To spritnye AMU-kurser skal sikre bedre samarbejde mellem virksomhed og lærling

To spritnye AMU-kurser skal sikre bedre samarbejde mellem virksomhed og lærling

Efterspørgsel på dygtige faglærte er enorm og bliver kun større over de næste mange år.

Derfor er det også ekstra vigtigt at holde fast i alle lærlinge og få dem godt igennem deres uddannelse i bygge- og anlægsbranchen.

Heldigvis er der godt nyt.

Efteruddannelsesudvalget for Bygge, Anlæg og Industri (BAI) har nemlig udarbejdet to AMU-kurser, der bringer viden og kompetencer til at fastholde lærlinge ind i virksomhederne.

  • Ét kursus, der gennem metoder og værktøjer klæder den daglige oplærer af lærlingen på til at sikre god modtagelse og oplæring med stigende sværhedsgrad, give konstruktiv feedback og gøre lærlingen til medspiller i arbejdsadfærd.

  • Og ét kursus, der er målrettet personer i virksomheden med det overordnede uddannelsesansvar, som personen på kontoret eller i en HR-funktion, eller i mange tilfælde mester selv. Kurset dykker ned i det lovpligtige ansvar, giver redskaber til planlægning af uddannelsesplan og -forløb, og styrkelse af samarbejdet mellem erhvervsskole og virksomhed i relation til lærlingens præstationer.

Sekretariatschef, Torsten Lindum Poulsen hilser kurserne velkommen

"Vi ved, at der i gennemsnit ophæves 120 uddannelsesaftaler hver måned. Det er en skam og derfor er de to nye AMU-kurser også utrolig kærkomne. Der er selvfølgelig flere grunde til, at et påbegyndt læreforhold helt ophører, men ofte er der tale om misforståelser eller manglende afklaring af forventninger. Løsningerne herpå er nødvendige, men heldigvis også konkrete. Jeg håber, branchen vil bakke op om kurserne."

Metoder og værktøjer i øjenhøjde 

De to kurser er hver af én dags varighed og er direkte målrettet den specifikke målgruppe.

Undervisningen formidles i et jordnært sprog med eksempler fra dagligdagen i virksomhederne, og veksler mellem tavleundervisning og mindre gruppearbejde. Samtidig egner AMU-kurserne sig både som særskilte kurser, men supplerer også hinanden.

Faglærer står klar online

I løbet af efteråret 2020 blev mange faglærer på landets AMU-skoler undervist, så de allerede fra februar 2021 kan klæde daglige oplærer og uddannelsesansvarlige godt på.

I første omgang via online undervisning, der på den lyse side sparer kursisternes transporttid og gør, at de helt selv bestemmer styrken på deres kaffe.

Begge kurser professionaliserer håndværksvirksomheder til at uddanne fremtidens faglærte.

Når den daglige oplærer og den uddannelsesansvarlige bliver mere bevidste om roller og specifikke ansvar sikrer det en god oplevelse for både mester og elev, og samtidig kan branchen imødekomme den store efterspørgsel efter dygtige håndværkere.

Dygtige håndværkere kan branchen slet ikke undvære.

Læs mere om og tilmeld dig kurset for Den Daglige Oplærer

Læs mere om og tilmeld dig kurset for Den Uddannelsesansvarlige