Claus og Sune er Europas bedste anlægsstruktører

Guld til Danmark:

EuroSkills: Der var kamp til stregen mellem anlægsstruktørene Claus Smedegaard Herping fra Lemvig og Sune Thesbjerg Olesen fra Spjald og deres tyske fagfæller. Men det blev alligevel de to unge midtjyder der løb med guldet og dermed sikrede Danmarks første medalje ved de europæiske mesterskaber nogensinde.

 

Stemningen var på sit højeste og flagene vejrede i alle europæiske farver da vinderne af EuroSkills blev kåret her til aften. Dannebrog vejrede ekstra højt, da det blev afsløret at Danmark vandt guld i konkurrencen for anlægsstruktører, ved den store afslutningsceremoni i Grand Palais i den nordfranske by Lille.

Mesterskaberne har varet de sidste tre dage og i konkurrencen for anlægsstruktører stod det tidligt klart, at slaget skulle slås mellem Danmark og Tyskland. Allerede på førstedagen lagde de to nabonationer sig nemlig i front foran Frankrig og Sverige. Der var derfor højspændt i den danske lejr, da det blev afsløret at danskerne alligevel havde slået tyskerne.

Det er første gang nogensinde at Danmark er med til EuroSkills og ud over konkurrencen for anlægsstruktører var Danmark repræsenteret med gulvlæggeren Kim Søndergaard Petersen fra Nørre Nebel og landbrugsmaskinmekanikeren Filip Søndergaard Nielsen fra Ølgod. De klarede det rigtig godt begge to og var selv tilfredse med deres præstation, selvom det ikke blev til en podieplads denne gang.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Fakta om EuroSkills:
EuroSkills er europamesterskaberne for elever på erhvervsuddannelser og unge erhvervsuddannede, som i år afholdes for fjerde gang. Det sker i Lille i Frankrig - tidligere har der været afholdt EM i Rotterdam i Holland, Lissabon i Portugal og Spa i Belgien.

450 deltagere fordelt på 25 nationaliteter har dystet i 41 forskellige fag fra d. 2.- 4. oktober. Mere end 90.000 besøgende har overværet mesterskaberne.

Det er første gang Danmark har deltagere med i de Europæiske mesterskaber.

De danske deltagere blev fundet ved DM i Skills - danmarksmesterskaberne for erhvervsuddannede i Aalborg i januar. Næste DM i Skills finder sted fra den 8. til den 10. januar 2015 i Bella Center i København

Fakta om de danske deltagere og de discipliner de har konkurreret i:

Anlægsstruktør:
Claus Smedegaard Herping, 22 år, fra Lemvig
Udlært fra Mercantec i Viborg og Nørgaards Fliser i Lemvig
Arbejder hos Nørgaards fliser i Lemvig

Sune Thesbjerg Olesen, 21 år fra Spjald
Udlært fra Mercantec i Viborg og Spjald Entreprenørforretning A/S
Arbejder hos Lauge Bonde ApS i Skjern

En anlægsstruktør arbejder blandt andet med at etablere fortove, cykelstianlæg, betonbelægninger, veje og broer og udfører alt arbejde med etablering af kloak og afvanding. Til EuroSkills konkurrencerne har de især arbejdet med forskellige former for belægning, hvilket normalt ikke er en del af den danske uddannelse.

Gulvlægger:
Kim Søndergaard Petersen, 22 år, fra Nørre Nebel
Udlært fra Mercantec i Viborg og Garant Hemmet v/M.C. Tæpper og Gardiner A/S
Arbejder hos Garant Hemmet v/M.C. Tæpper og Gardiner A/S

En gulvlægger er specialist i at lægge gulve og til at vurdere, hvilke materialer, der skal bruges ved forskellige byggeforhold. Til EuroSkills har gulvlæggerne konkurreret i tre dicipliner: linoleum, tæppe og parketgulv.

Landbrugsmaskinmekaniker:
Filip Søndergaard Nielsen, 22 år, fra Ølgod
Udlært fra Erhvervsskolerne Aars og Hoven Smede- og Maskinforretning
Arbejder hos Gjørding Smede- og Maskinforretning

En landbrugsmaskinmekaniker arbejder med vedligeholdelse, fejlfinding og reparation af store landbrugsmaskiner, der i mange tilfælde styres af computersystemer. Til EuroSkills skal deltagerne igennem forskellige opgaver herunder en motoropgave, en mekanisk opgave, en hydraulikopgave og en elektrisk opgave hvor de skal få to maskiner til at tale sammen.