Svendebrev og gymnasial eksamen åbner verden for EUX’erne

Svendebrev og gymnasial eksamen åbner verden for EUX’erne

Tekst: Christian Riis Kistrup. Foto: Pixabay

Efter folkeskolen vælger mange unge enten erhvervsskole eller gymnasiet, men langt fra alle ved, at de kan vælge en kombination. Undervisningsministeriet slår nu et slag for EUX.

Siden 2010 har man via EUX kunnet vælge at kombinere en erhvervsuddannelse med en gymnasial eksamen og dermed blive både faglært og student.

Kampagne skal informere om EUX
Men de unge, der står for at skulle vælge, hvilken uddannelsesvej de vil gå efter folkeskolen, kender i mange tilfælde ikke til den mulighed. Det samme gælder deres forældre.

Det viser en undersøgelse foretaget af Undervisningsministeriet. Her fremgår det, at kun 43 procent af børnene i alderen 12-17 år samt 47 procent af forældrene kender til EUX.

For at øge kendskabet til EUX har ministeriet derfor iværksat kampagnen ’EUX – student og faglært’. Den er især synlig på Facebook, hvor man blandt andet kan få svar på spørgsmål om EUX. Desuden sendes der kampagnemateriale til skoler og uddannelsesvejledere.

I en pressemeddelelse siger undervisningsminister Merete Riisager om EUX og kampagnen:

"[…] det er også et relativt nyt uddannelsestilbud, som mange ikke kender og måske aldrig har hørt om. Derfor sætter vi nu gang i en kampagne, der skal øge kendskabet til EUX."

Flere EUX-elever i træfagene
Inden for byggeriets uddannelser ses imidlertid en opadgående tendens på EUX, især i træfagene. Ser man for eksempel på tømrereleverne, var 823 elever i deres hovedforløb i august 2017 mod 666 i august 2016.

EUX-kampagnen løber til og med februar 2018.

Læs mere
Om evalueringen af EUX-uddannelsen

Byggeriets Uddannelser tilbyder disse uddannelser og specialer som EUX-forløb