Ny digital logbog kan nu endelig præsenteres

Ny digital logbog kan nu endelig præsenteres

Logbogen, som vi kender den, hvor virksomhed og lærling udfylder, hvilke opgaver lærlingen kan udføre, er nu gjort digital via appen, PraktikLogbog.

Det er sket efter stort ønske fra blandt andet de lokale uddannelsesudvalg og skolerne.

Selv udtaler en spændt Torsten Lindum Poulsen, sekretariatschef i Byggeriets Uddannelser,

”Vi er utrolig glade for, at den digitale logbog endelig kan lanceres og forhåbentlig endda introduceres overfor GF2-eleverne, inden de går på sommerferie. De sidste mange måneder har vi haft travlt med at optimere funktioner, muligheder og det tekstmæssige, så brugervenligheden er i top. Vi har lavet vejledninger, så skolerne og de lokale uddannelsesudvalg kan præsentere den digitale logbog – som vi håber falder i god smag”.

Åbenlyse fordele plus en fotolog

Den digitale logbog har en masse fordele. Blandt andet den helt åbenlyse, at logbogen aldrig kan blive væk.

Samtidig giver den en klar information om, hvor praktikerklæringen befinder sig i processen fra den påbegyndes, udfyldes og videresendes på sin vej mellem lærling, virksomhed og skole. Den digitale form giver også for virksomheden en mere fleksibel adgang til at udfylde det nødvendige.

Men den nye digitale logbog kan mere end holde styr på de forskellige praktikerklæringer.

Den indeholder nemlig også en fotolog. Her kan lærlingen gemme billeder af de forskellige opgaver, han eller hun arbejder med under uddannelsens forskellige praktikmål både i tiden i virksomheden og på skolen.

Når lærlingen gemmer billeder af de forskellige arbejdsopgaver, kan de understøtte dialogen mellem virksomhed og lærling, når praktikerklæringerne skal udfyldes. For har lærlingen overhovedet arbejdet med facadekonstruktioner, byggeteknik eller kloakering, eller hvordan var det nu lige? Dét kan fotolog-funktionen hjælpe med at dokumentere og besvare.

I undervisningen på skolerne kan lærlingens fotolog tilmed inddrages og nuancere undervisningen ved at tilføre praksisnære eksempler på de emner, der arbejdes med. Og ligeså bruges til at vise, hvad der er arbejdet med på skolen.

Appen er testet på et hold friske tømrerelever

Den digitale logbog ligger som app, og har fået navnet ”PraktikLogbog”.

 

 

Appen er målrettet lærlingen, som opretter praktikerklæringen og videresender den til den oplæringsansvarlige i virksomheden inden afslutningen af hvert praktikforløb. Praktikerklæringen modtages derefter på den oplæringsansvarliges mail, hvor den åbnes via et link og kan udfyldes på mobilen eller computeren. Når den er udfyldt, sendes den i kopi til lærlingen og til lærlingens skole, der derefter kan håndtere praktikerklæringerne i deres systemer.

”Efter at have testet appen på et hold friske tømrerelever, ved vi, at appen i sig selv er meget brugervenlig og lige til. Og det glæder os meget – det er præcis det, vi håbede på. Men vi ved også, at der sikkert vil være en vis omstilling til brug af den og anledning til spørgsmål. Derfor ser vi frem til at høre fra de mange skoler om, hvilke erfaringer, de gør sig”, siger Torsten Lindum Poulsen.

Se introduktionsfilm af appen, PraktikLogbog

Hvad skal der til?

Skolerne og de lokale uddannelsesudvalg har alle modtaget præsentation af den digitale logbog og hjælpevejledning til introduktion for eleverne.

Sekretariatschefen fortæller videre,

”Der vil som hidtil være op til de lokale skoler og uddannelsesudvalg selv at bestemme, hvordan, hvem og hvornår den håndteres hos dem.
Men oprettelse af praktikerklæringerne kræver noget information fra skolerne til eleverne. Uden det, vil appen være svær at bruge. Så det skal man aftale.”

Tænkt som et kommunikationsværktøj

Den digitale logbog er ligesom papirudgaven tænkt som kommunikationsværktøj mellem virksomhed og lærling.

Torsten Lindum Poulsen uddyber,

”Samtalen mellem lærling og virksomhed er nu gjort nemmere, når praktikerklæringer skal udfyldes. Lærlingen skal ikke først til at finde logbogen frem fra gemmerne, men vil stort set altid have den digitale logbog på sig. Lærersvend og lærling vil nemt kunne få et overblik over lærlingens udvikling, og det at lærlingen kan tage billeder af de forskellige arbejdsopgaver, kan også bruges som en sjov og understøttende funktion for begge parter.”    

Vil man vide mere om appen, PraktikLogbog, kan det ske via Byggeriets Uddannelsers hjemmeside. 

Her kan skolerne også finde hjælpevejledning til introduktion af appen overfor eleverne og en vejledning målrettet eleverne, hvis man skal have hjælp til håndtering af appen. 

”Vi glæder os meget til, at skolerne og eleverne tager den nye digitale logbog til sig, men papirudgaven er selvfølgelig forsat en mulighed. Har man spørgsmål, er man velkommen til at kontakte os i Byggeriets Uddannelser”, afslutter Torsten Lindum Poulsen.