Nyt progressivt projekt giver unge i Nordsjælland savsmuld på tøjet

Nyt progressivt projekt giver unge i Nordsjælland savsmuld på tøjet

En karavane af fem trailere og et snedker- og tømrerværksted besøger over de næste fire år nordsjællandske skoler. Med en fuldt booket kalender frem til sommeren 2021 er Woodlab on Wheels allerede en kæmpe succes.

Ofte inviteres skoleelever ud på erhvervsskolerne, men Woodlab on Wheels går omvendt til værks. For at inspirere flere til en erhvervsfaglig uddannelse ruller det nytænkende projekt i stedet ud på folkeskolerne og møder eleverne i 6. – 10. klasse med praksisnære rammer.

Gennem forløbet skal klassen på besøg i de fem trailere, der hver giver et konkret indblik i moderne håndværk og det at arbejde som snedker og tømrer. Det er lige fra kompetencer, design og planlægning til arbejdsmiljø, sundhed og den praksisnære produktion af et håndværk. Til slut står elever fra 8.-10. klasse med et bordebænkesæt, de selv har bygget. Og eleverne i 6.-7. klasse kommer hjem med en poleret nøglering og mobiltelefonholder i enten ahorn, valnød eller eg.

Fond bakker op om rullende karavane

Woodlab on Wheels er støttet af Tømmerhandler Johannes Fogs Fond. Formand for fonden, advokat Jeppe Skadhauge fortæller her, hvorfor projektet er vigtigt:

Et mobilt værksted som Woodlab on Wheels giver nemt de unge relevante input til at vælge uddannelse og samtidig en god indsigt i håndværksfagene.

Med fondens støtte til projektet kan vi bakke op om de gode politiske initiativer fra Christiansborg og gøre det mere attraktivt at vælge og gennemføre en erhvervsuddannelse. Fonden bidrager dermed også til forbedring af samfundsudviklingen, sådan som vores stiftere ønsker det, og vi håber at imødekomme en generel efterspørgsel på håndværkere.

Kyndig undervisning af faglærer fra U/Nord

 

Initiativtager på projektet, Jesper Trap fra Hillerød Tekniske Skole, U/Nord, er udover faglærer og snedker, også projektleder på Woodlab on Wheels. Han tager imod de unge og underviser i de forskellige byggefaser. Alt elektrisk værktøj sponsoreres af Festool. Det tilsammen giver eleverne en god forudsætning for at arbejde med træhåndværk.

Woodlab on Wheels rullede første gang ud i september i år. Det skete på Gilbjergskolen i Gilleleje, hvor formand Jeppe Skadhauge var med:

Hvad der især gjorde indtryk på mig, var den intense stemning af unge, der sammen udretter noget og oplevelsen af skaberkraft. Underviser Jesper Trap formår virkelig at gøre de unge interesserede. Det er min overbevisning, at der er brug for et analogt modstykke til de mange skærme, der findes i dag. Træ taler intuitivt til os. Det er et smukt og stærkt materiale, der tilmed imødekommer ønsket om en bæredygtig fremtid.

Sekretariatschef, Torsten Lindum Poulsen, er begejstret:

Woodlab on Wheels er en ny og forfriskende måde at tiltrække de unge på. Med det mobile snedker- og tømrerværksted undgår skolerne transporttiden til erhvervsskolen, der i værste tilfælde kan få nogle elever til at miste interessen inden de overhovedet er kommet i gang. Måske ideen kan udbredes geografisk og til andre bygge- og anlægsfag. Samtidig bliver det spændende at se, hvordan elevernes entusiasme smitter af på deres valg af uddannelse. 

Læs her mere om Woodlab on Wheels, der i øvrigt er gratis at få ud på skolerne.