Gode erfaringer med pilotprojektet Proceshåndværkeren

Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening, 3F Sjakbajsforum, innovationskonsluent Jacob Appel, Byggeriets Uddannelser og Københavns Tekniske Skole har siden september 2013 arbejdet sammen om at udvikle kursusforløbet ’Proceshåndværkeren’. Projektet er støttet af Bygge- og Anlægsbranchens Udviklingsfond.

Ønsket med projektet er, at forbedre byggeprocesser i virksomheder ud fra en praksis forankret uddannelse, der tager afsæt i konkrete og aktuelle problemstillinger, som håndværkeren møder i sin hverdag.

Kursusforløbet, der løber over 10 kursusdage fordelt over 8 uger, giver sjakbajser, tillidsfolk og menige håndværkere indblik i og kompetencer i forhold til samarbejde på byggepladsen og øje for optimering og sikkerhed.

Kursusforløbet er sammensat af eksisterende AMU-mål, i form af strategisk kommunikation samt analyse af byggepladser, herunder fysiske karakteristika, kontraktlige forhold, kommunikationslinjer, magtrelationer, erfaringsopsamling m.v.

Kursusforløbet giver supplerende kvalifikationer og ny viden om fx materialer, logistik, sikkerhedsforanstaltninger m.v.

Selve undervisningen tager udgangspunkt i problemstillinger fra kursisternes dagligdag på byggepladserne og veksler mellem teori og praksis. Der undervises ud fra en skabelon bestående af 4 temaer:

  • Samarbejde
  • Proceskvalitet
  • Arbejdsmiljø
  • Bundlinje

Ønsket med kursusforløbet er hverken at uddanne den kommende proceshåndværker ud af faget eller fra byggepladsen og ind på kontoret. Ønsket er tværtimod at opkvalificere den udøvende arbejdskraft for herigennem at forbedre byggeprocessen i virksomheden. Som ’uddannet’ proceshåndværker er medarbejderen i stand til at vurdere arbejdsprocesser på byggepladser og videreformidle det til byggeledelsen til gavn for både produktivitet, sikkerhed og indtjening.

Det første kursuspilotforløb er netop blevet afviklet med positive tilbagemeldinger fra de 14 kursister.

Vi har fået rigtig gode tilbagemeldinger fra kursisterne,” fortæller Jan Juel Nielsen, uddannelseskonsulent i Byggeriets Uddannelser. ”Flere af dem har udtrykt, at det har rykket meget i forhold til den måde, de oplever, at problemstillinger kan blive løst ude på byggepladsen. De er blevet mere bevidste om eksempelvis mulige faldgrupper i kommunikationen samt de magtrelationer, der også er, når det kommer til ønsker om procesforbedringer. Kursisterne har fået troen på, at det er lettere at gøre en forskel, nu hvor de har fået nogle konkrete procesreskaber at arbejde ud fra.

Ud fra temaerne er der blevet udviklet en ’proceslog’, som et muligt analyseværktøj til udvikling af proceskvalitet på byggepladsen. Se og download procesloggen.

Hvis du vil vide mere om projektet ’Proceshåndværkeren’ kontakt uddannelseskonsulent Jan Juel Nielsen, jjn@bygud.dk/ 35878741.