Podcasts

Podcasts

Velkommen til Pias podcasts – nærværende, inspirerende og nørdet 

Pia Skjøtt-Larsen har med sin baggrund som murer og AMU-underviser et kæmpe netværk, hvorfra der opstår skæve fortællinger, adskillige anekdoter og et helt unikt indblik i bygge- og anlægsbranchen.

I Pias podcasts besøger hun bl.a. progressive håndværkskollektiver, en murer og overlæge, iværksættere, italienske terrazzo-entusiaster og en jæger i Grønland. Fælles for alle deltagere er en kæmpe passion for håndværksfagene og deres byggefaglige uddannelsesbaggrund. 

Podcast med fokus på efteruddannelse

Pias podcasts åbner dørene for de utallige muligheder, der er indenfor efteruddannelse i bygge- og anlægsbranchen. I slutningen af hver podcast anbefaler Pia de oplagte efteruddannelsesmuligheder, der ligger i forlængelse af podcast'ens tema.

Pia Skjøtt-Larsen har med sin baggrund som murer, AMU-underviser og aktivist et kæmpe netværk, hvorfra der opstår skæve fortællinger, adskillige anekdoter og et helt unikt indblik i bygge- og anlægsbranchen.

BAGGRUND

Pia er til daglig opsøgende konsulent her i Byggeriets Uddannelser, og hun skyder løbende nye podcasts fra hoften. 

Har du kommentarer, spørgsmål eller gode ideer til Pias kommende podcast, så kontakt hende på psl@bygud.dk eller 35 87 87 44.

📢 ”Det er fedt at gå ude hele året og vi har et godt kammeratskab” - den 19. mar. 2021

I dag får vi et sjældent indblik i murerarbejdsmandsuddannelsen. En næsten hemmelig uddannelse, som rummer rigtig mange discipliner, som er vigtige, når man arbejder i byggeri. Det er fx stilladskursus, materialelære, arbejdsmiljø og nu også arbejdsplatforme, som der i den grad mangler uddannede folk til at betjene og det er netop det sidste, der er kursus i på Roskilde Tekniske Skole i dag, hvor jeg får en snak med Kenneth Kruse og Kent Trabandt Haandbæk om livet som murerarbejdsmænd og om uddannelsen. 

📢 Hvordan ender et helt almindeligt stilladsfirma med at lave et akademi? - den 4. mar. 2021

Hør om akademiet, der skal sikre en systematisk indkørsel i stilladsfaget, sørge for at stilladslærlingen kommer igennem alle dele af faget og som skal fastholde medarbejdere ved at forbedre arbejdsmiljøet og de tunge løft.

Vi har taget fat i Mathias Kløjgård Jensen, HSE advisor hos Brunsgaard. I denne podcast har jeg også min kollega fra det opsøgende VEU-team, Rasmine Reeh, med som medvært.

📢 Når overlægen svinger murerskeen – den 10. feb. 2021

Ja, som murer kan man alt, men alligevel ligger der en spændende historie bag, når man ser sin gamle murermakker tone frem på skærmen under Corona-pandemien som overlæge på lungemedicinsk afdeling på Hvidovre hospital. Der var ingen vej udenom, jeg måtte have fat i min gamle makker og høre hendes historie.

I denne episode hører vi både om, hvordan det er at stå midt i corona-epidemiens centrum, hvordan Pia ser på livet som murer og hvordan Pia kan bruge store dele af murerfaget i sin uddannelse og arbejde som læge. Med denne historie håber vi på at kunne inspirere til at gå i gang med den uddannelse, efteruddannelse eller videreuddannelse, som du brænder for og har lyst til. En faglig uddannelse kan man bruge hele sit liv. Man kan vælge at arbejde i sit fag hele livet eller man kan bruge de ting, man lærer i faget i en ny uddannelse eller et nyt fagområde.

Murer og overlæge, Pia Thaning

📢 Mesterlige råd til opstart af eget firma – den 1. okt. 2020

Murermester Søs Haynes deler ud af sin erfaring med selv at starte virksomhed op. Hun driver i dag et murerfirma med 6-10 ansatte. Firmaet startede hun op i 2005.

