Sølv og bronze til Danmark ved VM i håndværk

Den danske murer Mathias Nielsen vandt søndag aften sølv ved WorldSkills, VM i håndværk, i Leipzig. Vognmaler Mathias Bliksted Vigsøe Frimor fik bronze, og derudover rejser det danske hold hjem med hele ni medallions of excellence. 

Måneders fokuseret træning og fire ekstremt hårde konkurrencedage bar søndag aften frugt for murer Mathias Nielsen fra Mejrup ved Holstebro. Han vandt en flot sølvmedalje ved WorldSkills, VM for unge håndværkere. Vognmaler Mathias Bliksted Vigsøe Frimor fra Frøstrup ved Thisted vandt en bronzemedalje, og han blev samtidig kåret som best of nation.

- Jeg havde slet ikke regnet med at få medalje. Faktisk troede jeg, at jeg lå helt uden for medaljerækken. Så det er virkelig helt vildt fedt at få bronze, lød det efter afslutningsceremonien fra en meget glad Mathias Bliksted Vigsøe Frimor.

Over 1.000 deltagere fra 53 forskellige lande og regioner var med til WorldSkills. De dystede inden for 45 forskellige fag. Danmark havde 17 deltagere med til mesterskabet, og ud over de to podiepladser fik de i alt ni medallions of excellence – en slags æresmedalje til de deltagere, der opnår mere end 500 point.

På de danske tilskuerrækker sad blandt andre erhvervsuddannelseschef Lone Folmer Berthelsen fra DI.

- Jeg bliver stolt over at mærke deltagernes stolthed. De vil deres fag, og de vil udvikle sig. Alle 1.000 deltagere og de mange tilskuere synes, at det her er vigtigt. Den stemning, stolthed og faglige identitet vil jeg gerne have med hjem til de danske unge, sagde Lone Folmer Berthelsen efter afslutningsceremonien.

Også LO-sekretær Ejner K. Holst var med. Han ønskede de to medaljevindere og deres fag et stort tillykke, men samtidig bemærkede han, at Schweiz og de asiatiske og sydamerikanske lande fik mange medaljer.

- Et land som Schweiz har besluttet sig for, at de virkelig vil deres erhvervsuddannelsessystem. Det er det, de bygger deres velfærdssamfund på. Og når de vil det, så kan de også. Det kommer vi til at lære af, lød det fra Ejner K. Holst.

22-årige Mathias Nielsen er uddannet murer fra Herningsholm Erhvervsskole og dd-Huse. Han arbejder i dag som selvstændig. Vognmaler Mathias Bliksted Vigsøe Frimor er uddannet fra Silkeborg Tekniske Skole og 3N Lakering, hvor han i dag er ansat.

WorldSkills finder sted hvert andet år. Det er den største uddannelsesbegivenhed i verden. Mere end 200.000 mennesker besøgte mesterskabet i Leipzig.

Følgende af de danske deltagere fik medallions of excellence: (hjemby, skole, praktiksted)

  • Industritekniker, fræsning, Nick Grundvad Madsen, Kølkær, Herningsholm Erhvervsskole, LPM Production
  • Flisemurer Søren Hvidberg Henriksen, Hjørring, EUC Nord, Murerfirmaet Kaj Mølbjerg A/S
  • Karrosseritekniker Jonas Friis Andersen, Odense, Svendborg Erhvervsskole og Silkeborg Tekniske Skole, MFA-Biler
  • Møbelsnedker Rune Voldum, Vanløse, Københavns Tekniske Skole, Jönsson Invent
  • Tømrer Tobias Skov Pedersen, Skovlunde, Københavns Tekniske Skole, N.A. Nielsen og Søn
  • Personvognsmekaniker Mads Mortensen, Århus, Aarhus Tech, Nellemann Viby A/S
  • Kok Tommy Jespersen, Nr. Nebel, EUC Vest, Nymindegab Kro
  • Tjener Kristina Bengtson, København Ø., Hotel- og Restaurantskolen, Kong Hans Kælder
  • Mediegrafiker Johan Sode Rung, Brønshøj, Københavns Tekniske Skole, Gebet