Nye regler for korte uddannelsesaftaler, delaftaler og virksomhedsforlagt undervisning

Nye regler for korte uddannelsesaftaler, delaftaler og virksomhedsforlagt undervisning

Fra 1. januar 2018 kommer der nye regler for flere aftaletyper på erhvervsuddannelserne.

Reglerne stammer fra Trepartsaftalen, der blev indgået i efteråret 2016, og de er vigtige for arbejdet i de lokale uddannelsesudvalg og for samarbejdet med skolernes praktikcentre.

Korte uddannelsesaftaler
Fra 1. januar 2018 kan den samme elev og samme virksomhed kun indgå en kort uddannelsesaftale to gange. Det lokale uddannelsesudvalg kan under særlige omstændigheder godkende én yderligere aftale.

Kravet om, at en kort aftale skal omfatte en hel skoleperiode og en hel praktikperiode, lempes. En kort aftale skal stadig omfatte en hel skoleperiode, men ikke nødvendigvis en hel praktikperiode. Det betyder, at en elev, der har været kort tid i skolepraktik, kan få en kort uddannelsesaftale, selv om aftalen bliver indgået efter den påbegyndte skolepraktik.

Delaftaler (aftale om delvis praktikuddannelse)
For delaftalerne er der tale om en stramning fra 2018, hvor den samme elev og den samme virksomhed kun kan indgå en delaftale én enkelt gang. Det betyder, at en delaftale mellem samme elev og samme virksomhed kun kan efterfølges af en kort uddannelsesaftale eller en restlæreaftale.

Virksomhedsforlagt undervisning
Fra 1. januar skal vi vænne os til at kalde virksomhedsforlagt undervisning for virksomhedsforlagt praktik, og det kan fremover kun bruges i virksomheder, der er godkendt af det faglige udvalg.

Der kommer også begrænsninger på tiden – højst 3 uger for en elev i én virksomhed, og højst 6 uger af elevens samlede praktikuddannelse må gennemføres som virksomhedsforlagt praktik.

Byggeriets Uddannelsers hjemmeside
www.bygud.dk bliver opdateret med alle ændringerne lige før og lige efter juleferien, så man kan finde de korrekte informationer her.