Bam-Bus stiller skarpt på sikkerheden for unge og nyansatte

Det kan være farligt at være ung eller nyansat i bygge- og anlægsbranchen. Den seneste statistik fra Arbejdstilsynet viser igen, at det er de 18- 24-årige, der har flest arbejdsulykker. Byggeriets Arbejdsmiljøbus (Bam-bus) sætter derfor det næste halve år særligt fokus på de unge og nyansatte ude på byggepladserne.

Ønsket med indsatsen er at få virksomheder og sjak til at være ekstra opmærksomme på deres elever og nyansatte unge, samt at få en diskussion omkring hvordan den kedelige statistik vendes.

Byggeriets Arbejdsmiljøbus’ unge-indsats retter sig særligt imod sjakkene ude på byggepladserne, men også skolerne har naturligt en rolle i den kommende indsats.

Når Byggeriets Arbejdsmiljøbus’ konsulenter det næste halve år besøger skurvogne landet over, er ønsket blandt andet, at kollegerne skal være gode forbilleder og opmærksomme på de unges arbejdsforhold – og ikke mindst at eleven og de nyansatte føler sig trygge og værdsatte.

Som forebyggende indsats mod de mange arbejdsulykker vil Byggeriets Arbejdsmiljøbus arbejde på, at elevansvaret i virksomhederne bliver professionaliseret. Byggeriets Arbejdsmiljøbus anbefaler, at virksomhederne udvikler en klar ’lærlingepolitik’, der stiller skarpt på den løbende kontakt mellem skole og virksomhed, hvor det fremgår af politikken, at eleven skal være oplært og instrueret til at udføre sit arbejde, og der skal være skærpet tilsyn med eleven. Desuden ønsker Byggeriets Arbejdsmiljøbus, at dialogen mellem praktikvirksomheder og skoler styrkes. Eksempelvis er det vigtigt, at praktikvirksomhederne har en klar fornemmelse af, hvad det er, deres elever rent faktisk lærer ude på skolen, inden de kommer til at arbejde med det i praksis ude på byggepladsen.

Byggeriets Arbejdsmiljøbus foreslår i forlængelse heraf, at virksomhederne etablerer en form for mentor-ordning, der skal være med til at sikre, at eleven gennemfører og får en god og alsidig uddannelse, både i kraft af løbende opbakning i virksomheden samt gennem den øgede dialog mellem erhvervsskole og praktikvirksomhed. Byggeriets Arbejdsmiljøbus vil endvidere arbejde på, at virksomhedens elevansvarlige/ mentor gennemfører AMU-kurset ”Praktikvejledning af EUD-elever/lærlinge.”

For at forebygge arbejdsulykkerne er det af afgørende betydning, at virksomhederne er opmærksomme på, at arbejdsmiljø er en del af den faglige kvalitet, som også vægtes højt i både svendeprøver, lærings- og praktikmål.