BAIs skolekonference for bygge- og anlægsskolerne 2014

Efteruddannelsesudvalget for Bygge/Anlæg og Industri, BAI afholdt den årlige konference den 18. og 19. november 2014 i Kolding. Skolekonferencen fandt sted over to dage.

Konferencen stod i reformernes tegn: Det var beskæftigelsesreformen, VEU-reformen og EUD-reformen. Det blev belyst, hvad det betyder, og hvilke muligheder, der er for erhvervsskolerne med de nye reformer.

Først var der et oplæg af Peter Graversen, kontorchef i Beskæftigelsesregionen Syddanmark, som bl.a. fortalte om den nye beskæftigelsesreform og de ændringer, som det kommer til at betyde for de ledige. Indsatsen skal være mere jobrettet og uddannelsesindsatsen tager udgangspunkt i såkaldte positivlister.  I den ny struktur med de regionale arbejdsmarkedsråd har også VEU-Centrene en plads. Der lægges op til et øget samarbejde mellem skoler, jobcentre og virksomheder på tværs af kommuner. Peter Graversens PowerPoint.

Dernæst Frank Tonsberg, direktør for EUC-NVS og formand for Danske Erhvervsskolers VEU-udvalg og Torben Pedersen, direktør, AMU-vest og medlem af VEU-Rådets arbejdsgruppe vedr. beskrivelsessystemet og formand for forstandere og direktører ved AMU-centrene det næste oplæg. De fortalte bl.a. om serviceeftersynet af AMU, regelsanering og drøftelserne om fleksible afholdelsesformer i AMU. Emnet om eksamen i AMU blev ligeledes berørt. Frank Tonsbergs PowerPoint.

Steen Boesen fra 3F og formand for BAI fortalte bla. om protokollat ok. 2014, som 3F og Dansk Byggeri har indgået om rekruttering og opkvalificering til bygge- og anlægsprojekter. Protokollatet skal rekruttere den fornødne kvalificerede arbejdskraft til de mange bygge- og anlægsprojekter, og ikke mindst skaffe flere praktikpladser og lærlinge. Steen Boesen fremhævede også, at for at positivlisterne kan virke efter hensigten, er det vigtigt og nødvendigt, at skolerne kan samarbejde om udbuddet. Steen Boesens PowerPoint.

Jacob Vad uddannelseskonsulent fra Byggeriets Uddannelser fortalte bla. om erhvervsskolereformen og EUD’s ændrede rolle. Han kom ind på talentspor og standardmeritter og det at reformen lægger op til at flere voksne kan komme ind på erhvervsuddannelserne med henblik på at blive faglærte. De udfordringer, det kan give for skolerne, blev drøftet. Jacob Vads PowerPoint.

Kurt Thomsen fra Mercantec beskrev bl.a., hvordan han mener, at skolerne har et ansvar for forsyningssikkerheden,   og det, at skolerne ikke kan holde til et dårligt omdømme på grund af at kurser bliver aflyst. Han lagde samtidig også op til en drøftelse af, hvordan man kan igangsætte en proces hen imod aftaler om garantikurser inden for BAI´s område. Kurt Thomsens PowerPoint.

Ole Egemose uddannelseskonsulent fra Snedkernes Uddannelser og Træets Efteruddannelse fortalte bl.a. om, hvordan de har løftet udfordringerne med garantikurser. Tidligere havde de også en del problemer med aflyste kurser, men i dag er det lykkes dem med langt færre aflysninger, og også arbejdsgiverne synes at være blevet mere ansvarlige. Ole Egemoses Powerpoint.

Til sidst fortalte Niels Brondbjerg fra Teknik og Salg Aps om hjemmesiden www.byggefilm.dk, som har 44 forskellige undervisningsfilm om håndværk. De unge er i dag mere på YouTube, og derfor virker det oplagt at bruge film i undervisningen. Filmene kan selvfølgelig ikke stå alene, men kan støtte op om undervisningen.

Du kan læse referatet fra konferencen her.