Gør håndværkeren på byggepladsen til en bæredygtighedsressource

Gør håndværkeren på byggepladsen til en bæredygtighedsressource

På tværs af byggesektoren var mere end 125 mennesker samlet til spændende oplæg og workshops, da Byggeriets Uddannelser den 19. maj 2021 inviterede til digitalt event om bæredygtighed, byggeri og efteruddannelse.

Her blev det slået fast, at

håndværkeren skal indtænkes som en bæredygtighedsressource og i bæredygtige byggeprocesser og byggepraksis; træn mindset, viden og færdigheder.

Emnerne kredsede om genanvendelse, konkrete virksomhedsindsatser, hvordan bæredygtighed formidles til Hr. og Fru Danmark, nutidens og fremtidens krav og om de unge prioriterer bæredygtighed, når de vælger uddannelse.  

Eventet, der hed Bæredygtighed i Byggeriet: Er du klar til Klimaomstilling? var det første af sin slags arrangeret af Byggeriets Uddannelse, hvor der blev stillet skarpt på, om branchen har de nødvendige kompetencer.

Oplægsholderne repræsenterede både erhvervsskoler, virksomheder, interesseorganisationer og videnscentre indenfor cirkulær økonomi, energibesparelse og håndværk. Alle gav deres perspektiv på, hvordan de ser branchen kan fremme bæredygtighed og imødekomme krav. Men også barrierer for bæredygtigt byggeri blev belyst og ikke mindst de uddannelsestilbud, der allerede tilbydes rundt i landet for at klæde håndværkere ordentlig på.

Oplæg fra Lars Kunov fra Danske Erhvervsskoler og Gymnasier, Anna-Mette Monnelly fra NCC og Anke Oberender fra Videncenter for Cirkulær Økonomi i Byggeriet satte scenen og rammerne for eventet.

”Dem der tager en erhvervsuddannelse i fremtiden, bliver klimakampens frontkæmpere”

Her kunne Lars Kunov give et overblik, når det kommer til bygge- og anlægsbranchens uddannelsesbehov og rekruttering.

Faktum er, at når det går godt og branchen har travlt, er der mindre tid til efteruddannelse, men samtidig har branchen svært ved at følge med i rekrutteringen, så den får nok faglærte håndværkere. Det er paradoksalt, når vi i 2030 kommer til at mangle 99.000 faglærte – og det er endda uden at indtænke behovet for kompetente faglærte, der skal være med til at drive den grønne omstilling.  

Læs Concitos rapport: Den danske grønne beskæftigelse

Her mente Lars Kunov, at erhvervsskolerne og AMU-udbydere positivt skal udnytte det enorme fokus, der er på grøn omstilling og FNs Verdensmål. På baggrund af partnerskabsundersøgelser pegede han på, at skolerne med fordel kan styrke bygge- og anlægselevers og kursisters kompetencer indenfor rådgivning og viden om grønne løsninger og cirkulære processer. Dét er der allerede efterspørgsel efter – og den efterspørgsel understregede han kun bliver større.

Når det kommer til rekruttering og hvilke greb, der skal skrues på, så henviste Kunov til Danske Erhvervsskoler og Gymnasiers spritnye undersøgelse, hvor 2700 erhvervsskoleelever har svaret på, hvad der udgør en attraktiv arbejdsgiver. Resultaterne viser, at unge er meget optaget af bæredygtighed, når de vælger uddannelse. Samtidig stiller de krav til deres kommende arbejdsplads, og at virksomheden prioriterer social og materiel bæredygtighed.

Læs DEGs undersøgelse og se filmen Skal din arbejdsplads være bæredygtig?

”Selv den lille håndværker kan præge udviklingen positivt”

Efter de tre hovedoplægsholdere blev de mange deltagere ledt ud i mindre workshops til oplæg, vidensdeling og diskussioner.

Her var bl.a. Lise Lyngfelt Molander fra Teknologisk Institut klar til at fortælle om genanvendelse til 27 interesserede tilmeldte, men snakken faldt også på barriere og hvordan sortering på byggepladser gøres mere intuitiv.

I et opfølgende interview udtaler hun, at genanvendelse skal blive et mantra.

”Ildsjælene skal nok finde ud af det. De bliver ved med at opsøge viden og skal nok sælge sig ind de steder, hvor det er relevant. Men for de håndværkere, der ikke gider arbejdet med genanvendelse, for dem skal det gøres nemt, intuitivt og ligetil.” siger Lise Lyngfelt Molander.

Hun peger blandt andet på, at genbrugspladser skal gøres mere intuitive med overskuelige piktogrammer, og at klare gennemgående retningslinjer for alle landets genbrugspladser kan gøre genanvendelse nemmere for den enkelte håndværker og styrke den grønne omstilling.

”Selv de små håndværkere kan præge udviklingen positivt, for eksempel når de går ude hos Hr. og Fru Danmark. Her skal de være bedre til at rådgive om genbrugsmaterialer, udfordrer kunden og oplyse om at byggeaffald ikke behøver at blive destrueret, men i stedet kan genanvendes.” 

”Viden og rådgivning er vejen frem.” slår Lise Lyngfelt Molander fast. ”Har den lille håndværker svært ved at finde tiden til efteruddannelse, skal der måske tænkes i fyraftensmøder, skurvognsmøder eller tidlige morgenmøder. Derudover skal faglærerne opkvalificeres, så de kan undervise de unge i de her ting på et overordnet niveau. Og på den måde får vi de unge skolet i bæredygtighed.”

Invitation til bæredygtighedspanel

Man kan se hele Lise Lyngfelt Molanders workshop, der gik under navnet ”Cirkulær økonomi og affaldshåndtering – er der penge i skidtet?” på Byggeriets Uddannelsers hjemmeside.

Her ligger alle oplæg klar digitalt samt de fem workshops, der også kom omkring biomasse i det moderne byggeri, materialers indlejrede energi, landets efteruddannelsestilbud og bæredygtige byggeprocesser.

Michael H. Nielsen fra DI Dansk Byggeri bandt en fin sløjfe på hele eventet og inviterede deltagere til at tilmelde sig Byggeriets Uddannelsers bæredygtighedspanel, hvor man på den måde kan være med til at præge de fremtidige efteruddannelsesudbud.

Læs mere om eventet, der løb af stablen den 19. maj 2021