Deltagerne fra bygge – og anlægsuddannelserne viste tydeligt talent ved årets DM i Skills

DM i Skills, der løb af stablen d. 24. - 26. januar, viste tydeligt hvilken talentmasse, bygge- og anlægsuddannelserne er udgjort af.

Byggeriets uddannelser var i år repræsenteret af elever i en lang række fag og stillede som noget nyt også op med en demonstrationskonkurrence i Energirenovering.

Der blev arbejdet til det sidste på tømrernes stand, hvor Tobias Skov Pedersen, Københavns Tekniske Skole, vandt konkurrencen, hvor opgaven i år var opbygning af en særdeles avanceret tagkonstruktion. Tobias vil nu repræsentere faget ved VM i Leipzig til sommer.

Hos tækkemændene, der skulle tække en løgkuppel i rør, var intet afgjort før til allersidst. Her løb Eskil Nerland Duus fra Den jydske Haandværkerskole med sejren.

Gulvlæggernes konkurrence blev desværre af tekniske årsager forhindret. På trods af, at konkurrencen blev aflyst, afholdt det dog ikke deltagerne fra at fortsætte med at vise deres fag frem for de mange fremmødte tilskuere.  Alle fem deltagere blev derfor Danmarksmestrer på baggrund af indsatsen og deres intensive forberedelsesarbejde.

Hos bygningsstruktørerne vandt Jeppe Mosegaard Johansen fra AMU Vest. Bygningsstruktørerne skulle bygge et brofag, hvilket udfordrede deres viden og færdigheder inden for eksempelvis forskalling, armering og sikkerhed. Anlægsstruktørernes kloak- og belægningsopgave stillede store krav til deltagerne. Her blev der arbejdet i par, og vinderne blev Andreas Andreasen og Simon Kjær Hviid fra Herningsholm Erhvervsskole.

Danmarks bedste tekniske isolatørelev blev Philip Larsen Sonnichsen fra EUC Nordvestsjælland.

Hos tagdækkerne lød opgaven, at de skulle udføre en tolags listedækning med underliggende kapper. Danmarks bedste tagdækker blev Anders Stürup Jelager fra EUC Nordvestsjælland.

Brolæggerne skulle lægge et mønster formet som en blomst bestående af mosaik-, kørebane- og chaussesten - her blev vinderne af DM for brolæggere Daniel Abildgaard Lauridsen og Tobias Thøger Gram fra Københavns Tekniske Skole.

Hos murerne blev der også arbejdet hårdt. Murer- og flisemurereleverne var i uge 3 på træningslejr som opstart til DM, og det hårde arbejde kunne tydeligt ses i opgaveløsningerne. Opgaven var for murerne i år et ildsted, tegnet af arkitektstuderende, og i år blev alle deltagere færdige med hele opgaven. Vinderen blev Mathias Nielsen, Herningsholm Erhvervsskole. På andenpladsen kom Claus Isted Andersen, Selandia, og de to skal d. 5. - 6. februar dyste på Københavns Hovedbanegård om at komme med til VM i Leipzig.

Også flisemurerne viste stort talent ved DM, hvor de år skulle opmure et motiv af Tivoli Friheden i fliser. Vinderen blev Søren Hvidberg Henriksen, EUC Nord, med et så flot resultat, at hans flisemurede væg nu skal udstilles permanent på Jobcentret i Aarhus. På andenpladsen kom Victor Erforth Myhle Ambus, Erhvervsskolen Nordsjælland, der således skal dyste mod Søren Hvidberg Henriksen på Københavns Hovedbanegård om at komme til VM. 

Renoveringsprisen 2013 gik til Learnmark Horsens, hvis tre elever fra hhv. bygningsstruktøruddannelsen (Daniel Baltzer Eriksen), Mureruddannelsen (Alex Vestergaard Hansen) og Tømreruddannelsen (Jeppe Fisker Poulsen) fik ros for det flotte samarbejde og håndværk.

Lørdag eftermiddag blev Arbejdsmiljøprisen uddelt til de deltagere, der havde gjort sig særligt bemærket i deres omgang med sikkerhed på arbejdspladsen. Her lagde dommerne vægt på arbejdsstilling, løbende oprydning på arbejdspladsen, brug af korrekte værnemidler m.v.

DM i Skills sluttede herefter med en afslutningsceremoni, hvor årets præmier blev uddelt af HKH Prins Joachim.

DM i SKills havde i år et besøgstal på 28.000