Virksomheder, der uddanner faglært arbejdskraft, skal belønnes

Virksomheder, der uddanner faglært arbejdskraft, skal belønnes

Tekst: Byggeriets Uddannelser. Foto: Jens Cederskjold

Et nyt lovforslag vil indføre et arbejdsgiverbidrag, som en virksomhed modtager, hvis den tilbyder praktikpladser.

Ny lovgivning skal være med til at skaffe faglært arbejdskraft, så virksomheder, der tager elever, belønnes i kroner og ører, mens virksomheder, der ikke tager lærlinge i tilstrækkeligt omfang, skal betale ekstra til Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB).

Uddannelse af elever udløser bonus
Konkret betyder det, at AUB fremover vil udbetale en bonus til virksomheder, der uddanner flere elever, end de skal ifølge en særlig beregningsmodel. Virksomheder, der efter beregningsmodellen har for få elever, skal betale et merbidrag.

Det er indholdet i et lovforslag, som Folketinget vedtog enstemmigt den 2. juni 2017. Lovforslaget er en del af "Trepartsaftale om tilstrækkelig og kvalificeret arbejdskraft i hele Danmark og praktikpladser", som den daværende Venstre-regering og arbejdsmarkedets parter indgik i august 2016.

Fokus på bedre egnethed og øget skolesamarbejde
Trepartsaftalen giver ændringer i en række andre love. Blandt andet kommer der en ny model for dimensionering af erhvervsuddannelserne fra 2018 – en ny måde at beregne adgangsbegrænsning og kvoter på - og kravene til elevers egnethed skærpes.

Desuden får vejledningen i folkeskolens 9. klasse et løft, og det bliver indskrevet i folkeskoleloven, at skolerne skal samarbejde med virksomheder og erhvervsskoler.