Milliardbyggerier danner baggrund for nye kursusforløb

Leo Larsen-udvalgets rapport viser en stigende efterspørgsel på arbejdskraft inden for bygge- og anlægsbranchen. Nye kursusforløb skal skaffe kvalificeret arbejdskraft til det offentlige byggeboom.

Dansk Byggeri og Fagligt Fælles Forbund (3F) har i samarbejde med Byggeriets Uddannelser og ti skoler landet over udarbejdet og godkendt to kursusforløb á 30 dage, som anbefalede veje ind i bygge- og anlægsbranchen.

Baggrunden for de to nye kursusforløb er Leo Larsen-udvalgets anbefalinger. Ekspertudvalget kunne i efteråret fremlægge, at der frem til 2020 skal bruges 87.000 mandeår til de forestående infrastrukturprojekter. En stor del af disse mandeår (anslået 34.000 mandeår) skal dækkes af faglærte struktører og af ikke-faglærte personer.

Kursuspakkerne har en varighed á 30 dage. Kurserne er nøje sammensat, så kursusdeltageren efter endt forløb kan arbejde forsvarligt og sikkert på en byggeplads. Der vil eksempelvis blive undervist i arbejdsmiljø, sikkerhed samt lovpligtige kurser som vejen som arbejdsplads, opstilling af stilladser m.v.  Kursuspakkerne er sat sammen, så kursusdeltageren lærer det mest grundlæggende inden for bygge- og anlæg. Samtidig kan kombinationen af praktisk erfaring og flere kurser med tiden give merit som faglært. Parterne anbefaler, at kursusdeltageren får en individuel kompetencevurdering på 2 dage efter visitering af forløb.

Forløbene er samlet i en pjece ’På vej ind i bygge- og anlægsbranchen’, der forventes sendt ud til jobcentrene og beskæftigelsesregioner inden for den nærmeste fremtid.