To tømrermestre turnerede Aarhus-virksomheder i søgen efter praktikpladser

To tømrermestre turnerede Aarhus-virksomheder i søgen efter praktikpladser

Tekst: Christian Riis Kistrup. Foto: Martin Nedergaard Jensen

Også i Aarhus og omegn mærkes manglen på praktikpladser inden for byggeriet. To erfarne mestres ekstra indsats banede vejen for, at 49 elever havde en uddannelsesaftale, inden de var færdige med grundforløbet.

Når en elev skal udlæres, er det hos mester, erfaringen i faget skal findes. Det er Det Lokale Uddannelsesudvalg for Træfagenes Byggeuddannelser i smilets by meget opmærksom på, og det har således ligget lige for at søge om AUB-midler til at skaffe flere praktikpladser og uddannelsesaftaler.

Mestre sparkede døre ind
Projektet, der blev bevilget i 2016, havde som fokus at gøre en ekstra indsats til gavn for eleverne på grundforløbet. Det lokale uddannelsesudvalg entrerede med to tømrermestre, der, foruden at have mange års erfaring i branchen, besidder en stor portion ildhu og brænder for at få flere tømrerelever ind i virksomhederne.

En af de store opgaver i projektet var, at de to mestre skulle kontakte virksomheder, der ikke var praktikpladsgodkendte og opfordre dem til at ansætte elever. Idet de to mestre holder til i hver deres ende af Aarhus, var det naturligt at dele byen mellem sig.

I alt nåede de i løbet af projektets varighed på et halvt år at kontakte hele 450 virksomheder i Aarhus Kommune og få dem i tale.

Skolebesøg førte mester og elev sammen
På Aarhus Tech, byens erhvervsskole, hvor tømrereleverne uddannes, søgte de to mestre efter elever til virksomheder, der gerne ville tegne en uddannelsesaftale. Mestrene samarbejdede med lærerne på grundforløbet og kom naturligt og besøgte eleverne i undervisningen.

Der blev holdt intromøder for elever og mestre, og der opstod en gensidig interesse de to parter imellem for at indlede et samarbejde.

Udvalgets store indsats i virksomhederne og på skolen resulterede i, at 49 (ud af 54) grundforløbselever ved projektets afslutning havde fået en praktikplads i en virksomhed.

Uddannelsesudvalg med ansvar og ejerskab
Det er vigtigt for uddannelsesudvalget, at eleverne får en god overgang fra skole til virksomhedspraktik og at eleverne klædes på til at kunne begå sig i en virksomhed. Derfor har de to mestre holdt øje med, hvordan det er gået eleverne i virksomheden.

Ved projektets afslutning blev erfaringer og resultater desuden overleveret til skolens praktikkonsulent, så skolen fortsat havde føling med uddannelsen og dens forløb.

Hele projektforløbet er et godt eksempel på et lokalt uddannelsesudvalg, der har taget ansvar – ikke mindst kendetegnet ved to erfarne og lokalt kendte mestre, der med deres pondus kunne gøre en forskel.

Ved at sætte et projekt som dette i søen har udvalget taget ejerskab over indsatsen for at skaffe praktikpladser, og arbejdet har skabt bevågenhed på skolen, som er blevet mere opmærksom på et aktivt uddannelsesudvalg.

En klar strategi førte til succes
Udvalget har fra begyndelsen lagt en klar projektstrategi, hvilket har ført til succes med at få lokale mestre i tale, ligesom man har opnået et bedre samarbejde og en bedre kommunikation mellem udvalg, virksomheder og skole.

Udvalgets arbejde har vist, at en ekstra indsat kan medvirke til, at flere grundforløbselever får en uddannelsesaftale og derfor ikke behøver at fortsætte deres uddannelse i praktikcentret på skolen.

Søgning af AUB-midler
Arbejdet med AUB-midler følges af Byggeriets Uddannelser. Her kan alle lokale uddannelsesudvalg få hjælp til at formulere og gennemføre AUB-projekter.
 

Læs mere
AUB - Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag

Om lokale uddannelsesudvalg