Gode erfaringer med murerfagets projektsvendeprøver

Det Faglige Fællesudvalg for Murer-, Stenhugger- og Stukkaturfaget er i samarbejde med landets 18 murerskoler og de lokale uddannelsesudvalg gået sammen omkring udvikling af murerfagets svendeprøver under projekttitlen ’Projektsvendeprøve i murerfaget’.

Projektet har taget udgangspunkt i faglighed og specialisering samt ønsket om at udvikle og modernisere fagets svendeprøver og udvikling af elevkompetencer.

I forbindelse med projektet er der blevet oprettet et særligt uddannet censorkorps. Censorkorpset skal bistå fagets skuemestre og faglærere ved bedømmelse af projektsvendeprøverne.

EUC Nordvest gennemførte som de første inden for murerfaget en projektsvendeprøve i foråret ´15. Svendeprøven blev afholdt med 10 elever. Her blev resultatet, at hele holdets bundniveau karaktermæssigt blev hævet betydeligt i forhold til den traditionelle svendeprøveform.

I efteråret 2015 fulgte yderligere 7 skoler trop, og i alt 49 elever gennemførte deres svendeprøve i projektform.

Denne ret omfattende og radikale ændring af uddannelsen har været en udfordring. Men umiddelbart har projektet været en succes, konkluderer Uddannelseskonsulent Erik Fog Larsen i den foreløbige rapport over projektet. Det, at eleverne har fået en stor del af medbestemmelse på opgaveløsningen, er absolut med til at øge lysten til at gå til opgaven (..) Noget af det, som også har givet os tro på, at dette højner vores fag, er, at bundniveauet karaktermæssigt er hævet 1 – 2 karakterer.

Erfaringerne fra de afholdte svendeprøver bliver nu brugt fremadrettet, blandt andet til at sikre, at de øvrige skoler kan trække på de positive erfaringer, når de senest i foråret '17 skal gennemføre projektsvendeprøver.

Læs mere om projektet og se prøverne på http://bygud.praxis.dk/course/index.php?categoryid=2