3 skarpe til murerarbejdsmanden på uddannelse

3 skarpe til murerarbejdsmanden på uddannelse

”Det giver mere faglig stolthed at have uddannelsen. Firmaet får samtidig gavn af, at vi kan noget mere og ikke bare stiller os tilbage. Vi kan komme med input til, hvordan vi får løst opgaverne bedre."

Murerarbejdsmand med papir

Murerarbejdsmandsuddannelsen er en kontraktuddannelse, der løber over 1,5 år, hvor medarbejdere skiftevis er på skole og i virksomheden. Den har eksisteret siden 2004, men der er desværre for få, der kender til uddannelsen og dens mange muligheder.

Opsøgende VEU-konsulent Pia Skjøtt-Larsen er derfor i forbindelse med sin podcast ”Byg videre – håndværkerhistorier bag facaden’ taget forbi Roskilde Tekniske Skole for at tale med nogle af kursisterne.

Her møder Pia murerarbejdsmændene Kent Trabandt Haandbæk og Kenneth Kruse, der er i gang med uddannelsen. Nedenfor kan du læse nogle af de svar og tanker, der også er kommet med i Pias podcast.

Hvorfor er du startet på uddannelsen?

Kent: Jeg har arbejdet fast som murerarbejdsmand siden 2014, men jeg har været til og fra branchen siden 1998. Jeg hørte om uddannelsen på landsbranchemødet for murerarbejdsmænd, og jeg kender en del andre, der også har taget uddannelsen, og som har været glade for det. Blandt andet har det være nemmere at få arbejde for dem. Selv er jeg også glad for, at jeg er gået i gang, så jeg får papirer på mine kompetencer. Og både mine kollegaer og familie synes at det er en god ide, at jeg er på uddannelse.

Kenneth: Jeg har arbejdet som murerarbejdsmand siden 2000. Allerede da jeg hørte om uddannelsen første gang for en del år siden, ville jeg gerne af sted. Det lykkedes ikke dengang, men nu er jeg i gang. Der er flere grunde til, at jeg er startet på uddannelsen. I mit sjak synes vi, at alle skal have lov til at uddanne sig. Så står vi stærkere sammen. Vi er et godt sjak, og vi har de kurser og beviser der skal til for at udføre arbejdet ordentligt. Og så er vi stolte over det, vi går og laver.

Hvad kræver det at være på uddannelsen?

Kent: Det kræver da, at du både kan regne og skrive. Men vi kommer igennem det. Og så har vi nogle gode lærere. Herudover er der også hjælpemidler, så man skal ikke lade være med at tage uddannelsen, selvom man har svært ved at læse eksempelvis. Man kan få et hele læst op – så det skal ikke afskrække nogen. Folk skal bare springe ud i det.

Kenneth: Vi er jo ikke vant til at sidde stille så længe. Det kan godt være tungt stof. Men lærerne er gode til at hjælpe. Der er masser af hjælpemidler. Alle kan være med. Og på skolen får man også et bedre kendskab til for eksempel materialer og skorstensstillads. Det er selvfølgelig ikke sikkert, at jeg får brug for netop den viden, men det er også rart, at man kan lave det, hvis man bliver sat til det. Forsvarligt. Og ikke mindst den her platformflytter, vi er på kursus i nu. Det er virkelig godt, at vi nu kan varetage den opgave.

Hvad med økonomien?

Kent: Da jeg spurgte min mester, om jeg kunne komme på uddannelsen, spurgte han, hvad det kostede. Så kunne jeg fortælle, at han fik mange af pengene refunderet og ikke mindst fik en bedre kvalificeret arbejdsmand, og så lavede vi en kontrakt på halvanden år. Så jeg får min timeløn, mens jeg er på skole og mester får 185 kr. i timen tilbage.

Kenneth: Selvfølgelig kan man mærke, at man får grundlønnen, når man er på skolen, og ikke får helt så meget, som når man går ude på brædderne. Men det er okay, at man også selv investere noget i det her, for det er trods alt bedre, at man har noget papir på det, man kan. Min familie synes også, at det er fint. Det er også med til at sikre dem lidt mere. Så det er en investering i ens fremtid.

Hør begge interviews med Kent og Kenneth

Læs mere om murerarbejdsmandsuddannelsen