Indsatsen for at skaffe praktikpladser tilføres flere midler

Indsatsen for at skaffe praktikpladser tilføres flere midler

Tekst og foto: Christian Riis Kistrup

Arbejdet for flere uddannelsesaftaler inden for byggeriet imødegås af bevillinger fra Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag, som netop har fordelt i alt 7,5 mio. kroner til erhvervsuddannelserne.

Byggeriets Uddannelser arbejder systematisk med projekter, der skal skaffe flere uddannelsesaftaler og praktikpladser. I et tæt samarbejde med de lokale uddannelsesudvalg kvalificeres ansøgningerne til AUB. På den måde bygges der hele tiden videre på tidligere resultater og erfaringer.

Vigtigt arbejde for at skaffe praktikpladser
Efterårets bevillinger fordeler sig på henholdsvis murer- og tømrerfaget på en række erhvervsskoler.

Der er brug for faglærte i bygge- og anlægsbranchen. Manglen på praktikpladser kan betyde, at uddannelserne adgangsbegrænses. Med AUB-midlerne kan der igangsættes aktiviteter, der kan medvirke til, at grundforløbseleverne har en uddannelsesaftale i forlængelse af et bestået grundforløb.

Opsøgende arbejde hos murervirksomheder
Inden for murerfaget gøres der en stor indsats for at oprette flere lærepladser. Eksempelvis ønsker uddannelsesudvalgene ved to jyske erhvervsskoler at lave opsøgende arbejde på lokale murervirksomheder.

Her vil de orientere om mulighederne ved at ansætte elever samt gøre virksomhederne opmærksomme på det ansvar for eleverne, der følger med. De lokale mestre bliver desuden inviteret ind på skolerne, hvor de præsenteres for eleverne, som samtidig kan søge en læreplads.

Udvalg og skoler vil arbejde på at imødekomme behovet for faglærte i murerfaget ved at sætte ind med oplysning om praktikpladser – både over for mestre og svende.

Potentialet for praktik er stort hos tømrerne
Flere steder i landet er der mangel på faglært arbejdskraft i tømrerfaget. Samtidig fortsætter mange tømrerelever i et praktikcenter, fordi de mangler en praktikplads. AUB-midlerne kan bruges til at hjælpe elever med et bestået grundforløb direkte videre i en uddannelsesaftale.

Der er derfor fokus på, at eleverne, når de har bestået grundforløb 2, fortsætter deres uddannelse i en virksomhed.

I deres opsøgende arbejde vil de lokale uddannelsesudvalg forsøge at fjerne de forbehold, nogle virksomheder har for at tage elever samt fortælle om EUD- og EUX-uddannelsernes opbygning.

Projekterne nævner endvidere den problematik, at nogle virksomheder ikke udnytter det antal praktikpladser, de er godkendt til samt at de virksomheder, der endnu ikke er godkendt til praktik, har et stort potentiale til at modtage elever. De lokale udvalg vil på den baggrund opsøge disse virksomheder.

Derudover vil udvalgene tilbyde nye virksomheder at tage en elev i grundforløb 2 i praktik inden en eventuel indgåelse af uddannelsesaftale, så virksomheden får en god start som praktikvirksomhed.

Tilsvarende skal eleverne opfordres til at være geografisk mobile, når de opsøger lærepladser, og man vil hjælpe dem til at få en god begyndelse i virksomhederne.

To årlige bevillingsrunder
Der afsættes årligt 30 mio. kr. til AUB-projekter; 22,5 mio. kr. i ansøgningsrunden pr. 1. april og 7,5 mio. kr. i ansøgningsrunden pr. 1. september.

Næste ansøgningsrunde i april 2018
Byggeriets Uddannelser ser nu frem til næste ansøgningsfrist den 1. april 2018. Indtil da står uddannelseskonsulent Hanne Koblauch Christensen til rådighed for de lokale uddannelsesudvalg med dialog og vejledning om et effektivt ansøgningsarbejde.