentalt.”

Netop samarbejdet har trænerne fokus på at styrke, og træner Samuel Birk Axelsen er fortrøstningsfuld, hvad det angår:

”Vi får dem løbende til at sparre med hinanden. Gennem mange års deltagelse i WorldSkills og mange års erfaring er Erik Fog god til at få de unge til at arbejde sammen. Jeg har selv deltaget i WorldSkills og EuroSkills, været dommer og trænet mentalt. Man skal have mentaltræningen lidt mere flettet ind i træningen, uden at deltagerne selv opdager det. Vi taler med dem, og hvis de støder ind i problemer, prøver vi at få dem til at se det fra en anden vinkel. Vi prøver at skubbe dem i retning af løsningerne, så de selv kan træffe de rigtige beslutninger, hvilket de også får brug for, når de står dernede til Alpencup.”

 

Perfektionisme er en styrke

Når man er flisemurer, er det godt at være perfektionistisk, for det kan hurtigt ses, hvis det ikke sidder lige i skabet. Både Kenny og Kristian er perfektionister, og de er gode til at lukke alt ude og fokusere 100 % på opgaven.

Kenny har dog et forbehold mht. tidspresset:

”Jeg er spændt på, hvor pressede vi bliver med denne opgave. Én af mine store styrker, at jeg er rimelig hurtigt til mit arbejde og næsten aldrig kommer under aldrig tidspres. Det er aldrig sket til Skills.”

Samuel er enig i, at perfektionisme er en god ting, når man er flisemurer:

”Det er bestemt en styrke at være perfektionistisk, for man kan altid gøre det mere perfekt. Det kan hurtigt ses, hvis man laver en fejl.”

Opgaven er en bruseniche med fald på gulvet, og man arbejder med storformatfliser. Der er ikke så meget, der kan gå galt, men går det galt, så kan det også ses. Det er 1. gang, at det er et hold, der deltager, og skal arbejde med storformatfliser. Normalt arbejder man med mindre (15 x 15) fliser til World- og EuroSkills.

Flisemurerteam Danmark        foto: Alpencup

Flisemurerteam Danmark foto: Alpencup

 

Betydning af rollemodeller for et fag

Samuel Birk Axelsen fungerer både som træner og rollemodel for de to konkurrencedeltagere. Han forklarer her, hvad han kan give som træner:

”Jeg har stået i det selv, og de oplevelser, jeg selv har haft, kan jeg fortælle dem om, og jeg kan videregive den erfaring, jeg har, og det er de utroligt lydhøre overfor. Det vil jo et eller andet sted gerne opleve det, jeg har oplevet ved World- og EuroSkills.”

Samuel synes i øvrigt, at den første træningsuge er gået over al forventning:

”De gør det godt, de unge mennesker. Vi får udfordret hinanden på nogle mål. Jeg, Lars og Erik er gode til at få de unge til at se opgaven på en anden måde. Vi pingponger godt os trænere og deltagere imellem.”

Erik Fog synes også, at Kenny og Kristian har haft en fin træningsuge, hvor det gik op for dem, hvad det vil sige at arbejde sammen om opgaven. Han synes, det er vigtigt med rollemodeller:

”Vi promoverer faget ved at have disse rollemodeller, som deltager i det ypperste inden for vores fag. På den måde viser vi unge mennesker, hvad man kan føre det til ved at vælge murerfaget. Samtidig bruger vi disse uger op til Alpencup og selve Alpencup som træning til VM. Under DM var konkurrencen også skærpet, fordi der var den gulerod, at man ud over at skulle med til VM som DM-vinder også skulle deltage i Alpencup, hvis man blev nr. 1 og 2. Det gav en ekstra motivation. Vi blev inviteret, fordi de i Sydeuropa også har fundet ud af, at vi kan sætte fliser op.”

Kenny og Kristian får mulighed for at øve på opgaven til Alpencup igen til næste træningscamp i uge 25 og glæder sig begge til at få en god oplevelse til Alpencup.

Du kan læse mere om Alpencup på deres hjemmeside her, hvor det også er muligt at følge en livestream, når konkurrencen går i gang.