Endnu et skridt fremad for struktørerne

Endnu et skridt fremad for struktørerne

Optaget på struktør- og brolæggeruddannelsen har fået endnu et nøk opad. Der er i alt optaget 257 elever i januar 2023.

Mange af eleverne på det første grundforløb kender ikke til struktøruddannelsen, når de starter, og derfor er det sværere at få eleverne til at søge den vej på grundforløb 2. Men flere skoler ser ud til at have knækket koden.

- Skolerne er blevet endnu bedre til at rekruttere til struktøruddannelsen fra GF1, siger Jens Kirkegaard, uddannelseskonsulent hos 3F, som roser skolerne for at ’skubbe faget frem på hylden’.

Nogle skoler har også set det som en strategisk mulighed for at skabe sammenhæng mellem udbud og efterspørgsel i branchen. Det gælder blandt andet Aarhus Tech, hvor uddannelsesleder Kent Thorlund Jepsen fremhæver struktørundervisning for alle grundforløbselever sidste år i september som en direkte årsag til en stigning i optaget på struktørfaget på 11 elever i januar 2023.

I september 2022 fik alle grundforløbselever mulighed for at afprøve struktørfaget ved at lave en virkelighedstro opgave i tre dage, som foregik udendørs i sjak og kun med de pauser, der forekommer på en normal arbejdsdag.

Kent Thorlund Jepsen siger:

- Eleverne skal have en god oplevelse. Det betyder alverden. Hvis de kan lave en opgave, hvor de også får prøvet de forskellige ting hands on, er det fint. Det handler om at så et frø. Det er først, når de kommer ud på en byggeplads, at de finder ud af, at det er fedt at være struktør. 

Kent fortsætter:

- Det handler også om at give eleverne den rette opgave med den rette underviser på det rette tidspunkt. Man skal heller ikke forklejne det sociale element – at de oplever, at det er et rart stede at være, når de kommer på besøg, og at de bliver taget godt imod.

Jonas Thorsø, faglærer på anlægsstruktørfaget på Aarhus Tech, var underviser for grundforløbseleverne i de tre dage. Han har kun fået positiv feedback fra eleverne:

- Den tilbagemelding, jeg fik, var, at det havde været superfedt at være udenfor og lave en opgave med mange elementer. Det var fint at komme ud, når de i deres praktikuge på GF1 kunne se, hvordan virkeligheden afspejlede sig i deres undervisning. Den måde, vi havde undervist dem på, svarede til deres arbejdsdag i virksomheden.

Der blev på landsplan optaget 241 elever på struktøruddannelsen på GF2 i januar 2022, og det tal er altså nu steget til 257 i januar 2023.

- Det her er blot endnu et skridt fremad for struktørerne, og det er glædeligt at opleve, hvordan skolerne har været i stand til at præsentere faget og vinde eleverne over. Branchen venter på de nye elever med åbne arme, siger Emil Daugaard, chefkonsulent fra DI.