Tillykke til Danmarks første kvindelige stilladsmontør

Tillykke til Danmarks første kvindelige stilladsmontør

Foto og tekst: Nordvestsjællands Erhvervs- og Gymnasieuddannelser

Fredag 1. juli 2022 kl. 12.30 var der ekstra store smil på EUC Nordvestsjælland afd. Audebo, da seks stilladsmontørelever endelig kunne kalde sig for svende.

Blandt de seks dygtige svende stod 37-årige Freja Thorup Kristiansen, som udover det velfortjente svendebrev og det skinnende stilladsmontørbælte også kunne tilføje titlen ”Danmarks første kvindelige stilladsmontør”.

Vanvittig spændende branche

Freja er ikke i tvivl om, at hun har fundet sin rette hylde:

”Jeg synes, at stilladsbranchen er vanvittig spændende og herrefed. Jeg er så glad for, at jeg fik lov til at komme med ud og prøve det, og at jeg efterfølgende fik lov til at starte på stilladsmontøruddannelsen på EUC som lærling hos Stillads Kompagniet. Det er helt sikkert det rigtige sted, jeg nu er havnet”.

En kvinde i en mandsdomineret branche

Som mange nok er bekendt med, er stilladsarbejde både et tungt og hårdt arbejde, og som kvinde skal man selvfølgelig være indstillet på dette. Derudover skal man også være indstillet på den ”tone”, der er dominerende på byggepladserne, men for Freja har dette aldrig været et problem:

Det handler bare om at sige fra, hvis nogen går over ens grænser, men det har ikke været nødvendigt indtil videre. Men det gælder jo for alle. Man skal selvfølgelig kunne ta’ noget pis og give noget igen, og ikke ta’ det hele så højtideligt”.

Hvis man dog som kvinde drømmer om et fysisk arbejde i en spændende og udviklende branche, og man godt kan lide at gå i seng om aftenen og kunne mærke, at man virkelig har brugt sin krop i løbet af dagen, så er stilladsmontør vejen frem.

Særdeles veludført svendeprøve

Da Freja endelig fik sit bælte og sit svendebrev fredag eftermiddag, var hun tydeligt både glad og lettet, og samtidig glædede hun sig til at komme på arbejde igen:

”Jeg har været glad for at tage uddannelsen på EUC Nordvestsjælland afd. Audebo. Vi har haft gode lærere, som har gjort meget ud af, at vi forstår, hvad vi skal lære og ikke bare at få os igennem”.

At Freja er blevet dygtigere, kunne både ses i hendes svendeprøve og i den flotte anerkendelse, hun fik oveni, nemlig ”særdeles veludført”, der er den højeste anerkendelse inden for stilladsmontøruddannelsen. Da det er den højeste anerkendelse, er det også sjældent, at den gives til svende. Derfor var smilet også ekstra stort hos Freja og de mange fremmødte familiemedlemmer og faglærere.

Vi ønsker Freja et stort tillykke med den flotte svendeprøve og stort tillykke til de fem andre stilladsmontørsvende.

 

Freja Thorup_første kvindelige stilladsmontør

Danmarks første kvindelige stilladsmontør, Freja Thorup Kristiansen, fik ud over svendebrev og stilladsmontørbælte, også den højeste anerkendelse ”særdeles veludført”. Foto: Nordvestsjællands Erhvervs- og Gymnasieuddannelser