Bygge- og Anlægsbranchens Uddannelsesfond bag succesfuldt projekt

Væksten er stigende i entreprenørvirksomheden Christiansen & Essenbæk. Faktisk har virksomheden oplevet en omsætningsvækst på hele 95 % over de sidste to år. Samtidig er sygefraværet hos de timelønnede faldet med 5 %. Men hvordan hænger dette sammen?

Ifølge medarbejderne ligger en stor del af forklaringer i det netop afsluttede udviklingsprojekt ’Bygop’, som Christiansen & Essenbæk har deltaget i sammen med nedrivningsvirksomheden Tschering med støtte fra Bygge- og Anlægsbranchens Udviklingsfond.

I ’Bygop’-projektet er der fokus på byggeprocesser, samarbejdsteknikker og kompetenceudvikling.

Projektet er kommet vidt omkring og har over det sidste år blandt andet involveret udviklingsseminarer, udvikling af et helt nyt AMU-kursus inden for betonrenovering, kommunikation - og samarbejdskursus, ny formandsuddannelse samt udvikling af et særligt kompetencesystem, intro-plan og e-learningssystem.

Særligt det sidste har vist sig at fungere rigtig fint for nye medarbejdere, der via udviklingen af en særlig intro-plan får en individuel introduktionsplan samt et særligt velkomstforløb, allerede inden vedkommende er mødt på arbejde første dag. Også allerede ansatte timelønnede medarbejdere er rigtig glade for ’Bygop’-modellen, der tager udgangspunkt i medarbejdernes kompetencer og mulighed for videre- og efteruddannelse ud fra et særligt udviklet interaktivt e-learningssystem.

Projektet er en videreudvikling af det præmierede CSR-projekt ’Trivsel 360 grader’.

Kompetenceafklaringen, introduktionsplanen og e-learningsdelen er bygget enkelt og intuitivt op, så alle kan være med.  I projektet har videre- og efteruddannelse, gruppearbejde og samarbejde således været udslagsgivende for det faldende sygefravær.

Da Bygge- og Anlægsbranchens Udviklingsfond d. 9. januar afholdt mini-seminar for alle interesserede, fortalte to af projektets timelønnede medarbejdere om deres positive oplevelser og erfaringer hermed.

Her fortalte timelønnede Christian Degn fra Christiansen & Essenbæk blandt andet: ”Det går så sindssygt hurtigt for tiden, og vi kan virkelig mærke, at vi er i overhalingsbanen nu – men vi har fået nogle redskaber at arbejde med. Vi brænder igennem i sjakket, og selvom vi har travlt, har vi ikke haft en eneste sygedag – og det mener jeg, særligt er på grund af det sociale. Jeg mener, at jeg selv og mine kollegaer er blevet mere lydhøre både personligt og professionelt. Vi oplever, at vi ikke når målet, hvis vi ikke samarbejder – og det at samarbejde kræver, at vi alle sammen har forstået målet.

Alex Thorsen fra Tschering supplerede: ”Jeg deltog i et fagligt kursus i forbindelse med projektet. Kurset var i øjenhøjde, hvor en spade var en spade. Jeg fik herefter nye arbejdsopgaver og skulle indgå i et nyt sjak, hvor jeg oplevede, at der var øget fokus på dialog, og at vi hurtigt lærte af hinanden – blandt andet igennem sidemandsoplæring.”

Tscering har efter endt udviklingsarbejde valgt at implementere Bygop-modellen 100 % i virksomheden.

I forbindelse med projektet er der også blevet udviklet en film. Her forklarer timelønnede Johnnie Ejlerskov Jensen fra Christiansen & Essenbæk ”Jeg har fået noget materialekendskab med hjem og noget teknisk viden bag det, jeg egentlig render og laver. Jeg render og fylder noget møg i nogle huller, og nu har jeg fundet ud af hvad konceptet er, hvordan opstår skaderne, og hvordan forhindrer vi dem (…)” 

Se filmen og læs mere om projektet på www.byg-op.dk

Udviklingsarbejdet bag BygOp står til rådighed for alle.