Flere håndværkere efterspørger kompetenceudvikling inden for bæredygtighed

Flere håndværkere efterspørger kompetenceudvikling inden for bæredygtighed

145 håndværkere og arbejdsgivere indenfor byggeriet er ikke i tvivl – der er brug for stærkere kompetencer inden for bæredygtighed både nu og i fremtiden.

En spørgeskemaundersøgelse foretaget af Byggeriets Uddannelser blandt bygge- og anlægsvirksomheder og ansatte viser, at der fra både arbejdsgiver- og arbejdstagerside er stor interesse for at få mere viden om blandt andet certificeringsordninger, affald, bæredygtige materialer og digitale hjælpemidler på byggepladsniveau.

Ud af undersøgelsens 145 besvarelser bliver det tydeligt, at mere end 80% af virksomhederne mener, at efteruddannelse til bæredygtighed er vigtigt eller meget vigtigt. At flere virksomheder fremadrettet kommer til at have fokus på bæredygtighed, er af afgørende betydning også i forhold til den fremtidige rekruttering af medarbejdere. I besvarelsen angiver 72% af medarbejderne, at bæredygtighed spiller en rolle for dem, når de skal vælge arbejdsgiver, og hele 86% mener, at det er vigtigt eller meget vigtigt, at de får efteruddannelse i bæredygtighed.

Underdirektør i DI Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen, betoner vigtigheden af, at både virksomheder og medarbejdere får øjnene op for de muligheder, der ligger i AMU-systemet – også inden for bæredygtighed:

”Selvom det selvfølgelig er svært at trække stålfaste konklusioner på undersøgelsen, så er det interessant, at både medarbejdere og arbejdsgivere, så markant udtrykker interesse for at få mere viden og know how om bæredygtigt byggeri. Der ligger en vigtig rolle for byggeriets uddannelser, når det gælder om at gøre byggeriets virksomheder klar til at levere på den bæredygtige dagsorden – både når det gælder valg af materialer og valg af byggeprocesser, men også når det gælder håndtering af affald og dokumentation af det der bygges eller renoveres.

Byggeriets uddannelser kan allerede i dag tilbyde efteruddannelse inden for den bæredygtige dagsorden, men det kan blive bedre og mere omfattende. En række skoler er aktuelt i gang med at udvikle flere kursustilbud, der kan ruste håndværkere og virksomheder til en fremtid, hvor viden om bæredygtighed bliver et krav.

Én af de indvendinger man ofte hører, når talen falder på bæredygtighed er, at det er enten dyrt eller besværligt. Men det overraskende svar i undersøgelsen er, at 79% af de adspurgte svarer, at de ikke oplever, at det at arbejde bæredygtigt tager hverken længere tid eller koster flere penge. Spørgsmålet er nu, hvordan vi sammen ruster os endnu bedre til den bæredygtige nutid og fremtid. Det stiller vi sammen med virksomheder, skoler og medarbejdere skarpt på i den digitale event d. 19. maj.”

Event om bæredygtighed den 19. maj 2021 - åbent for alle

Læs mere om eventet Bæredygtighed i Byggeriet: Er du klar til klimaopstilling? og tilmeld dig her

For spørgsmål til undersøgelsen, kontakt projektkonsulent i Byggeriets Uddannelser, Henrik Graun Hermann: hgh@bygud.dk.