På vej mod EuroSkills 2014

Der er masser af spænding og høje forventninger fra hele holdet, som skal af sted og repræsentere Danmark ved EuroSkills. Det er første gang, at Byggeriets Uddannelser har repræsentanter med til EuroSkills.

Det er de to uddannelser anlægsstruktør og gulvlægger, som har kvalificeret sig til at deltage ved EuroSkills, som foregår den 2. – 4. oktober i byen Lille i Frankrig.

Deltagerne består af anlægsstruktøreleverne Sune Thesbjerg Olesen, som er udlært fra Spjald Entreprenørforretning A/S og i dag arbejder hos Lauge Bonde i Skjern og Claus Smedegaard Herping fra Nørgaards Fliser og gulvlægger Kim Søndergaard Petersen, Garant Hemmet v/M.C. Tæpper og Gardiner A/S. De vandt alle ved dette års DM i Skills i Aalborg og derfor kvalificerede de sig til EM i Skills.

Med sig har de deres to undervisere – Jesper Krogh og Allan Uhrskov Mølgaard, som også skal være internationale dommere ved konkurrencerne – dog ikke for de danske elever, da det vil kunne skabe tvivlspørgsmål om deres objektivitet. Jesper Krogh har ansvar for Kim Søndergaard Petersen og Allan Uhrskov Mølgaard har ansvar for Sune Thesbjerg Olesen og Claus Smedegaard Herping. Undervisere og elever følges sammen i en bus mod Frankrig, hvor der bliver tid til at planlægge de sidste detaljer inden de er fremme i Lille.

”Vi er meget spændte – vi har jo aldrig prøvet det her før, så vi glæder os til at se, hvad eleverne kan, og se om vi er bedre end de andre europæiske lande. Vi tager bestemt ikke der ned for at tabe – vi håber på, at vi kan tage en medalje med hjem”, siger Jesper Krogh. Der også kunne fortælle, at Kim Søndergaard Petersen har bestået sin svendeprøve lige før afgang til EuroSkills.

Til Euroskills vil der være 450 deltagere fordelt på 26 lande og inden for 42 forskellige fag, og forventningen er, at der kommer 120.000 besøgende.

”Det bliver jo meget større end DM i Skills i Aalborg, så jeg er rigtig spændt på, hvordan det vil gå, når Claus og Sune skal arbejde under de rammer”, siger Allan Uhrskov Mølgaard. ”Brolæggeropgaven er ny for de 2, da det ikke er en del af anlægsstruktøruddannelsen i Danmark, men det har de trænet på i det sidste 3 uger, og da vi generelt har en meget bredere uddannelse end de andre lande, hvor vi også har arbejdsmiljø med, som er en del af kriterierne for konkurrencen, tror jeg vi har gode chancer – vi går bestemt efter guldet”.

Netværk med de andre europæiske lande

I Lille kommer der også repræsentanter fra Byggeriets Uddannelser, virksomhederne, Københavns Tekniske Skole, familie til eleverne og repræsentanter fra Dansk Byggeri og 3F. En vigtig del bliver at vidensdele og skabe netværk med de andre europæiske lande.

”Vi er jo den nye i klassen, så vi skal ned og suge til os, og forhåbentlig blive meget klogere på, hvordan de arbejder i de andre lande – jeg håber vi får skabt en masse kontakter, så vi fremover kan få sat meget mere fokus på gulvbranchen, siger Michael L. Kristensen, formand for gulvsektionen i Dansk Byggeri. ”Samtidig håber jeg også at skabe mulighed for, at vi fremadrettet kan blive værtsland for EM i Skills i Danmark – jeg mener godt, at Skills Denmark kan løfte den opgave, fortæller Michael L. Kristensen videre.

Steen Boesen fra 3F som også skal med til EuroSkills 2014 giver også udtryk for, at han er glad for at Danmark nu deltager i EM i Skills.

”Jeg er glad for DM i Skills, hvor vi kan vise frem, hvor dygtige vores elever er, og det er rigtig spændende, at vi nu tager skridtet videre til EM i Skills”, siger Steen Boesen. ”Jeg er også meget glad for at virksomhederne bakker op om deres ansatte med løn, så de kan deltage i EM i Skills, og så tror jeg selvfølgelig på, at vi vinder og tager en medalje med hjem”.

Læs mere om Euroskills på den officielle Euroskills-hjemmeside.

Billedetekst: Deltagerne ved EM i Skills 2014: Gulvlæggeren Kim Søndergaard Petersen, Garant Hemmet v/M.C. Tæpper og Gardiner A/S, Filip Sondergaard Nielsen (landbrugsmekaniker elev, som også deltager ved EM i Skills 2014, og følges med de andre ned i bussen mod Frankrig), anlægsstruktøreleverne Sune Thesbjerg Olesen, som er udlært fra Spjald Entreprenørforretning A/S og i dag arbejder hos Lauge Bonde i Skjern og Claus Smedegaard Herping, Nørgaards Fliser.