Træfagenes Byggeuddannelse sætter fokus på de små specialer

Træfagenes Byggeuddannelse sætter fokus på de små specialer

Det Faglige Udvalg for Træfagenes Byggeuddannelse turnerer lige nu rundt på landets erhvervsskoler for at udbrede kendskabet til gulvlægger- og tækkemandsspecialet. Besøgene på erhvervsskolerne er en del af det AUB-støttede projekt, der har kørt siden juni 2018, ’Flere elever med uddannelsesaftaler på de små fag’.

På trods af, at der er gode beskæftigelsesmuligheder inden for både gulvlægger- og tækkemandsfaget og endog mangel på arbejdskraft flere steder i landet, vælger langt de fleste unge fortsat tømrerspecialet, når de skal vælge speciale inden for træfagene. En af årsagerne til den manglende søgning kan findes i manglende kendskab til de små specialer.

Målsætningen med projektet er at skabe en bedre balance i elevernes uddannelsesvalg, og at langt flere elever har en uddannelsesaftale ved grundforløbets afslutning.

Besøg på skolerne

Frem til juni 2019 vil 23 erhvervsskoler være besøgt af repræsentanter fra fagene. Skolerne er valgt ud fra praktikpladsmuligheder i området. Her bliver grundforløbselever præsenteret for specialerne og vil samtidig selv få mulighed for at prøve kræfter med fagene samt blive tilbudt mulighed for virksomhedsforlagt praktik, hvor eleven kan møde mester og afprøve faget i praksis.

Virksomheder

Udover information til grundforløbselever har projektets aktører også fokus på dialog og samarbejde med virksomheder. Således har Mercantec og Den Jydske Haandværkerskole besøgt alle godkendte praktikvirksomheder inden for gulvlægger- og tækkemandsspecialet i perioden august 2018 – januar 2019.  Her blev virksomhederne informeret om uddannelsen, løn, arbejdsforhold, ansvar, synliggørelse af ledige praktikpladser på praktikpladsen.dk m.v.

Erfaringer

Lige nu er 11 ud af 23 planlagte besøg på erhvervsskoler rundt om i landet blevet afholdt og med succes.

Jeppe Haulrik Andersen er gulvlæggersvend og er ude på skolerne på Fyn og Jylland. Jeppe fortæller, at han oplever, at både elever og faglærere er glade for besøget.

”Jeg har nu besøgt 5 skoler, og det er min oplevelse, at det er gået godt, og at eleverne synes, at faget virker interessant. I min formidling til eleverne vægter jeg blandt andet bredden i gulvfaget, lønnen og variationen i arbejdet. Og så at der er gode muligheder for videreuddannelse – og det er noget unge synes er spændende.”

Claus Lykke Lauersen præsenterer de sjællandske elever for gulvlæggerspecialet, og også han kan nikke genkendende til de gode erfaringer:

”Projektet giver rigtig meget mening. Vi mangler gulvlæggere, og jeg oplever, at de unge synes, at det er et spændende fag at blive præsenteret for. Når jeg er ude på skolerne, oplever jeg, at eleverne er med på at prøve ting. Jeg lader dem eksempelvis svejse, og det er også med til at gøre dem mere opsøgende. Og så er det også godt at kunne fortælle om lønnen, det ansvar man hurtigt får og ikke mindst de gode beskæftigelsesmuligheder, der er. Jeg tilbyder altid eleverne mit visitkort - både hvis de vil have hjælp til en praktikplads, eller hvis de bare vil høre mere om faget. Og de bruger det. Ud af de syv skolebesøg jeg har været på nu, har vi allerede fået arrangeret fem virksomhedsforlagte praktikaftaler, og jeg forventer bestemt at flere kommer til.”

Konceptet virker

I det Faglige Udvalg for Træfagenes Byggeuddannelse bemærker man da også betydningen af, at fagenes aktører får mulighed for at komme ud på skolerne og tale med eleverne.

Næstformand i Det Faglige Udvalg for Træfagenes Byggeuddannelse, Morten Lehman, 3F:

”De små fag kan være lidt klemte på skoler, hvor hovedforløbet ikke udbydes. Det kan være svært at præsentere noget, man ikke selv udbyder, og så er det svært at få skabt en naturlig interesse fra elevernes side. Læringen fra tidligere AUB-projekter samt nuværende projekt er, at det giver utrolig meget, at der kommer repræsentanter fra fagene ud på skolerne og fortæller om både faget og lærepladspotentialet i områder. Det er noget, der fanger eleverne. Matchet mellem elever og virksomheder bliver skabt, og vi kan allerede nu se, at det har skabt en interesse for både tække- og gulvlæggerspecialet, så det er rigtig positivt.”

Besøg på CELF