Det bliver snart nemmere at finde rundt i reglerne for førercertifikater

Det bliver snart nemmere at finde rundt i reglerne for førercertifikater

Tekst: Bodil Rasmussen. Foto: Christian Riis Kistrup.

Der kommer nye og forenklede regler for certifikater til kraner, teleskoplæsser, gaffeltruck og gaffelstabler. Ændringerne betyder, at der kommer færre certifikatuddannelser.

Fra den 1. januar 2018 vil der kun blive krævet uddannelse og certifikat til kraner med en tilladt belastning på over 8 tons/tonsmeter – uanset krantype.

Kranbasis
For det første kommer et kursus, Kranbasis, der omfatter alle typer af kraner over 8 tons/tonsmeter. Dette nye kursus skal bruges som grundlag for:

  • Mobile kraner over 8 tonsmeter
  • Mobile kraner over 30 tonsmeter, der bygger videre på Mobile kraner over 8 tonsmeter
  • Tårnkraner og fast opstillede kraner over 8 tonsmeter.

Kranbasis vil også være et selvstændigt kursus for personer, der har brug for at føre travers- og portalkraner samt større entreprenørmaskiner med kranfunktion, svarende til det nuværende Kran G.

Teleskoplæsser
For teleskoplæsserens vedkommende er der også ændringer. Den eksisterende uddannelse Teleskoplæsser med gafler, certifikat A skal fremover også indeholde Personløft, således at teleskoplæsserkurset fremover giver ret til at føre teleskoplæsser med mandskabskurv. Den nuværende uddannelse Teleskoplæsser med kranfunktion udgår. Til gengæld skal førere af teleskoplæssere med kranfunktion også have kurset Kranbasis, hvis teleskoplæsseren har en løftekapacitet på mere end 8 tonsmeter.

De fleste gamle certifikater gælder fortsat
Gamle certifikater, eller certifikater udstedt efter de gældende regler, vil fortsat være gældende. Men der er nogle enkelte undtagelser, som især har betydning for bygge- og anlægsområdet. De førere af teleskoplæssere, der i dag fører teleskoplæsser på et gaffeltruck- eller kranbevis, skal senest i løbet af 2018 have udskiftet dette certifikat med et teleskoplæssercertifikat.

Den nye bekendtgørelse vil være tilgængelig inden for kort tid. Bekendtgørelsen vil blive fulgt af nye vejledninger fra Arbejdstilsynet, der vil foreligge i løbet af november 2017. Information om de nye regler offentliggøres på Arbejdstilsynets hjemmeside og i AT's nyhedsbreve. Læs mere her.

Faglærerkonference den 30. november – 1. december
Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri, BAI, følger op på de nye regler og indbyder i samarbejde med EUC Nordvestsjælland til en konference for faglærere inden for tårnkran og telekoplæsser den 30. november – 1. december 2017 på Audebo, EUC Nordvestsjælland.

På konferencens første dag vil der blive mulighed for at få svar fra Arbejdstilsynet på tvivlsspørgsmål.

Kontaktperson vedrørende konferencen er faglærer Sanne Birk, der kan kontaktes på e-mail sbi@eucnvs.dk og på mobil 23 46 92 48. Spørgsmål til Arbejdstilsynet samles op af Sanne Birk, der videreformidler til Arbejdstilsynet.