Stjernerne – DM i Skills 2015

”Det kan være, at I sigter efter månen, og ikke rammer den, men så er I alligevel alle stjerner”, sagde konferencier Theis Faktum Carlsen fra SkillsDenmark ved åbningen af dette års DM i Skills.

Stjernerne er de 302 elever, som har kvalificeret til DM i Skills 2015 efter først at have været igennem skolemesterskaberne og siden regionsmesterskaberne.

Alle tre dage fra torsdag til lørdag har Bella Center været fyldt med elever fra landet folkeskoler, erhvervsskoler, politikere, presse samt deltagernes lærere, venner og familie, som er kommet for at følge de 302 elever i Bella Center, som har kvalificeret sig til dette års DM i Skills.

SkillsDenmark vurderer, at der samlet har været over 68.000 besøgende igennem de tre dage i Bella Center – det største antal besøgende nogensinde i DM i Skills historie.

Åbningen

Torsdag morgen begyndte Skills 2015 med en stor åbningsceremoni, hvor deltagerne gik over scenen. Det samtidig med, at de mange tilskuer taktfast klappede imens musik og lys fyldte scenen.  

Herefter blev DM Skills 2015 åbnet med de officielle taler fra formand Jesper Juul Sørensen, SkillsDenmark, regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen, Region Hovedstaden, Københavns overborgmester Frank Jensen, og ikke mindst af statsminister Helle Thorning-Schmidt.

”Det var simpelt hen så flot, at se jer marchere ind, og jeg kan ikke være den eneste, som får et helt blødt hjerte af alle de unge mennesker, som har lyst til at gøre sig umage og har lyst til at konkurrere. 302 unge mennesker af Danmarks dygtigste unge. Det er jer, vi møder i dag”, sagde Helle Thorning-Schmidt inden hun sendte deltagerne af sted ud til konkurrencerne.

De tre dage

Gennem dagene er der blevet konkurreret koncentreret med at udfylde de forskellige DM opgaver. Hos tømrerne har de arbejdet med at bygge en kopi af Zoo-tårnet i København, og hos murerne har de skulle bygge en rygeovn, og sådan har alle deltagerne inden for de forskellige fag skulle løse vanskelige opgaver.

”Jeg synes bare at eleverne er utrolig dygtige – jeg hører ofte, at de unge i dag ikke skulle være så dygtige, men det kan jeg slet ikke genkende. Det er bestemt ikke korrekt. Her hos flisemurerne ser jeg bare et meget højt niveau”, sagde faglærer Hans Henrik Juul Jensen fra Erhvervsskolen Nordsjælland i Hillerød.

Hos anlægsstruktørerne var stemningen også rigtig god. Faglærer Kim Jessen fra AMU-Vest kiggede stolt på sine to elever Jacob Bossen Rahr, AMU-vest, Kjellkvist A/S og Thomas List Skov, AMU-vest – Arkil A/S.

”Det har været en stor oplevelse – jeg har aldrig prøvet noget lignende – det har bare været godt”, sagde Thomas List Skov inden han vidste, at han og makkeren Jacob også skulle ende med at vinde både arbejdsmiljøprisen og DM i Skills for anlægsstruktørerne.

Byggeriets Uddannelser stiller i år med 9 fag ved dette års DM i Skills ud af de nu i alt 36 konkurrencefag.

Gæstedeltager fra udlandet

På nogle af Byggeriets Uddannelsers stande har man også kunne møde gæstedeltager fra udlandet, som gerne ville øve sig i disciplinerne. Hos flisemurerne var der en gæstedeltager fra Nordirland – Martin Mclaughlin, hos murerne var der en gæstedeltager fra Australien – Sam Spong, og hos tømrerne en gæstedeltager fra North Wales, Storbritannien – Owain Jones. Hos brolæggerne deltog også to svenskere - Anton Mangbo og Charlie Truedsson.

Owain Jones som er gæstedeltager fra North Wales, Storbritannien har kvalificeret sig til WorldSkills, som i år afholdes i Sao Paulo i Brasilien til sommer, og var derfor med for at øve sig i at stå i en konkurrence.

Afslutningen

Formand for SkillsDenmark Jesper Juul Sørensen, Børne- og ungdomsborgmester i Københavns Kommune Pia Allerslev og undervisningsminister Christine Antorini holdt de officielle afsluttende taler, og efterfølgende delte undervisningsminister Christine Antorini diplom og DM i Skills trofæet ud til de heldige vindere.

Vinderne af Byggeriets Uddannelsers fag er:

Anlægsstruktører: Jacob Bossen Rahr, AMU, Vest Kjelkvist A/S, Thomas List Skov, AMU, Vest - Arkil A/S

Brolægger: Mikkel Hansen, Københavns Tekniske Skole, KFH Belægning, Jonas Rørbæk, Københavns Tekniske Skole, Kaj Bøje Pedersen A/S

Bygningsstruktør: Casper Priisholm Bertelsen, AMU Fyn, CG Jensen A/S, Jimmie Rosengaard Andersen, AMU Fyn, Per Aarsleff A/S

Flisemurer: Daniel Brodde Thomsen, EUC Nord, Hæstrup Murerforretning ApS

Gulvlægger: Andreas Lasse Hempel Mogensen, Mercantec, Qvalitet Gulvbelægning ApS

Murer: Jens Peter Vestergaard, Herningsholm Erhvervsskole, Ole Ibsen A/S

Tagdækker: Sebastian Skjødt, EUC Nordvestsjælland, HN Tagentreprise ApS

Teknisk Isolatør: Kasper Forslund, EUC Nordvestsjælland, Persolit Entreprenørfirma A/S

Tømrer: Thorbjørn Paw Stryger, CELF, GFK - Huse ApS