Arbejdsmiljøkonferencer

Byggeriets Uddannelser har i samarbejde med 3F og Dansk Byggeri afholdt tre arbejdsmiljøkonferencer i april på hhv. Syddansk Erhvervsskole, Tradium og Selandia.

På konferencerne deltog de lokale erhvervsskoler med bygge- og anlægsuddannelser, de lokale repræsentanter for uddannelsesudvalgene og arbejdsmiljøundervisere.

Dansk Byggeri og 3F har over en årrække prioriteret arbejdsmiljø og sikkerhed højt, og virkningerne af denne indsats dannede rammen om konferencerne.

Arbejdsmedicinsk klinik Regionshospitalet Herning, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og Ulykkesanalysegruppen Odense Universitetshospital udgav i december 2012 et forskningsprojekt, hvor udviklingen af arbejdsulykker og skader på bygge- og anlægsområdet gennem de sidste 30 år kortlægges.

Projektet bygger på de direkte henvendelser, der har været på skadestuerne omkring arbejdsskader. Baggrundsmaterialet for undersøgelsen er solidt, og giver et fyldestgørende grundlag for at konkludere, at skadesekvensen inden for bygge og anlæg desværre ikke har ændret sig mærkbart over den 30-årige kortlagte periode. Skadesekvensen er stadig meget høj, særligt i modsætning til resten af erhvervslivet, hvor ulykker og skader er blevet reduceret væsentligt i samme periode. Forskningsprojektet viser endvidere, at den værst ramte gruppe er de unge under 30 år, der står for næsten halvdelen af skaderne.

Oplægget vedr. forskningsprojektet kan ses her.

Hele rapporten kan læses her.

Mette Møller Nielsen, arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri og Peter Hougaard Nielsen, Byggeformand i 3F, betonede hver især i deres oplæg vigtigheden af et forbedret arbejdsmiljø, og så det som et fælles ansvar.

Arbejdsulykker er dyre, både menneskeligt og økonomisk, og begge organisationer er naturligt interesserede i at reducere ulykkerne.

3F og Dansk Byggeri har i en årrække gennemført en række fælles tiltag - herunder Byggeriets Arbejdsmiljøbus (BAMBUS), arbejdsmiljø i uddannelserne, undervisningsmaterialer i elevernes bogpakker, økonomiske bidrag til at få udviklet en række tekniske arbejdsredskaber - eks. Mount It, stående gulvværktøj m.v.

Fra begge oplægsholdere lød opfordringen, at alle i branchen skal gøre en indsats, så arbejdsmiljø og sikkerhed i fællesskab kan forbedres.

I de efterfølgende diskussioner var alle enige om, at positive rollemodeller, sikkerhedskultur og solid instruktion er afgørende faktorer for et forbedret arbejdsmiljø.

Også de lokale uddannelsesudvalg og skolerne gik positivt ind i diskussionerne, og kom med en række forslag til, hvordan også skolerne kan markere sig som eksponenter for en velfungerende sikkerhedskultur. Her var det gennemgående holdningen, at der på de enkelte skoler skal oparbejdes en rollemodelkultur, herunder:

-          Skolerne skal tage stilling til arbejdsmiljøet og definere skolens arbejdsmiljø i fællesskab.

-          Alle lærere bør komme på den obligatoriske arbejdsmiljøuddannelse.

-          Der bør være et fast punkt om arbejdsmiljø til alle møder på skolen.

-          BAMBUS skal fortsat besøge skolerne.

Drøftelserne skete på baggrund af et oplæg fra Per Stig Jørgensen, arbejdsmiljøkonsulent i Dansk Byggeri.

Se oplægget her.

Både de lokale uddannelsesudvalg og organisationerne gav skolerne håndslag på at bakke initiativerne op.