Arkitektstuderende bag murernes opgave til DM

D. 5. november blev vinderne af arkitektkonkurrencen "Transformation - MUR VÆRK STED" afsløret.

16 arkitektstuderende på 7 hold havde fået en uge til at komme med deres bud på, hvordan murernes opgave til DM i Skills skal se ud.

Det er første år, at det er arkitektstuderende, der står bag idéudviklingen til murernes DM-opgave. Ud­dan­nel­ses­kon­su­lent Erik Fog Larsen betoner betydningen af samarbejdet:

Der har længe været et stærkt ønske om at synliggøre det murede byggeri for arkitektstuderende - i lang tid har arkitekter bygget i træ, glas, stål og beton, og det er på tide, at det murede byggeri får en renæssance.

Transformation er et samarbejde mellem erhvervsskolerne, Det Faglige Udvalg for Murer- Stenhugger- og Stukkatørfaget, MURO og Kunstakademiets Arkitektskole.

De arkitektstuderende fik til opgave at arbejde med ildstedet, som teknisk, socialt og kulturelt sted. Særligt den italiensk-amerikanske billedkunstner Constatino Nivolas ildsted fra 1950 ligger som bagvedliggende inspiration for den fremlagte skitse i opgaveformuleringen.
Der var på forhånd givet nogle få retningslinjer til opgavebesvarelsen. Eksempelvis skulle de studerendes bud på et ildsted have en størrelse, der muliggjorde opmuring over de fire dage mesterskaberne varer, ildstedet skulle bestå af ca. 650 sten, og herudover var der nogle formelle krav, der skulle opfyldes omkring ildstedets opbygning og materiale.

Vinderne af arkitektkonkurrencen blev Sara Ahrenst Christensen, Ingunn Nordberg og Martin Frederik Cederval Kragh, der havde ladet sig inspirere af Nivolas ildsted, men også Aarhus Universitet og Brødremeningen i Christiansfeld havde været inspirationskilder.

I arkitekternes opgavebesvarelser er det tydeligt at se, at arbejdet i mursten har åbnet op for nye tilgange og ideer til materialet.
I vinderprojektet skriver de studerende:

På gulvet mente vi, at et mønster var på sin plads, da der her var tale om en større flade, en slags scene eller plads. (…) Stenene veksler mellem den maskinstrøgne og en blødstrøgen, for at mime effekten af grene eller snore, der bølger op og ned mellem hinanden…


På baggrund af den vindende arkitektopgave arbejdes der nu videre med den tekniske og præcise udførelse af selve arbejdsopgaven. Denne vil først blive præsenteret d. 1. december for de murerelever, der skal deltage i DM i Skills.

Murereleverne, der skal dyste ved DM, og således skal transformere opgaven fra tegning til færdigt produkt, er Steven Pedersen fra Learnmark, Henrik Pedersen fra Syddansk Erhvervsskole, Mathias Nielsen fra Herningsholm Erhvervsskole, Jeff Johan Ikholm Eriksen fra Erhvervsskolen Nordsjælland, Emil Thagaard fra EUC Nordvest, Claus Isted Andersen fra Selandia samt en murerelev fra England.

Samarbejdet mellem murerne og arkitekterne har været både sjovt og interessant, og udvalget vil stærkt opfordre andre fag til også at arbejde på tværs af fagdisciplinerne.