Hun fortæller bl.a. om hvordan hun er kommet igennem både finanskrise og coranakrise, og at hun godt kunne have brugt et kursus i at opstarte forretning i sin tid. Dengang var der ikke noget kursus, men det er der heldigvis i dag. 

Kurset hedder: Iværksætteri - Ny forretningsidè
For at finde andre kurser, kan du gå ind på amukurs.dk.

📢 En murer drager til Grønland – den 10. sep. 2020

"Nu er der rensdyrjagt, så er der ikke nogle på job"

I et opslag på Facebook, hvor Emil Olsen skildrer sin tidligere rejse til Grønland og sit kommende arbejdseventyr, er det svært at undgå at få lyst til at høre mere. Derfor skriver jeg til Emil, og efter et par måneder i det smukke land, snakker vi sammen en fredag aften, om hvordan livet udfolder sig for en dansk murer i Grønland.

 

📢 Under Ombygning – et helt specielt håndværkertræf – den 4. sep. 2020

"Det er særligt, fordi det er uvant, men samtidig føles det også meget hjemligt"- murer på håndværkstræffet, der finder sted på Marvärket.

Jeg faldt ved et tilfælde over en indbydelse på Facebook: Velkommen til et deltagerdrevet håndværkertræf for kvinder, transpersoner og ikke-binære i håndværksfagene!

Interessant, tænkte jeg, men det hele så også lidt fremmed ud. Jeg vendte dog tilbage til teksten og tænkte, det lyder da egentligt ret spændende og aftalte derefter med min gamle bygningssnedkerveninde Karin Pryn, at tage afsted til Makvärket sammen som håndværkerudgaven af Thelma og Louise :-)

Der er lidt støj på linien, det håber jeg, at I kan holde ud. God tur og husk at kigge efter efteruddannelse specielt i uge 5 og 6.

📢 Hvem har lavet terrazzogulvet? – den 17. jul. 2020

De blev ikke ret gamle...

"Så når jeg er på Glyptoteket, går jeg altid med næsen ned mod gulvet..."

I denne episode har jeg først taget fat i Carl Åge Passarge, som jeg hørte om gennem en af mine veninder fra hendes kolonihave på Amager. Han er barnebarn af bedsteforældre fra terrazzomiljøet. Da jeg altid selv har været interesseret i terrazzo, har jeg tit, når jeg har arbejdet som murer, (hvor vi bare rev terrazzogulvene op og lagde klinker i stedet) gået og tænkt over hvordan deres arbejdsforhold var dengang og hvordan de kom op til Danmark.

Senere har jeg selv arbejdet lidt med terrazzo og lavet kurser i det inden for AMU-systemet. Carl Åge ved en del om hans bedsteforældres liv og omtaler et af de første og største italienske firmaer Oderico og beslutter jeg for at kontakte Lina Oderico, som er fjerde generation Oderico og som har sit eget mosaik- og terrazzofirma. Lina vil gerne være med til at fortælle om familien Odoricos vej til Danmark.

Interview med Carl Åge er optaget i Coronatiden over telefonen.

Heldigvis er Corona ved at være på nedadgående, så jeg besøger Lina i hendes smukke værksted fyld med fliser, mosaikker og spændende bøger og tegninger.

📢 Bindingsværk med Mads Okking – den 25. jun. 2020

I denne podcast-episode tager jeg en spændende snak om bindingsværk og tværfaglighed med Mads Okking, som er murer, stenhugger og formand for foreningen for Bevaringshåndværkere.

Det er en god idé at høre forrige podcast-episode for at få lidt viden om hvem Mads Okking er og lidt om hans erfaring med restaurering.

📢 Restaurering med Mads Okking – den 20. jun. 2020

I denne podcast-episode tager jeg en spændende snak om sammenhængen mellem restaurering og en bæredygtig byggeproces med Mads Okking, som er murer, stenhugger og formand for foreningen for Bevaringshåndværkere.