Tre lokale uddannelsesudvalg på CELF står sammen om at skaffe flere uddannelsesaftaler

Tre lokale uddannelsesudvalg på CELF står sammen om at skaffe flere uddannelsesaftaler

Tekst: Christian Riis Kistrup. Foto: Torben Thøgersen/Flickr

I kampen for at skaffe flere praktikpladser og uddannelsesaftaler på Lolland, Falster og Sydsjælland har tre lokale uddannelsesudvalg indgået et velfungerende samarbejde på tværs af uddannelser.

Uddannelsen til både murer og struktør mangler elever disse år. Det kunne tre lokale uddannelsesudvalg i Nykøbing Falster ikke sidde overhørig. De besluttede derfor i 2016, at de ville gå sammen om at styrke indsatsen for at skaffe flere praktikpladser samt arbejde med grundforløbselevernes faglige mobilitet.

Lokalt ansvar førte til AUB-projekt
Sammen med Det Lokale Uddannelsesudvalg for Træfagenes Byggeuddannelser ansøgte Det Lokale Uddannelsesudvalg for henholdsvis murer- og struktøruddannelsen derfor om midler fra AUB, Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag.

Tidligere stod den lokale erhvervsskole CELF for at ansøge om AUB-midler uden en aktiv og involveret deltagelse af de lokale uddannelsesudvalg. Medlemmerne i de tre uddannelsesudvalg mente, at de som repræsentanter fra både arbejdsgiver- og arbejdstagersiden ville få mere indflydelse på indgåelse af uddannelsesaftaler og besætning af praktikpladser, hvis de selv definerede et projekt og ansøgte om midler til udførelsen.

Tre ansøgninger – ét fælles mål
Manglen på elever hos murerne og struktørerne og alt for mange tømrerelever uden praktikplads var drivkraften for samarbejdet. Måden at gribe udfordringerne an på var ny for de lokale udvalg, men de oplevede, at sammen var og er de stærke – i samarbejde med bygge- og anlægsbranchen og i forhold til skolen.

Udvalgene skabte en fælles projektorganisation på tværs af fagene, og når det var nødvendigt, fik de assistance af AUB-konsulenten hos Byggeriets Uddannelser. Dernæst kunne projektbeskrivelserne formuleres og budgetterne lægges.

De tre udvalgs samarbejde førte til ét projekt pr. udvalg, men med uddannelsesaftaler og praktikpladser som det overordnede, fælles mål. Projekterne løb fra juni 2016 til juni 2017.

Handlingsplan, rammeaftale og virksomhedsbesøg
Efter de tre ansøgninger var bevilget af AUB, udarbejdede udvalgene en handlingsplan med projektets aktiviteter og indhold. Der blev indgået en rammeaftale med de aktører, der skulle udføre opgaver i projektet. Skolen fik til opgave at styre projekternes økonomi, mens udvalgenes medlemmerne stod for det opsøgende arbejde i virksomhederne.

Efter en nøje planlagt virksomhedsliste, som udvalgene selv trak i Praktik+, gik udvalgenes medlemmer i gang med at besøge virksomheder og opfordre mestre til at tage elever på de tre uddannelser og indgå uddannelsesaftaler. Endvidere arbejdede de med at motivere grundforløbselever på træfagenes uddannelser til at afprøve enten struktørfagene eller murer.

Missionen lykkedes
Det opsøgende arbejde har båret frugt. Lokale mestre er blevet mere opmærksomme på de manglende lærepladser og værdien i at have en elev.

Elevernes oplæringsforløb i virksomhederne har været drøftet med arbejdsgiverne, og konsekvensen er, at flere mestre holder samtaler med deres elever flere gange årligt om deres faglige udvikling og trivsel i virksomheden.

Derudover påpeger de lokale uddannelsesudvalg, at særligt mestersiden i udvalgene har taget ansvaret på sig i dialogen med lokale virksomheder vedrørende manglen på praktikpladser.

På Dansk Byggeris lokale generalforsamling var manglen på ubesatte praktikpladser et tema, som efterfølgende resulterede i, at langt flere mestre ønskede at ansætte en elev.

I den mere kreative afdeling har udvalgene tilmed produceret et klistermærke til firmabilerne, som opfordrer firmaer til at tage elever (se det konstruerede billede herover).

Hvad har virket i projektet?

  • De lokale uddannelsesudvalg har samarbejdet ud fra en fælles forståelse og målsætning
  • Udvalgene har påtaget sig opgaven med at skaffe flere praktikpladser
  • Udvalgene tog ejerskab for projektet til fordel for et bedre match mellem elev og virksomhed
  • Udvalgene havde en fælles strategi, drejebog og struktur for projektet
  • Der var tidligt i processen styr på handlingsplan og rammeaftale
  • Udvalgenes rolle og indsats har vakt opsigt og skabt anerkendelse internt på CELF, bl.a. i bestyrelse og praktikcenterudvalg
  • Der blev skabt et mere ligeværdigt samarbejde mellem udvalg, skole og branchen

Søgning af AUB-midler
Arbejdet med AUB-midler følges af Byggeriets Uddannelser. Her kan alle lokale uddannelsesudvalg få hjælp til at formulere og gennemføre AUB-projekter. 

Læs mere
To tømrermestre turnerede Aarhus-virksomheder i søgen efter praktikpladser 

Lokale uddannelsesudvalg og erhvervsskole i tæt samarbejde i Vejle

AUB - Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag

Om lokale uddannelsesudvalg