Enighed om bedømmelseskriterierne ved tømrernes skuemesterkonference

Efter tre vellykkede skuemesterkonferencer er det tydeligt, at årets første svendeprøver er blevet karakterfastsat ud fra samme bedømmelseskriterier landet over. 

Ved konferencerne i hhv. Jylland, Fyn og Sjælland blev de seneste svendeprøveresultater indledningsvist gennemgået. Landet over er der blandt andet blevet givet 27 sølvmedaljer og 67 bronzemedaljer, og 253 ud af de 685 tømrerelever har fået ros.

For at vurdere om prøverne er blevet bedømt ud fra samme forståelse af bedømmelseskriterierne, blev faglærere og skuemestre i hold sat til at bedømme hhv. tre tegninger og to praktikopgaver.

Til alle tre konferencer var der gennemgående enighed i bedømmelsesniveauet. Ingen af bedømmelserne varierede med mere end en karakter, og det var kun et fåtal af gange, at karaktererne holdene i mellem ikke var fuldstændig ens.

Jacob Vad, uddannelseskonsulent i Byggeriets Uddannelser, er glad for skuemesterkonferencernes udfald:

Skuemesterkonferencerne er et vigtigt led i bedømmelsen af svendeprøverne, fordi det giver skuemestre og lærere mulighed for at drøfte bedømmelseskriterierne på tværs af skolerne. På den måde sikrer vi bedst muligt, at der er en fælles linje i karakterfastsættelsen. Der er ofte gode og livlige diskussioner, fordi alle, skuemestre og lærere, er engagerede i faget og ser svendeprøven som et vigtigt led i uddannelsen. 

Ud over ensretningen af bedømmelseskriterierne udtrykker både skuemestre og faglærere fortsat glæde over den mundtlige eksamensform, der blev indført for et par år siden, hvor faglæreren samtidig begyndte at deltage i eksaminationen. Prøveformen har både åbnet op for en udvidet dialog mellem faglærere og skuemestrer og ikke mindst med eleverne. Eleven får gennem den mundtlige prøveform i højere grad mulighed for at vise den viden og de færdigheder, han har tillært sig gennem uddannelsen.