Logbog giver overblik over korte uddannelsesaftaler

Logbog giver overblik over korte uddannelsesaftaler

Tekst: Christian Riis Kistrup. Foto: Pixabay

Praktiklogbog fra Byggeriets Uddannelser fremhæves som et brugbart redskab i ny evaluering af korte uddannelsesaftaler.

Mange virksomheder finder korte uddannelsesaftaler interessante, men eleverne møder store udfordringer, når de skal i praktik flere steder. Elever med korte aftaler, som typisk varer et års tid, overlades med et for stort ansvar for sammenhængen i deres praktikforløb og uddannelse.

Det er hovedpointen i en evaluering af de korte uddannelsesaftaler, Danmarks Evalueringsinstitut netop har offentliggjort.

Ansvaret ligger ofte hos eleven
Korte, og dermed flere, uddannelsesaftaler for elever har til hensigt at skabe flere praktikpladser, og ordningen er blevet populær på en række erhvervsuddannelser.

Det vurderes, at de korte aftaler ofte medfører, at eleverne selv har ansvaret for, at de samlet lærer det, de skal i løbet af deres uddannelse. Mange virksomheder ved ikke, hvad den enkelte elev allerede kan, og hvad vedkommende skal nå at lære i løbet af den korte praktik.

Desuden viser evalueringen, at de korte aftaler ikke har bidraget til at øge antallet af praktikvirksomheder.

Dermed kan kvaliteten af både erhvervsuddannelserne og de faglærte, der kommer ud på arbejdsmarkedet, blive forringet.

Praktiklogbog fra Byggeriets Uddannelser sikrer dokumentation og overblik
Som et redskab til at gøre de korte uddannelsesaftaler bedre tilbyder Byggeriets Uddannelser en logbog for en række uddannelser, blandt andet tømrerfaget. I logbogen kan virksomhed, lærer og elev løbende få et overblik over hele det igangværende uddannelsesforløb.

Samtidigt benyttes logbogen til at tage konkret bestik af, hvilke kompetencer eleven indtil nu har opnået, og hvilke, der endnu mangler, når det videre uddannelsesforløb planlægges.

Kort om evalueringen
Danmarks Evalueringsinstitut har i kraft af blandt andet en spørgeskemaundersøgelse og interviews set på de korte uddannelser i fagene smed, tømrer, frisør og mekaniker. Disse fire uddannelser repræsenterer fag, hvor de korte uddannelsesaftaler er meget populære. I 2015 havde 46 % af praktikvirksomhederne inden for disse fire uddannelser elever ansat i korte aftaler.


Læs mere
Rapport: Evaluering af korte uddannelsesaftaler i erhvervsuddannelserne

Evaluering af de korte uddannelsesaftaler – hvad sker der på tømreruddannelsen?

Virksomheder, der uddanner faglært arbejdskraft, skal belønnes