Ny trepartsaftale gør voksen-, efter- og videreuddannelse mere fleksibel

Ny trepartsaftale gør voksen-, efter- og videreuddannelse mere fleksibel

Regeringen og arbejdsmarkedets parter indgik den 29. oktober en ny trepartsaftale, som styrker voksen- og efteruddannelsesområdet.

Trepartsaftalen træder som udgangspunkt i kraft den 1. januar 2018 og løber til og med 2021. For nogle punkters vedkommende skal der dog findes finansiering og/eller gennemføres lovgivning først. En række af de vigtigste punkter i aftalen, med aftalepunkter i parentes, er:

Ny national platform med alle VEU-tilbud
Der skal etableres en national platform, der indeholder alle VEU-tilbud. Her skal man kunne tilmelde sig et kursus samt søge godtgørelse og befordring i én arbejdsgang (se aftalepunkter 1-3 i trepartsaftalen). e-vejledningen under Undervisningsministeriet får også ansvar for at vejlede om VEU på nationalt niveau (se aftalepunkt 52).

Maksimum for VEU-godtgørelse bortfalder
Den hidtidige regel om, at der kun kan udbetales VEU-godtgørelse for maksimalt 7,4 timer pr. dag, afskaffes (aftalepunkt 5).

Flere penge til AMU
AMU styrkes gennem midlertidige takstforhøjelser på 70 mio. kr. om året. Der afsættes derfor en 4-årig kvalitetspulje på i alt 140 mio. kr., som fordeles på baggrund af aktivitet. Der gennemføres desuden et taksteftersyn på AMU (punkterne 33-35).

Godtgørelsesvilkårene i forbindelse med AMU-deltagelse styrkes, så der udbetales VEU-godtgørelse svarende til 100 pct. af den maksimale dagpengesats (punkt 58). Derudover fjernes loftet over AMU-bevillingerne, som bliver aktivitetsstyret (punkt 73).

Afkortning af kurser
Ordningen med kollektiv afkortning af AMU-kurser, som hidtil har været en forsøgsordning, gøres permanent (punkt 39).

Digitalisering af hele VEU-området
Hele VEU-området skal digitaliseres. Der afsættes en udviklingspulje med fokus på e-læring, fjernundervisning, digitale platforme mv. (punkt 42). Der etableres en fireårig forsøgsordning, så kursister også kan få VEU-godtgørelse ved undervisning, der ikke kræver tilstedeværelse (punkt 44).

Test og prøver
Offentligt udbudte AMU-kurser skal fremover afsluttes med en prøve, bl.a. for at styrke kvaliteten i uddannelsestilbuddene. Prøverne skal udarbejdes centralt af efteruddannelsesudvalgene. Enkelte kurser kan dog fritages for prøver (punkterne 45-48).

Mere fleksibilitet i kursusudbud
AMU skal fremover i udbud mindst hvert 4. år. Der skal samtidig være mulighed for løbende godkendelse af nye kursusudbydere. De geografiske dækningsområder afskaffes, så alle udbudsgodkendelser bliver landsdækkende (punkterne 49-51).

Aftaler om erhvervsuddannelserne
Det årlige bonusbeløb til virksomheder, der gør en markant indsats for at uddanne elever, hæves fra 15.000 kr. til 25.000 kr. pr. praktikårselev. Dette beløb er virksomhederne garanteret.

DA, LO og regeringen vil sammen fokusere på kvaliteten af erhvervsuddannelserne, og parterne vil løbende drøfte brugen af blandt andet de korte uddannelsesaftaler på erhvervsuddannelsesområdet (punkterne 77-81).


Læs mere
Trepartsaftale om styrket og mere fleksibel voksen-, efter- og videreuddannelse

Vi opdaterer løbende www.bygud.dk med de nye regler og aftaler for både VEU-området og erhvervsuddannelserne.